eat well

סרטן (Cancer)

Bookmark and Share

המלצות לתזונה בריאה בנושא סרטן מתוך "האנציקלופדיה החדשה לריפוי טבעי" מאת ד"ר ג'יימס באלך (M.D) וד"ר מארק סטנגלר (N.D) בהוצאת פוקוס

המטרה בטיפולים התזונתיים בסרטן היא להשיב לגוף את האיזון והבריאות. התמקדו בתזונה המורכבת במידה רבה ממזון מלא, כפי שיתואר להלן. מזון כזה מעצים את תפקודה של המערכת החיסונית ומשפר את תהליכי ניקוי הגוף מרעלים.

מזונות מומלצים

אכלו מזון נקי וטרי, במידת האפשר. בחרו במזון שגדל בצורה אורגנית. נסו לוודא שהעוף שאתם אוכלים לא קיבל אנטיביוטיקה או חומרים לא טבעיים אחרים. כאשר אתם קונים דגים, בדקו אם הם גודלו במים נקיים.

כאשר הכבד מעבד את הרעלים, נוצרות כמויות גדולות של רדיקלים חופשיים שמעלים את הסיכון ללקות במחלה סרטנית. מבין כל נוגדי-החמצון הקיימים, הגלוטתיון הוא היעיל ביותר לנטרול הרדיקלים החופשיים הנוצרים בתהליך זה. אספרגוס, אבוקדו, ברוקולי, כרוב ניצנים, כרוב ואגוזי מלך – כולם מקורות טובים לגלוטתיון. הקפידו לאכול אחד מהמזונות האלה בכל יום.

אכלו כמה שיותר ירקות ופירות, במיוחד כאלו שצבעם עמוק ועשיר. ירקות ופירות כאלה מכילים כמות גבוהה של סיבים תזונתיים המסייעים בניקוי הרעלים מהגוף. הם אף מהווים מקור עשיר לנוגדי-חמצון. כאשר אתם אוכלים פירות וירקות טריים, אתם נהנים מהאנזימים הטבעיים המצויים בהם. אנזימים אלה מסייעים לעיכול המזון ולספיגה מיטבית של הרכיבים התזונתיים לזרם הדם.

כדי לקבל כמות גדולה עוד יותר של סיבים תזונתיים, הרבו באכילת דגנים מלאים כמו שיבולת שועל או אורז מלא.
אכלו נבטי חיטה, אגוזים וזרעים המכילים ויטמין E. ויטמין E הוא נוגד-חמצון נוסף רב עוצמה.
שום, בצל וקטניות יסייעו לשמור על תפקוד מיטבי של הכבד.

ממצאי מחקרים שנערכו על אוכלוסיות שונות מצביעים על כך שלמוצרי סויה מותססים כמו טוֹפוּ ומיסו יש תכונות נוגדות-סרטן. אכלו מוצרים אלה 4-3 פעמים בשבוע, אלא אם אתם רגישים למוצרי סויה (אל תיטלו תמציות של איזופלבון – Isoflavone, השפעתן על הגוף עדיין אינה ידועה).
אם אתם נאבקים במחלה סרטנית, אין צורך להזכיר לכם כמה חשוב לשמור על הכוח והאנרגיה שלכם. אכלו חלבון נטול שומן המצוי בקטניות (כמו שעועית יבשה, עדשים, אפונה יבשה, פול, חומוס ועוד), בביצים, בטוֹפוּ, בעוף או בדגים. אנשים שמקבלים טיפול קונבנציונאלי למחלה סרטנית זקוקים לכמות גדולה יותר של חלבונים, כדי למנוע את הרס הרקמות.

במחקרים שנערכו ביפן נמצא שבאזורים שבהם הרבו לשתות תה ירוק, שיעורי סרטן הקיבה, סרטן הוושט וסרטן הכבד היו נמוכים בצורה משמעותית. כמו כן, התה הירוק תורם כנראה להמרצת המערכת החיסונית.

עגבניות מכילות כמות גדולה של ליקופן. נמצא שחומר זה מונע התפתחות של סרטן הערמונית ואף מסוגל להילחם בסרטן מסוג זה. עגבניות מבושלות מכילות כמות גדולה יותר של ליקופן מאשר עגבניות טריות.

הקפידו לשתות כמות גדולה של מים נקיים, כדי לסייע בניקוי יעיל של הגוף מרעלים. מומלץ מאוד לשתות מיצים טריים המכילים ירקות ופירות. נסו לשתות מדי 300-250 מ"ל של מיצים שונים.

טלו מדי יום 4 כפות של זרעי פשתה טחונים עם 300 מ"ל מים. זרעי הפשתה מכילים סיבים תזונתיים וכן פיטונוטריאנטים (Phytonutrients) המסייעים להלחם במחלת הסרטן וידועים בשם ליגננים (Lignans).

מזונות שיש להימנע מהם

אל תאכלו מזון שאינו ממקור טבעי. הימנעו מאכילת מזון מעובד, מזון קלוקל וכל מזון המכיל חומרים כימיים, תוספים או צבעי מאכל. עשו כל מאמץ להימנע מאכילת מזון שרוסס או טופל בשעווה או בכל חומר אחר. אם אינכם יכולים בשום פנים ואופן להימנע מאכילת מזונות אלה, הקפידו, לכל הפחות, להסיר את הקליפה, העור, או השכבה החיצונית, ולשטוף את המזון היטב במים נקיים, לפני שתאכלו אותו.

למרות שאין הוכחה חותכת לכך שסוכר לבן גורם באופן ישיר לסרטן, אנו יודעים שכמות גדולה של סוכר לבן מחלישה מאוד את המערכת החיסונית. כאשר המערכת החיסונית חלשה, הגוף חשוף יותר למחלה סרטנית. כמו כן פוחתת יכולתו של הגוף להתמודד עם הטיפול האגרסיבי המקובל במחלות סרטניות. אל תאכלו מוצרים המכילים סוכר לבן כמו משקאות מוגזים וממותקים, ממתקים עוגות ועוגיות. הגבילו גם את צריכת המזונות המתוקים מטבעם. אל תגזימו בשתיית מיצי פירות טבעיים ובאכילת מאפים המכילים מולסה או דבש.

קיים קשר בין צריכת שומנים מוקשים לבין מחלות ניווניות. כך המקרה גם במחלות סרטניות. נמצא שקיים קשר חזק בין צריכה גבוהה של שומנים "מזיקים" אלה (בניגוד לחומצות השומניות החיוניות ה"טובות", המצויות בשמנים צמחיים מכבישה קרה ובדגים מסוימים) לבין מספר סוגי סרטן כמו סרטן השד, סרטן הערמונית וסרטן המעי הגס והחלחולת. הימנעו מאכילת בשר אדום, חמאה, ומרגרינה וכן מאכילת מוצרים המכילים מזונות אלה. בשר צלוי, בשר שבושל על פחמים (במנגל), בשר משומר או בשר מעושן הם קרצינוגניים במיוחד. אם אתם מנסים למנוע התפתחות של מחלות סרטניות ורוצים ליהנות מדי פעם מבשר אדום, עדיף להימנע מאכילת בשר שהוכן באחת מהדרכים שצוינו לעיל. הימנעו גם מאכילת נקניקיות ונקניקים.

אל תגזימו בשתיית משקאות חריפים. נמצא שיש קשר בין שתייה מוגזמת של משקאות אלכוהוליים לבין סרטן הפה וסרטן הגרון וייתכן שגם סרטן הקיבה, סרטן המעי הגס וסרטן החלחולת. אם אתם בריאים ומעוניינים למנוע התפתחות של מחלות סרטניות, אל תשתו יותר מכוס אחת או שתיים במהלך השבוע. אם אתם חולים בסרטן, עדיף שתימנעו לחלוטין משתיית אלכוהול, מאחר שהוא גורם לדלדול המאגרים של הרכיבים התזונתיים בגוף.

למידע נוסף, כולל המלצות טיפול נוספות ראו בספר "האנציקלופדיה החדשה לריפוי טבעי" בהוצאת פוקוס.

המלצות לתזונה בריאה בנושא סרטן מתוך הספר "נטורופתיה" מאת גילית שטיינר בהוצאת פוקוס

מניעה אקטיבית של סרטן במסגרת טיפול נטורופתי

הקפדה על תזונה נכונה, חיזוק מערכת החיסון ונטילת תוספי תזונה, הם הבסיס למניעת תהליכים סרטניים. מחקרים רבים המתפרסמים בעולם מוכיחים, כי אחד מהגורמים העיקריים להתפתחות סרטן, הינו החשיפה לגורמים מסרטנים הנמצאים בתזונה ובזיהום הסביבתי.

הטיפול דרך תזונה

רצוי להפחית שומנים רוויים במזון, כיוון שהם מגבירים את ספיגת האסטרוגן חזרה לדם ועלולים לגרום להאצת תהליכים סרטניים. כמו כן, רצוי להפחית צריכת בשר מעושן ובשר על גחלים, המגבירים ייצור רדיקלים חופשיים וחומרים אחרים מעוררי סרטן.

יש להפחית שתיית אלכוהול ולהימנע ממשקאות המכילים קפאין, כמו גם מפחמימות פשוטות.

רצוי להגביר את צריכת הירקות והפירות המכילים ויטמינים ומינרלים רבים, בעיקר הירקות והפירות האורגנים. הכמות המינימלית המומלצת היא 5 מנות ביום. מחקר שנערך בארה"ב מצא, כי בקרב רבע מהאוכלוסייה שתפריטה היה דל בפירות וירקות, היה שיעור מקרי הסרטן לסוגיו השונים כפול, ביחס לרבע מהאוכלוסייה שתפריטה כלל כמות גדולה של פירות וירקות.

נמצא כי תזונה המכילה פירות, ירקות ודגנים מלאים, עשירה בסיבים תזונתיים, בעיקר בסיבים המסיסים במים. סיבים אלה סופחים חומרים מזיקים ממערכת העיכול, מונעים את ספיגתם לדם ומפחיתים את העומס על הכבד. תזונה זו חשובה ביותר, למניעת התפתחות סרטן.

צריכת מוצרי סויה שונים המכילים חומרים פיטואסטרוגניים כדוגמת ג'ניסטאין (Genistein) ודיאדזאין
(Daidzein), נמצאה יעילה במניעת סרטן השד, סרטן הרחם, סרטן הערמונית וסרטן השחלות.

מומלצת צריכת אלכוהול בכמות מתונה ובעיקר יין אדום המכיל פיטוכימיקלים, שהם חומרים פעילים הנמצאים בצמחים השונים ובעלי פעילות נוגדת סרטן. חוקרים מצרפת גילו, כי ביין אדום יש חומר פעיל הנקרא Acutissimin A החוסם פעילות אנזימתית החיונית להתפתחות סרטנית.

מחקר חדש שנערך בספרד בקרב 140 חולי-סרטן הריאות ו-187 אנשים בריאים הוכיח כי שתיית כוס יין אדום ביום, המכילה חומרים פעילים כמו טאננים (Tannins), שהם נוגדי חמצון ורסברטרול (Resveratrol) שהוא חומר הפועל נגד גידולים, מפחיתה ב-57% את התפתחות סרטן הריאות.

יש להקפיד על צריכה מאוזנת של חומצות שומן מסוג אומגה-3 ואומגה-6. כמות גבוהה מדי של חומצת שומן מסוג אומגה-6 לעומת כמות נמוכה של אומגה-3, עלולה להגביר את הסיכון להתפתחות סרטן.
 

למידע נוסף, כולל המלצות טיפול נוספות ראו בספר "נטורופתיה" בהוצאת פוקוס

אומגה-3 וסרטן

כיצד למנוע סרטן של מערכת העיכול

למאמר סגולות הכורכום מתוך הספר "לא לסרטן" בהוצאת מודן 

לרשימת מזונות נוגדי־סרטן בשימוש יומיומי מתוך הספר "לא לסרטן" בהוצאת מודן (חלק א').

תזונה נכונה למניעת סרטן מתוך הספר "גוף האדם - הוראות תחזוקה" בהוצאת מטר

מתכונים בריאים | פורום תזונה בריאה | תוספי מזון | אומגה 3 | אינדקס מחלות | ויטמין C | ספרי בריאות | ויטמינים ומינרלים | הריון ולידה | תזונה ילדים | קוליטיס | מגנזיוםסידן | אינדקס גליקמי | אנרגטיקה של מזונות | יוגה ותזונה | בתי טבע | אינדקס צבעי מאכל | תוספי תזונה | ויטמין B12 | בישול בריא | מתכוני בריאות | תזונה בהריון | שפעת | אורגני | אוכל בריא | ויטמין E | סרטן | ספרי תזונה | סוכרת | סרטוני תזונה בריאה | השמנת יתר | לאכול בריא | חומצות אמיניות | אלרגיות | עצירות | דף הבית | הרשמה לעידכונים | שלשול | ויטמין A | קרוהן | איורוודה -רפואה הודית |

הדפסשלח לחברהוסף תגובה
דרונט בניית אתרים