eat well

קוליטיס - דלקת כיבית של המעי הגס (Ulcerative Colitis)

Bookmark and Share

המלצות לתזונה נכונה לדלקת כיבית של המעי הגס - קוליטיס 
מאת ד"ר גילית שטיינר
מתוך הספר "נטורופתיה" בהוצאת פוקוס

הטיפול הנטורופתי

הצעד הראשון בטיפול במחלות מעיים דלקתיות הוא זיהוי כל הגורמים העלולים לעורר ולהחמיר את התגובה הדלקתית.

הטיפול דרך תזונה

במקום הראשון יש להתארגן לתזונה נטולת אלרגנים. רצוי להימנע מכל מזון אלרגני אשר אובחן בשיטות בדיקה שונות. מחקרים רבים שנערכו בנושא מוכיחים, כי תזונה המנטרלת את המזונות האלרגניים ובעיקר את מוצרי החלב והחיטה, היא שיטת הטיפול העדיפה לחולים במחלות מעיים דלקתיות.

רצוי להימנע ממוצרי חלב המגבירים רגישות ללקטוז ומאלרגנים נוספים הגורמים לאי-ספיגה, האסורים לחולי-מחלות מעיים דלקתיות ובמיוחד לחולי-קרוהן. בנוסף, אסורים פירות הדר, ירקות ממשפחת הסולניים (עגבניות, חצילים, פלפל, תפוח אדמה), קפאין, קטניות, פיצוחים, מזון מטוגן, חריף, אלכוהול, שוקולד, ממתיקים מלאכותיים וביצים.

יש להגביל, ככל שניתן, את צריכת הפחמימות הפשוטות, השומן מהחי ומוצרי בשר הבקר, המכילים חומצה ארכידונית (המהווה חומר גלם לייצור גורם דלקתי פרוסטגלנדין E2, הגורם להחרפת הדלקת). יש להקפיד על תזונה דלת-היסטמינים (המעוררים את התגובה האלרגית) כגון שמרים, דגים, גבינות, נקניקים משומרים, כרוב כבוש ואלכוהול.

אין לאכול ירקות טריים, אלא רק מבושלים. בהדרגה, ניתן להוסיף סוג מזון חדש בכל פעם ולבדוק כיצד האדם מגיב. אם השלשול חוזר, יש להפסיק את אכילת המזון הזה. מעבר לכך הוכח שתזונה עתירה בסיבים תזונתיים, משפרת את מצבי מחלות המעיים הדלקתיות.

הטיפול דרך תוספי תזונה

ירידה בכמות המזון, בעיות בספיגת המעיים, שלשולים, בחילות, כאבים וסיבות נוספות, מובילים למחסורים תזונתיים רבים אצל חולי-דלקות המעיים. לכן, יש חשיבות רבה במתן תוספת של מולטי ויטמינים ומינרלים (רצוי בצורה נוזלית, בה הספיגה במערכת העיכול טובה יותר).

תוספת חשובה נוספת היא המינרל אבץ, שנמצא אצל חולים אלו ברמות נמוכות ביותר, כתוצאה מצריכת מזון נמוכה, ירידה בספיגה ואיבוד מזון מוגבר, בעקבות השלשולים הרבים. מחסור באבץ קשור בהאטת תהליכי ריפוי והחלמת הפצעים והכיבים וכן בירידה ביכולת החיסונית. במחקר שנערך בקרב 38 ילדים חולי-דלקת כיבית של המעיים ו-36 ילדים חולי-קרוהן נמצא מחסור באבץ, מה שפגם בתהליכי הריפוי.

גלוקוזמין הינו חומר גלם עיקרי בייצור רכיבים היוצרים את רירית המעיים – רירית המגנה על דפנות המעיים מחשיפה לחומצת קיבה, לחיידקים ולאנזימים ובכך מסייעת בריפוי הכיבים הנוצרים בזמן מחלות המעיים הדלקתיות.

למצב פלורת המעיים יש חשיבות רבה בקרב חולי-מחלות המעיים הדלקתיות. פלורה תקינה ומאוזנת, חיונית למניעת התפתחות של זיהומים ומחלות נוספות, הקשורים לתפקוד לקוי של המעיים. חשוב לציין שאצל חולי-מחלות אלו קיימים שינויים בריכוזי החיידקים ה"טובים", ולכן קיים צורך בהשלמתם על-ידי תוספים של פרוביוטיקה.

מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו, כי יש תועלת במתן שמן דגים, המכיל EPA  ו-DHA (אומגה-3). טיפול כזה מקובל גם במחלות דלקתיות אחרות כמו דלקות מפרקים שיגרוניות, ספחת (פסוריאזיס) וכמובן, מחלות לב וכלי-דם. השימוש בשמנים המכילים אומגה-3 מגביר את ייצור החומרים נוגדי הדלקת בגוף האדם ובכך מפחית את התסמינים של מחלות אלו.

מאחר ובמחלות המעיים הדלקתיות קיים ייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים (אותן מולקולות בלתי-יציבות הגורמות לנזקים רבים ברקמות הגוף השונות), יש חשיבות רבה למתן ויטמינים ומינרלים החיוניים למבנה ולתפקוד התקין של נוגדי החמצון. תוספת של נוגדי חמצון חשובה, על מנת לאזן בין רמת החמצון ורמות נוגדי החמצון. מחסור בנוגדי חמצון עלול לתרום לעלייה בשכיחות של מקרי סרטן המעי הגס.

למידע נוסף, כולל המלצות טיפול נוספות ראו בספר "נטורופתיה" בהוצאת פוקוס

למידע אודות בישול לחולי דלקת כיבית במעי הגס - קוליטיס מאת רני פולק

מתכונים בריאים | פורום תזונה בריאה | תוספי מזון | אומגה 3 | אינדקס מחלות | ויטמין C | ספרי בריאות | ויטמינים ומינרלים | הריון ולידה | תזונה ילדים | קוליטיס | מגנזיוםסידן | אינדקס גליקמי | אנרגטיקה של מזונות | יוגה ותזונה | בתי טבע | אינדקס צבעי מאכל | תוספי תזונה | ויטמין B12 | בישול בריא | מתכוני בריאות | תזונה בהריון | שפעת | אורגני | אוכל בריא | ויטמין E | סרטן | ספרי תזונה | סוכרת | סרטוני תזונה בריאה | השמנת יתר | לאכול בריא | חומצות אמיניות | אלרגיות | עצירות | דף הבית | הרשמה לעידכונים | שלשול | ויטמין A | קרוהן | איורוודה -רפואה הודית |

הדפסשלח לחברהוסף תגובה
תגובות
1. ruth (14/03/2009 21:40:16)
דרונט בניית אתרים