supherb_Fly
Thymoquin_Fly

תרכובות הגופרית

מאת: מתוך "כוח הצבע"- המדריך השלם לצריכת ירקות מ-5 קבוצות הצבע בעריכת מועצת הצמחים ענף ירקות
זמן קריאה: 2 דקות
תרכובות הגופרית, או התרכובות האורגנו-גופריתיות (organosulfur compounds) נמצאות רק בבצלים לסוגיהם ובקרובי משפחתם השום, הכרישה והעירית. ירקות אלה מכונים לעתים Allium vegetables.

צילום: pixabay

In2024_Article


תרכובות הגופרית, או התרכובות האורגנו-גופריתיות
(organosulfur compounds) נמצאות רק בבצלים לסוגיהם ובקרובי משפחתם השום, הכרישה והעירית. ירקות אלה מכונים לעתים Allium vegetables. תרכובות הגופרית תורמות למניעת מחלות כמו
מחלות לב וסרטן.

החומרים המרכיבים את תרכובות הגופרית, חומצות אמינו וסולפוקסידים, מופרדים בבצל השלם על ידי ממברנה. כאשר חרק מתחיל לכרסם בבצל, או כאשר אנו חותכים אותו, נקרעות הממברנות ומתאפשר המפגש בין החומרים. המפגש הזה מניב תרכובות חריפות ומדמיעות. המנגנון בו יוצר הצמח חומרים חדשים וחריפים, עם הפגיעה ברקמותיו, נועד להגן עליו מפני פגיעה על ידי חרקים.

נבחרת הירקות העשירים ב תרכובות הגופרית:

 

וגם בירוק:

 

ובסגול:

 

תרכובות הגופרית – "תרופות" בפעולה

ממחקרים בבעלי חיים נראה כי תרכובות הגופרית בבצל עשויות לסייע במניעת סרטן המעי הגס, סרטן הוושט וסרטן השד. בנוסף, נראה כי הן פועלות כ"תרופות" לדילול הדם ולמניעת קרישת דם לא רצויה, כך הן תורמות למניעת מחלות לב. בניסויי מבחנה הן נמצאו פעילות אף יותר מאספירין. כמה מחקרים נוספים מצביעים על כך שהבצל יעיל בהעלאת רמת הכולסטרול הטוב. הדבר עדיין איננו ברור, אך יתכן שזו עוד אחת מן ההשפעות המיטיבות של תרכובות הגופרית. נראה כי בצל חי היה יעיל יותר במשימה הזו מאשר בצל מבושל. בנוסף, יתכן כי הבצל תורם להפחתת רמות הטריגליצרידים.

תרכובות הגופרית – להפחתת רמות הסוכר בדם

לבצל יש השפעה היפו-גליקמית שהוא עשוי לתרום למניעה ולטיפול בסוכרת. המחקרים מראים ככל שגדלה צריכת הבצל, כך נמוכה יותר רמת הגלוקוז המתגלה במהלך בדיקות סבילות לגלוקוז, אורליות או תוך ורידיות. מתוך עדויות קליניות וכאלו שהתקבלו בניסויים עולה שאֻליל פְרופיל דיסולְפיד הוא האחראי להשפעה זו. נמצא שהוא מוריד את רמות הסוכר בדם באמצעות העלאת הכמות הזמינה של אינסולין חופשי. את זאת הוא עושה על ידי כך שהוא מתחרה באינסולין, שגם הוא דיסולפיד, על אותם אתרים בכבד שבהם נעשה האינסולין לבלתי פעיל. כתוצאה מכך עולה כמות האינסולין הזמין, המוליך גלוקוז לתוך התאים, ויורדת כמות הסוכר בדם.

הבצל הוא גם מקור מעולה לכרום, המרכיב המינרלי בתרכובת המכונה Glucose Tolerance Factor המסייעת לתאים להגיב כיאות לאינסולין. מחקרים קליניים בחולי סוכרת הראו שכרום יכול להוריד את רמות הגלוקוז בדם בתנאי צום, לשפר את הסבילות לגלוקוז, ולהנמיך את רמות האינסולין. כמו כן יכול הכרום להוריד את רמות הכולסטרול הכללי והטריגליצרידים, תוך כדי העלאת רמות הכולסטרול הטוב – HDL.

מחסור שולי בכרום שכיח בארצות המערב. אין פלא בכך, בהתחשב בכך שרמות הכרום קטנות כתוצאה מצריכת סוכרים מזוקקים ומוצרי קמח לבן וכתוצאה מחוסר פעילות גופנית.

ספל אחד של בצל חי מכיל כ-20% מהמנה היומית הדרושה של מינרל קורט חשוב זה.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו