eat well

למה כדאי לאכול חביתת סרפדים

Bookmark and Share
סירפדים. רק שימו לב לא לקטוף ממקומות מזוהמים
סירפדים. רק שימו לב לא לקטוף ממקומות מזוהמים

חביתת סרפדים

לפני כ- 12,000 שנה החלה המהפכה החקלאית, עד אז ניזון האדם בדרכי ליקוט, ציד ודיג. גם בימינו מצויים שבטים החיים בדרך זו, שריד לתקופה שלפני המהפכה. בני האדם החיים בשבטים אלו יודעים לנצל באופן מקסימלי את הצמחייה המקומית לצרכי הזנה.

ארצנו הקטנטונת נתברכה בצמחיית בר עשירה המשמשת למאכל ומרפא על פי מסורות שונות. חלק מצמחייה זו גדלה באופן טבעי בארץ בעוד חלק ממנה היגר ממקומות שונים בעולם.

בכתבה זו מוזכרים שני צמחים מוכרים וקלים לזיהוי המצויים כמעט בכל מקום בארץ. צמחים אלו נפוצים בחורף וניתן ללקט ולשלב אותם בתפריט היומי כמזון טרי ורענן הנאכל קרוב לשעת הקטיף ומשמר אחוז ניכר ממרכיביו.

כמו כן צמחים אלו גדלים בר ולא טופלו בחומרי הדברה או דשנים. חשוב להקפיד כי הצמחים הנלקטים לא יהיו קרובים לכביש או למקור מזהם אחר.

חלמית: טובה לשיעול

החלמית מוכרת בשמה הערבי ח'וביזה ונכללת ברשימת המזונות הפונקציונליים הודות לנוגדי חמצון ולסיבים מסיסים המצויים בה. באופן מסורתי משמשת החלמית לטיפול במחלות דרכי העיכול, נשימה ושתן. אחד השימושים העיקריים הוא טיפול בשיעול.

מהם מזונות פונקציונליים? מזונות פונקציונליים נקראים גם 'מזונות על'. מזונות אלו נקראים כך, הודות לנוכחות רכיבים שונים המצויים בהם ותורמים לתכונותיהם הבריאותיות, נוסף על תכונותיהם הבסיסיות (כגון מקור לפחמימות, חלבונים ושומנים).

אפשרויות שימוש:

-          מהעלים הגדולים ניתן להכין ממולאים בדומה לעלי גפן

-          את העלים הקטנים ניתן לשלב כירק לסלט

-          לפירות החלמית ניתן להוסיף שקדים או אגוזים גרוסים, רימון מפורר וליהנות מחטיף בריאות. קטיף פירות החלמית והכנת סלט זה מומלצת כחוויה משפחתית, בפרט לילדים

-          בפרחי החלמית הצבועים בגוון ורוד-סגול, ניתן לעטר סלט פירות

 

מתכון לתבשיל חלמית

טגנו בצל בשמן זית כתית מעולה, הוסיפו עלי חלמית (עדיפות לעלים קטנים ורכים) קצוצים או שלמים, תבלו ברוטב סויה או מלח, שום, פלפל שחור לפי הטעם. הוסיפו מיץ לימון בנדיבות לקבלת טעם חמצמץ, מעט מים ובשלו מספר דקות. תבשיל זה מומלץ לאכילה לצד תבשיל כדוגמת אורז מלא, קינואה וכוסמת.

 סרפד: מצוין לאנמיה

הסרפד מכיל נוגדי חמצון ומשמש כאחד המזונות הפונקציונלים הפופולאריים ברפואה הטבעית. באופן מסורתי משמשים עלי הסרפד לטיפול באנמיה עקב מחסור בברזל, בנשירת שיער, בבעיות עור ובבעיות ראומטיות.

את עלי הסרפד מומלץ לקטוף בזהירות או בעזרת כפפות כהגנה מפני 'שערותיו' העוקצניות. לפני השימוש, יש להשרות ולשטוף היטב את העלים לנטרול 'שערותיו' העוקצניות.

מה עושים עם עלי סרפד:

-          יכולים לשמש כירק להכנת קציצות ופשטידות

-          כרכיב בהכנת מרק ירקות

-          כתחליף לתרד או עלי מנגולד במילוי מאפים

מתכון לחביתת עלי סרפד

מטגנים קלות את עלי הסרפד והבצל הירוק, טורפים ביצים ומוסיפים לירק, מתבלים עם עלי אורגנו או אזוב (זעתר) טריים או מיובשים.


עשו לנו לייק וקבלו את מיטב כתבות "Eatwell" ישירות לפייסבוק שלכם

מה אומרים המחקרים?

אכילת צמחי בר באופן קבוע בקרב אוכלוסיה כפרית ים תיכונית, נחשבת לאחד הגורמים להזדקנות טובה יותר בקרב אוכלוסיה זו.

אחד ההסברים להשפעת התזונה הים תיכונית על הבריאות, נובע מהתכולה הגבוהה של נוגדי החמצון (פלבנואידים) בתזונה זו. בנוסף, תכולת הרכיבים ברוב צמחי הבר גדולה מזו המצויה בצמחים המתורבתים.

לסיכום, חלמית וסרפד גדלים כמעט בכל פינה, בגינות פרטיות ובבניינים משותפים וכמובן באזורים כפריים. למרות השימוש בצמחים אלו כמזונות פונקציונליים, רבים מתייחסים לצמחים אלו כעשבים שוטים וטורדניים והנטייה הרווחת היא סילוקם בדרכים שונות.

חווית הליקוט, בפרט אם נעשית בחיק הטבע, מקנה ערך מוסף של הנאה תוך שילוב איכויות קולינריות מעניינות ומקדמות בריאות.

בנוסף לשני צמחים אלו מצויים צמחים נוספים המתאימים למאכל ומשמשים כמזונות פונקציונליים, אך קשה יותר לזהותם. יש להימנע מקטיף ומאכילת צמחי בר במקרים בהם אין זיהוי מוחלט.

לאתר של יוסי שבח

ציונה מלמן מכינה פודינג חוביזה בטעם שוקולד

ב-15.5.15 יתקיים הכנס האורגני הראשון בישראל לפרטים נוספים לחצו כאן

 

הדפסשלח לחברהוסף תגובה
תגובות
1. ראובן הירשלר (19/03/2012 19:49:24)
2. roni (23/03/2012 18:59:10)
3. יוסי שבח (25/03/2012 19:32:13)
4. יוסי שבח (25/03/2012 19:38:41)
5. ציונה (15/10/2013 14:17:57)
דרונט בניית אתרים