PassoverFocus_Fly
supherb_Fly

למי יש זמן לאכול אוכל בריא?

מאת: מיכל אשל דיאטנית קלינית, רופאה סינית ומנחת סדנאות בישול בריא
זמן קריאה: 3 דקות
למי יש זמן לעמוד שעות במטבח ולהכין תבשילים? מיכל אשל B.Sc דיאטנית קלינית ורופאה סינית מספרת לנו שבישול בריא יכול בהחלט להיות פשוט, מהיר וטעים!

צילום: 123RF

PassoverFocus_IN

"למי יש זמן לאכול בריא?"

"כן, כן, אני יודע שאני חייב לשפר את התזונה שלי אבל בינינו, למי יש זמן להתעסק עם זה?"
בחלק גדול מהזמן רובנו עסוקים ורצים כנגד השעון. למי יש זמן לעמוד במטבח שעות ולהכין תבשילים?
אנשים רבים מודעים ברמה מסוימת לחשיבות של אורח-חיים בריא ותזונה נכונה, אך לא עושים כלום על מנת לשפר את איכות חייהם היות וקצב החיים שלהם אינו מאפשר זאת.
אין זמן אפילו לשבת רגע אחד לנשום עמוק, להירגע ולעשות סדר בדברים החשובים באמת בחיים כמו למשל: הבריאות ואיכות החיים שלנו – כדי להבטיח שגופנו יתפקד עוד שנים רבות במיטבו ושהנפש שלנו תהיה בריאה, חופשייה, נקייה, נעימה ומאושרת, ושראשנו יהיה נקי, צלול, רענן ושיתפקד תמיד במיטבו.

הפרדוקס הוא שדווקא שינויים פשוטים ובסיסיים באורח החיים, כמו שינוי תזונה, עשוי לשפר מאוד את מצב ה- Stress (הלחץ הפיסי והנפשי) בחיי היומיום ולהבטיח שינויים מטיבים בגוף ובנפש.
דווקא בזמנים הלחוצים ביותר זקוק גופנו לתמיכה ולתזונה שבאמת מזינה אותו יותר מתמיד.

לתזונה מתאימה ומאוזנת ישנה השפעה מטיבה כמעט כל מערכות הגוף:
מערכת העיכול – שיפור מערכת פינוי הפסולת – יציאות תקינות ויומיומיות.
מערכת זרימת הדם – מניעת אנמיה – חסר דם, שיפור זרימת הדם בגוף ומניעת מחלות כגון- מחלות לב וכלי דם, מחלות פרקים, סכרת, סרטן ועוד… (תפקיד גם במניעה ואף  תרומה גדולה לריפוי מחלות רבות).

חיזוק מערכת החיסון ומניעת מחלות, איזון המערכת ההורמונאלית – מניעת בעיות מחזור או היעדר מחזור והפרעות לפני המחזור, בנייה וחיזוק מערכת שלד-שריר, איזון מערכת העצבים (תזונה להפחתת Stress, שיפור כושר הלמידה והריכוז, שיפור מצב-הרוח), שיפור המראה החיצוני – בריאות העור, השיער, הרזייה וכו' – שזה לא פחות חשוב מכיוון שזה משפיע על ההרגשה הכללית שלנו, הדימוי העצמי, הביטחון העצמי והתחושה הפנימית ולכן יכול ממש לשנות את חייהם של אנשים מקצה לקצה. 

 האמת היא ששמירה על תזונה בריאה אינה מחייבת זמן רב והיא מחזירה את ההשקעה הקטנה בריבית מאוד גבוהה.
כתוצאה מכך, המוח מתפקד ביתר יעילות ואתה נעשה הרבה יותר יעיל במה שאתה עושה וכך חוסך הדבר זמן רב שהיה הולך לאיבוד בגלל מוח טרוד ולא נקי. (ישנן כמובן שיטות נוספות לאיזון ולניקוי הראש והגוף) ושלא נדבר על מצבים שבהם מתחילים לצוץ בעיות בתפקוד הגוף – אז בכלל מאבדים לרוב זמן יקר.

אני נוהגת מידי פעם להראות למטופלים שלי שזה סיפור הרבה פחות מאיים ממה שזה נשמע.
קרה לי שבמהלך טיפול שיאצו ודיקור למטופל שלי, רגע לפני ששמתי לו את המחטים, נכנסנו למטבח, שמתי משהו על הסיר, ערבבתי, חזרנו לחדר-הטיפולים, שמתי לו את המחטים למשך 20 דקות ואז חזרנו למטבח – וחיכתה לנו ארוחה למופת!

אני תמיד שמחה לתת למטופלים שלי לטעום מתבשיליי על מנת לנפץ מיתוס נוסף – שתזונה בריאה היא לא טעימה או חסרת טעם.

ישנם כל-כך הרבה מטעמים מעולים שאפשר להכין בצורה בריאה!!!
אותו מטופל במקרה הספציפי ההוא נסע ממני ישירות לחנות טבע והחליט שהוא רוצה להתחיל לבשל, למרות שמעולם לא עשה זאת קודם לכן.

וכראייה, אתן פה דוגמא למתכון פשוט –

תבשיל טונה בצ'יק- צ'ק:
שמים במחבת כפית שמן קנולה.
מטגנים רצועות בצל רגיל או בצל סגול (אפשר לוותר על הבצל אם ממש קצרים בזמן).
חותכים קישוא גדול ופטריות לחתיכות ושמים אותם במחבת.
אפשר להוסיף גזר חתוך (אפשר להשתמש גם בגזר גמדי קפוא שהופשר).
לאחר שהירקות מעט התחממו – להוסיף חבילת טונה במים.
להוסיף כף שמן זית ומעט מלח ים ולערבב (בסוף אפשר להוסיף כמה כפות יוגורט bio ולערבב).
רגע לפני ההגשה לקצוץ עירית – להוסיף ולערבב.

את התבשיל הנ"ל אפשר לאכול לבד או בתוספת סלט טרי כמנה חלבונית עם ירקות –
מתאים גם לדיאטות הרזייה במצבים שלא רוצים לאכול פחמימות ואפילו במצבים של קנדידה (במצבים אלו כדאי להוריד רק את הפטריות).
במצבים אחרים אפשר לדאוג לתוספת של פחמימות כגון: מנת אורז.
אם אנחנו קצרים בזמן – לא כדאי להשתמש באורז מלא אלא באורז בסמטי שמתבשל מהר יותר, או בקינואה (תוך 20 דקות הם מוכנים – כדאי לשים אותם על האש בתחילת הבישול, לפני שהתחלנו את הכנת התבשיל).
ואם ממש ממש לחוצים בזמן – אפשר פשוט להוסיף במהלך הבישול שיבולת שועל לתבשיל או לאכול אותו עם לחם מלא מאיכות טובה.

טיפ לחיסכון בזמן ולבריאות – ירקות קפואים –
לחלק מאיתנו אין אפילו זמן לקפוץ לסופר/לשוק ולדאוג שיהיו ירקות טריים בבית.
במקרים כאלו חשוב לדעת שאין כל דבר רע בירקות שנשמרו בהקפאה – לפעמים אפילו להיפך,
כשקונים ירקות בסופר בד"כ עוברים מספר ימים בין זמן הקטיפה לרגע אכילתם – בזמן הזה הולכים לאיבוד ויטמינים יקרים.  לעומת זאת ירקות קפואים לרוב מוקפאים ביום הקטיפה ממש ורוב הויטמינים והמינרלים נשמרים לחלוטין כמעט באותו המצב עד להפשרה ולאכילתם.
(מפתיע? גם אותי זה הפתיע).

אז כאמור – בישול בריא יכול בהחלט להיות פשוט, מהיר ובוודאי שטעים!!!

אמנם אין ביכולתי לתת לכם הגולשים לטעום מבעד לדפי האינטרנט, אך אני מקווה שהמסר עבר ושתנסו בעצמכם.

באהבה, ממני מיכל

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו