PassoverFocus_Fly
Laisha_Fly

הצליאק הולך וגואה

מאת: ריקי לנגברג-N.D, נטורופתית
זמן קריאה: 2 דקות
Thymoquin_In


ריקי לנדברג
מחקר בארצות הברית מגלה עלייה של פי 4.5 בשכיחות מחלת הצליאק, הנגרמת בשל אי סבילות לחלבון החיטה הקרוי גליאדין. צליאק גורמת למגוון רחב של תסמינים והשכיחים שבהם הפרעות במערכת העיכול, בעיות נפשיות, כאבי ראש, אנמיה, חוסר איזון בלוטת התריס, מחלות בדרכי נשימה כגון אסתמה, בעיות עור כגון דרמטיטיס, אוסטיאופורוזיס, בעיות פוריות, אפטות חוזרות ונשנות בפה ועוד.

אין ספק המודעות למחלה הולכת וגואה בשנים האחרונות והתסמינים ידועים ומוכרים. אולם עתה חושף דו"ח חדש של ה"מאיו קליניק" בארצות הברית, כי שכיחותה של המחלה עלתה במאות אחוזים בשנים האחרונות, ככל הנראה מסיבות בלתי ידועות. לעניות דעתי הסיבה נעוצה בצריכה מאסיבית של גלוטן אשר אופיינית לעולם המערבי. סיבה נוספת צורת גידולי החיטה. היום החקלאות לא מה שהייתה לפני כמה עשורים, היום החקלאים משתמשים בחומרים אשר מאיצים את הגידולים, בדשנים וכימיקלים שונים ומשונים אשר לדעתי גורמים לתופעות רבות וביניהן הצליאק. עוד סיבה שיש לתת עליה את הדעת היא היחלשות הגוף בהתמודדות עם אלרגנים וזאת עקב תזונה ואורח חיים לקוי האופייני לעולם המערבי.

בישראל יש כ-20 אלף חולי צליאק אבל על פי ההערכות זהו רק קצה הקרחון. עשרות אלפים נוספים לוקים במחלה ולא יודעים על כך, פשוט מפני שהם לא סובלים מתסמיני המחלה. בשנים האחרונות התברר שהמחלה עשויה לפרוץ בכל גיל, כולל בקרב קשישים, והיא לא חולפת. כלומר, נכון להיום מדובר במחלה כרונית, לכל החיים.

רבים מהסימפטומים נובעים מספיגה לקויה של מזון דרך המעי המודלק. אחד הסימפטומים המרכזיים הוא אנמיה שנגרמת בשל חוסר ברזל או חומצה פולית. אבחון מאוחר של המחלה לא רק גורם לסבל ולפגיעה קשה באיכות החיים, אלא חושף את החולה לסיכון מוגבר ללקות בסוגי סרטן שונים, כמו לימפומה או אדנוקרצינומה. כמו כן קיים סיכון להפלות או ללידת עובר שסובל ממומים מולדים ולפגיעה בגדילה אצל ילדים שלקו בספיגה לקויה בשל צליאק פעיל.

ידוע היום שרבים מהמאובחנים כסובלים מ'תסמונת המעי הרגיז' הסתובבו שנים עם אבחנה מוטעית ובעצם היו מאז ומתמיד חולי צליאק.

במחקר חדש נבדקו כעשרת אלפים דגימות דם שנאספו מבסיס חיל האוויר בוואיומינג בין השנים 1948 עד 1954. בבדיקות הדם נבדקו נוגדנים למחלת הצליאק. דגימות אלה הושוו לדגימות דם  בערך בסדר גודל זהה שנאספו במינסוטה. החוקרים מצאו כי קיימת עלייה של פי 4.5 בשכיחות המחלה בקרב צעירים, בהשוואה לשנות ה-50.

שכיחות המחלה נמצאת בעלייה גם אצלנו בארץ, וזאת אומרים הגסטרואנטרולוגים "הסברה היא שלפחות אחד מכל 100 סובל מהמחלה" פה בישראל. האבחון הולך וגובר בעיקר בשל המודעות הגוברת למחלה אצל הרופאים וזאת בזכות ערנותם לתופעות הרחבות של המחלה.

אז היו ערניים והכי חשוב בקשו לעבור את הבדיקות לגילוי או שלילת מחלת הצליאק וככל שתקדימו כן ייטב.

רק בריאות
ריקי לנגברג-נטורופתית

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. קאטי זיו

    האם ניתן לפרסם ברתק שלנו את המאמר הזה או קישור אליו
    המרכז הארצי להתעמלות בונה עצם
    http://www.bone-ezem.co.il
    אודה על תשובה בהקדם

    יום נפלא ובריאות לכולנו
    קאטי

  2. שני פרופסורסקי

    בעשורים האחרונים, עם התפתחות תעשיית המזון והחקלאות, פיתחו זנים של חיטה שיש בהם יותר גלוטן ממה שהיה בזנים העתיקים יותר, זאת מכיוון שהיתרון של הגלוטן הוא בהתפחת הלחם.