Sunrider_Fly
Nadar_Fly

האם אתם כבר מוכנים לשפעת?

מאת: מאת: דוד גבאי, רוקח
זמן קריאה: 4 דקות
גם בחורף הקרוב צפויה השפעת להכות בנו, והפעם בתוספת המגפה הנוכחית. אז בואו להתעדכן ולהיזכר באמצעים ובפעולות שכדאי לנקוט רגע לפני שהשיעול, הנזלת, החום וכאבי הגרון מגיעים לבקר.

חיים רגועים בהישג ידכם (123RF)

himalayaKrem_IN

במהלך השנה, ובמיוחד בחודשי החורף, אנו נתקפים במחלות החורף האופייניות. המחלות באות לכלל ביטוי בתופעות של נזלת, שיעול, כאב גרון וחום. בימים אלו אנו עומדים בתחילת התפרצות מחלות ויראליות שמאפיינות את עונת הסתיו והחורף. אנו מתבשרים על זנים חדשים, אלימים ולא מוכרים של סוגי שפעת ומחלות ויראליות אחרות.

לרגל המגפה הנוכחית ולקראת החורף הקרוב, מומלץ להתעדכן ולרענן את הפעולות הבסיסיות שיקלו את ההתמודדות עם התופעה. מוויטמינים ותוספים – ועד למרק העוף של סבתא.

הכללים הידועים לשמירה על עצמנו לא השתנו: 

 

מחקרים רבים תומכים בתרומת אכינציאה, פרופוליס ופרוביוטיקה לחיזוק מערכות הגוף.

נהוג לכנות את מחלות החורף למיניהן "התקררות", "שפעת", ובאנגלית –  Common Cold. מדובר על מחלות שנגרמות מווירוסים שמתקיפים את דרכי הנשימה, ומהוות למעשה את המחלות הזיהומיות הנפוצות ביותר בעולם המערבי.

שפעת היא מחלת חום חדה שפוגעת בעיקר בדרכי הנשימה העליונות, ונגרמת על-ידי נגיף השפעת. שפעת היא מחלה עונתית שמתרחשת בעיקר בחודשי הסתיו המאוחרים ובמהלך החורף. המחלה מדבקת ביותר והנגיף עובר דרך שיעול ועיטוש. בימים אלו אנו שומעים על התפרצות זן פחות מוכר של שפעת, אשר מתפשט במהירות רבה ומאוד מדבק.

כאשר נדבק אדם בווירוס כזה, הווירוס חודר לדרכי הנשימה (אף, מערות הפנים, סמפונות ואוזניים) וגורם שם לתגובה דלקתית שיוצרת למעשה את התסמינים המקומיים (נזלת, עיטושים, עיניים צורבות וכאב גרון) – וגם תסמינים כלליים כמו חולשה, חום או כאבי שרירים.

ברוב המקרים מתגברת מערכת החיסון שלנו על הווירוס, ובתוך מספר ימים אנו מחלימים גם ללא כל טיפול תרופתי. למרות שבדרך-כלל לא מדובר על מחלות מסוכנות, הרי שהופעתן הפתאומית, החום או התסמינים הנשימתיים, גורמים לחולים לסבל רב ולהפרעה משמעותית בתפקוד.

הטיפול במחלות ויראליות מהסוג הזה מבוסס על הקלה בתסמינים, בעיקר באמצעות תרופות אנטיהיסטמיניות ונוגדות גודש ומשככי כאב וחום. טיפולים אלו עשויים להקל על התסמינים, אך אינם מרפאים בפועל.

זנים רבים של שפעת – טיפול מוגבל

מערכת החיסון שלנו מייצרת נוגדנים שפועלים כנגד זן ספציפי בלבד, נוגדנים שלא ימנעו תחלואה הנובעת מזן אחר. ההתחדשות המתמדת של הזנים אחראית לעובדה שאנו עלולים לחלות שוב ושוב, שנה אחרי שנה, ולפעמים אפילו מספר פעמים במהלך אותה עונה. החיסונים שכדאי לקחת בהתייעצות עם הרופא טובים לעונה אחת, אינם תמיד יעילים ואינם מצליחים לתת מענה לכל הזנים השונים.

שפעת גורמת לעייפות וחולשה קשים, לכן חשוב להיכנס למיטה עם שתייה חמה ולנוח. חשוב לדעת: אנטיביוטיקה אינה מסייעת כלל לחולי שפעת. טיפול אנטיביוטי אינו יעיל כלל נגד וירוסים, וטיפול אנטי ויראלי נגד זיהומים מהסוג הזה עדיין לא פותח.

השכיחות הגבוהה של זיהומים אלה, הסבל הכרוך בהם והעובדה שאין להם טיפול אפקטיבי, גורם לאוכלוסייה לחפש אחר פתרונות נוספים, ובעיקר אמצעי הגנה ומניעה, דוגמת הימנעות מהיחשפות לקור, אוורור נכון של הבית, הימנעות ממגע עם חולים אחרים ותזונה עשירה ובריאה יותר, כולל שימוש בתוספי מזון. למעשה השימוש בתוספי מזון לשם שיפור הבריאות ומניעת מחלות מקובל מאד בעולם.

כדאי לחזק את הגוף לאורך עונת החורף באמצעות אכינצאה ופרופוליס ותוספי פרוביוטיקה.  בנוסף, כדאי גם לשקול תוספת ויטמין סי בזמן החורף.

אכינצאה

אכינצאה הוא סוג של צמח ממשפחת המורכבים, שמכיל מספר מינים ומקורו באמריקה הצפונית והמרכזית. צמח זה שימש את הילידים האמריקאים (האינדיאנים) כ"צמח מרפא", ובמשך השנים צבר פופולריות גם בארצות רבות אחרות כצמח שמיוחסות לו סגולת מרפא ומניעה. כיום מהווה האכינצאה את אחד המרכיבים העיקריים בתוספי מזון ותכשירים טבעיים רבים. מחקרים רבים הראו את יתרונות האכינצאה והשפעתו על השפעת.

שרון גבריאל, דיאטנית קלינית: "האכינצאה הוא אחד מתכשירי החורף היותר פופולריים, ולא בכדי. מדובר בצמח שסגולותיו העיקריות הן תמיכה במערכת החיסונית, באמצעות הפעלת תאי הדם הלבנים והיכולת להגביר את ייצור האינטרפרון –  מרכיב חשוב בתגובת הגוף לזיהומים ויראליים. עם תחילתו של צינון או כאב גרון, כמה ימים מרוכזים של טיפול באכינצאה מספיקים".

אכינצאה שימש ומשמש כאחד מתוספי המזון הפופולאריים בעולם, ומשתמשים בו בעיקר לשם מניעה או טיפול במחלות החורף הוויראליות. כבר בשנות ה-90 של המאה הקודמת תמכו ארגוני בריאות שונים ובראשם ה- WHO בשימוש בצמח זה. מחקרים רבים הראו שלצמח יכולת להשפיע על הגוף בדרכים שונות ושהשפעות אלו מביאות בסופו של דבר להטבה בהתמודדות עם הזיהומים הוויראליים.

פרופוליס

פרופוליס הינו חומר דמוי שרף שנאסף על ידי הדבורים מסוגים שונים של צמחים. לפרופוליס הרכב כימי מורכב מאוד, שמכיל יותר מ-200 תרכובות פעילות מזוהות. היום אנו יודעים שהפעילות הביולוגית והרפואית תלויה במספר רב של מרכיבים פוליפנולים (Polyphenoles). הפרופוליס עשיר במיוחד בפלבנואידים – חומרים פעילים טבעיים מהצומח, אשר מצויים בסוגי פירות וירקות רבים. אנו צורכים אותם בתזונה, אך על פי רוב לא בכמות מספקת. הפלבנואידים מחזקים את הגוף.

הפלבנואידים פועלים גם כ"תפסני רדיקלים". רדיקלים חופשיים הם אטומי חמצן שיכולים להיווצר בתהליכים נורמליים בגוף, כמו למשל פעילות ברמה גבוהה של המערכה החיסונית, אבל גם למשל בעקבות קרינה אולטרה סגולית, עישון או מתח נפשי. הרדיקלים החופשיים אגרסיביים ועלולים להזיק מאוד לתאי הגוף. הם גם בין האחראים לתהליכים דלקתיים רבים בגוף ולתהליך ההזדקנות. הפלבנואידים מגנים על התאים מהתקפות הרדיקלים החופשיים ומשאירים את האורגניזם צעיר יותר, וככל שהאורגניזם צעיר יותר, כך המערכת החיסונית מתפקדת טוב יותר.

אולם לא רק לפלבנואידים המופקים מן הפרופוליס השפעה חיוביות על גופנו. הפרופוליס מכיל גם את כל הוויטמינים שלהם זקוק הגוף, עד ויטמין K. הוויטמינים מעורבים בריאקציות ביוכימיות שונות בגוף, הם משפיעים על חילוף החומרים, מחזקים את האורגניזם ופועלים לטובה על מערכת העצבים.

בנוסף, עשיר הפרופוליס במינרלים וביסודות קורט חשובים, כמו מגנזיום, קלציום, סיליציום, אבץ וברזל. הם לא רק תומכים יחד עם הפלבנואידים במערכת החיסונית, אלא גופנו משתמש בהם בכמה וכמה תהליכי חילוף חומרים. הם תורמים תרומה חשובה לבניית השרירים והעצמות, והם פועלים במיוחד כך שהתאים יוכלו להתחדש.

פרוביוטיקה (מקור השם: "למען החיים" פרו-ביוטיקה)

מי הם "החיידקים הידידותיים"?

כ-400 סוגים שונים של חיידקים ידידותיים מהווים חלק בלתי נפרד ממערכת העיכול התקינה בגוף האדם (ובשפה מקצועית נקראים פלורה של מערכת העיכול). מאז ומתמיד חיים האדם והחיידקים הידידותיים בשיווי משקל וכשהוא מופר מתעוררות בעיות. החיידקים הידידותיים מספקים לגוף הגנה מפני חיידקים מזיקים פתוגניים אשר מנסים באופן קבוע להתנחל בגופנו. ההגנה על הגוף מתבצעת במנגנונים שונים דוגמת תחרות על מקום המחיה (של החיידקים), שינוי רמת החומציות לרמה שאינה נוחה לחיידקים המזיקים, ייצור רכיבים הקוטלים את החיידקים המזיקים (בקטריוצידים) ובהפעלה של תאים לבנים מסוגים שונים המסייעים לגוף להגן על עצמו. בנוסף, החיידקים הידידותיים מנקים את הגוף מרעלים שונים ומסייעים בפירוק המזון.

באחרונה התפרסם מחקר על זנים מסוימים של פרוביוטיקה והשפעתם על הפחתת התחלואה בשפעת והתקררויות אצל ילדים. זיהומים של מערכת הנשימה העליונה נפוצים בגיל צעיר ומכבידים מאוד. החדשות הטובות הן שתוספת סיבים פרה-ביוטיים – בנוסף לפרוביוטיקה – לתזונתם של ילדים, עשויה להפחית את מספר האפיזודות של זיהומים ולהפחית את סיכויי חזרתן. הסברה הנפוצה היא שחיזוק הגוף המתאפשר על ידי אותם רכיבים מאפשר את הירידה במספר מקרי הצינון. לקריאה נוספת על פרוביוטיקה

טיפ של הדיאטנית (וגם של הסבתא)

סבתא צדקה: מרק עוף עם ירקות שורש הוא קל לעיכול, מחזק ומכיל נוזלים, מלחים וחלבונים.
ועוד המלצת מבית סבתא: גרגרו תערובת של טיפת שמן אתרי מעץ התה עם לימון בכוס מים פושרים. מומלץ לאכול ארוחות מבושלות עשירות בירקות כתומים, מכיוון שהן מחממות את הגוף. מדובר במזון קל לעיכול אשר מאפשר לגוף להתרכז בהחלמה.

הקפידו בשתיית הרבה מים, מרק, תה צמחים (לואיזה, נענע או מליסה), מיצי פירות או ירקות. העיקר לשמור על רמת הנוזלים בגוף. גם לאבץ פעילות ישירה על תאי מערכת החיסון. תמצאו אותו בבשר רזה, ביצים, אגוזים, סויה או טבליות אבץ.

בברכת חורף בריא !

 

בחסות אלטמן רוקחות טבעית משווקי "פרוטק"

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו