Sunrider_Fly
Thymoquin_Fly

תזונה בראייה עכשווית

מאת: דנה בר זאב, נטורופתית
זמן קריאה: 5 דקות
רידמן סיפקה לבוגריה בערב אחד חווית תרבות משובחת בשילוב יום העיון הראשון מסוגו, תחת הכותרת "בריאות הוליסטית בראייה עכשווית", שניערך ב- 13.7.
Thymoquin_In

הכנס נפתח בהנחייתה של הגב' לאה לשם, מרכזת ומייסדת המגמה לתזונה שסיפקה מידע עדכני לגביי תוכנית הלימודים החדשה, מסלולי התמחות ולימודי המשך במגמות התזונה והנטורופתיה.

הגב' סאלי רידמן, נשיאת המכללה, נשאה בהתרגשות מילות ברכה והודתה לגב' לשם על מסירותה העמוקה לדרך ולתהליך במשך 13 שנות עבודתה ועל יצירתה של התוכנית המובילה בישראל לתזונה ולרפואה טבעית.

מר אייל יחזקאל מחברת מחברת סולגאר-סופהרב גאה היה לשתף כי החברה פונה בראש ובראשונה, לבוגרי מכללת רידמן בחיפושם אחר אנשי המקצוע הטובים ביותר בתחום (תועמלנים, אנשי הדרכה, מרצים), במסגרת שיתוף הפעולה "רידמן קריירה"

מסלול לימודים חדש: "אימון הוליסטי לנטורופתים ותזונאים"

ענבל בן-נתן גבריאלי, ND, מאמנת הוליסטית, הציגה בפנינו מסלול חדש שנפתח לאחרונה במכללה- "אימון הוליסטי לנטורופתים ותזונאים". את דרכה החלה ענבל כעורכת דין, עברה במעבר חד ללימודי נטורופתיה ובהמשך לטיפול בקליניקה פרטית משלה. אמנם הנטורופתיה אפשרה לה מתן מענה תזונתי משמעותי למטופליה, אך חוותה אי-שקט באשר לדילמות מהותיות ביכולתו של הפרט לבצע שינוי ראשוני ובהמשך להתמיד בדרכו החדשה. ענבל ניסתה לפצח את המטען הנפשי והרוחני של המטופל, ללא הצלחה. לימודי האימון ההוליסטי סיפקו לה את המענה לכך.

שיטת האימון הקונבנציונאלית מבוססת על מספר אסכולות כשהבסיסית מבניהן היא "שיטת היהלום"- שיטה זאת עוסקת ב- doing, המאמן כיועץ עוזר למתאמן להגיע לתפוקות ויכולות גבוהות יותר.

"שיטת העץ" גורסת כי בדומה לעץ, שיודע לבדו להצמיח שורשיו וענפיו, גם במתאמן נמצאת היכולת לפרוח רק שאינו יכול להוציאה לידי הפועל. הידע קיים אצל המתאמן ועל המאמן, כמטפל, להעצים אותו.

שיטת האימון ההוליסטית לוקחת את האימון צעד אחד קדימה. רוב העיסוק (90%) הוא ב- being, יצירת בהירות לגבי המהות והערכים, היעוד והשליחות של המתאמן. יצירת הבהירות חושפת את הפוטנציאל הגלום בנו. יחד עם המתאמן המטפל מזהה את אותן הסכמות המעכבות, אלו שגורמות למקומות הגבוהים בנשמה שלא לבוא לידי ביטוי. המאמן ההוליסטי מספק את הכלים ליצירת מציאות חדשה (באמצעות דמיון מודרך, כתיבה, ציור וכלים נוספים). עשרה אחוז נותרים, עוסקים ב- doing, בחזון של המתאמן ובתוכנית הפעולה "הירידה למגרש". עקב בצד אגודל, האישיות לומדת להכיר מודל חדש ולהשתחרר מכבלי העבר.

הקשר בין אימון הוליסטי לתזונה ונטורופתיה

ענבל טוענת כי הכלים הנטורופתים נפלאים בכדי לסייע לאדם לעבור שינוי. יחד עם זאת, הכלים הניתנים באימון ההוליסטי מאפשרים למטפל להגיע לרבדים הנפשיים העמוקים, לדפוסים הספציפיים, אל המקום האמיתי בעטיו הגיע אלינו המטופל. כלים נוספים באימון ההוליסטי יאפשרו לנו המטפלים לסייע למטופל לבצע את השינוי ולשמרו גם בתום הטיפול. אחד הכלים המשמעותיים במערך האימון הוא יצירת מחויבות ואחריות בצד המטופל.

המחויבות הינה הבהירות הפנימית שמביאה לנחישות, הכרת הדרך, המסלול, לצד הכרזה- אני יודע מה אני רוצה. האחריות היא ההליכה באותה הדרך, אותן הבחירות שהמטופל עושה למען המטרה-מה אני עושה למען זה. כלים נוספים הם- זיהוי פרדיגמות, הקשבה נקייה, שאילת שאלות ושיקוף.
תוכנית האימון ההוליסטי משולבת עם לימודי נטורופתיה החל משנה ב', תהליך ההכשרה- הסטאג' מלווה במאמנים אישיים בעלי תעודת נטורופת.

תמיכה ושיקום של מערכת החיסון בעזרת צמחי מרפא

מר שרון קוצר, הרבליסט קליני, מוביל תוכנית הלימודים ברפואת צמחים- פיטותרפיה, מרכז מגמת צמחי מרפא במכללת רידמן. קוצר העביר הרצאה מרתקת בנושא "תמיכה ושיקום של מערכת החיסון בעזרת צמחי מרפא".

לאחר סקירה קצרה באשר לתגובת מערכת החיסון לפתוגן (גורמים אבנורמאליים החודרים למחזור הדם ומעוררים את מערכת החיסון לפעול כנגדם, בעיקר באמצעות תאי NK- תאים קטלניים), נפרשה בפנינו הדרך האולטימטיבית לחיזוק התגובה החיסונית של הגוף באמצעות צמחי מרפא. חיזוק התגובה החיסונית מתאפשר באמצעות השפעה ישירה על תפקוד התאים החיסוניים ובאמצעות השפעה עקיפה דרך שיפור התפקוד הפיזיולוגי, הרגשי והנפשי של הגוף.

לדברי קוצר, מערכת החיסון היא פונקציה של המערכת הפיזיולוגית שלנו באופן כללי ולכן כאשר אדם מצוי בסטרס גם מערכת החיסון שלו בסטרס, כשם שאדם הנמצא בדיכאון, גם מערכת החיסון שלו בדיכאון.  לא אחת נראתה החלמה גם במקרי הסרטן הקשים ביותר כאשר הטיפול הסיר מעליו את מכשול הדיכאון.

הצמחים העיקריים בשימוש לתמיכה ושיקום מערכת החיסון:

אכינצאה שורש (Echinacea spp) בעל השפעה ישירה על פעילות קו ההגנה הראשון של מערכת החיסון (פעילות מקרופאג'ים ותאים קוטלים-NK). משמש לעצירת זיהומים אקוטיים בשלבים הראשונים בהתפתחות המחלה.

אנדרוגרפיס (Andrographis paniculata)- הוכיח פעילות ממריצה על התגובה החיסונית של הגוף במקרים של זיהום ויראלי ובקטריאלי. אחד הצמחים הבולטים, מחקרים נערכו על חלקיו העליים. בעיקר למצבים אקוטיים, בשלבים מוקדמים יש להשתמש במינון גבוה. לטווח של עד 2/3 חודשים.

טלפי חתול (Uncaria tomentosa)– קליפת הצמח הראתה השפעה על תהליך הייצור והתפקוד של מקרופאג'ים ועמידות מערכת החיסון במקרים של דלקות כרוניות. הצמח הראה עלייה משמעותית בכמויות לימפוציטים בקרב חולי AIDS.

צמחים נוספים- ג'ינסנג סיבירי (Eleutherococcus senti), פטריית ריישי (Ganoderma lucidum), קדד סיני (Astragalus memb.).

קוצר הוסיף לגביי אותן "אגדות אכינצאה" כך הוא מכנה אותן, היותו של הצמח אסור לשימוש בהריון, אסור במחלות אוטואימוניות, לא יעיל במצבים אקוטיים, אסור ביתר לחץ דם, בטרשת נפוצה וכדומה.
לטענתו, אין שום ביסוס מדעי לדברים ולא נערכו מחקרים בנושא שהוכיחו אמת בדבר.

מופע מחול בנושא הפרעות אכילה

במעבר חד, צפינו ביצירת מחול מרהיבה ומקורית בכיכובה של עינת יניב, רקדנית וכאוגרפית, בנושא הפרעות אכילה. שאיפתה של עינת היא לתאר לקהל המטפלים באמצעות שילוב תיאטרון ומחול את עולמה הנסתר של המחלה. על רקע תמליל דובר אנגלית של הסטנדאפיסטית מרגרט צ'ו ומוזיקה קצבית ופועמת, עינת מצליחה לגרום לתנועות לחדור לנבכי הנשמה. לא ניתן היה שלא להתרגש כשעינת חשפה עצמה בתום הריקוד ונותרה בפיסת בגד בצבע גוף שלא מתיר מקום לדמיון.

בשיחה קצרה לאחר המופע, עינת מספרת על הקושי האישי שלה בתוך אותה קבוצת הסיכון של רקדנים וספורטאים הבוחנים עצמם יום-יום, שעה-שעה, מול המראה.
כנטורופתית, כמטפלת בהפרעות אכילה וכמחלימה מהפרעת אכילה עקשנית בעצמי, התרגשתי עד עמקי נשמתי לחוות את אותו הריקוד שפשוטו כמשמעו- נכנס עמוק לבטן.

ההרצאה הבאה מפי פרופסור עארף אבו-רביע, אנתרופולוג, המחלקה לאנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון, בנושא "רפואה בדואית מסורתית- בין עבר להווה".

הבדואים מאמינים שכל מחלה שפוגעת בהם נבראה על ידי אלוהים ולכל מחלה ברא אלוהים תרופה. יחד עם זאת, האדם צריך להראות רצון פנימי לריפוי מחלתו. המרפא הבדואי המסורתי נולד לתוך משפחה של מרפאים והלמידה עוברת בין הדורות. המרפא המסורתי מתפקד כבוטנאי, רוקח, פסיכולוג וסוציולוג.

פרופסור עארף העביר הרצאה קומית למדי בניסיון שלא לקטלג את הרפואה הבדואית ככישוף אך חזר והדגיש את כוחות המאגיה בשמירה על מארג הבריאות ובטיפול בבעיות בריאותיות שונות, עלייה לקברי קדושים, קריאת פסוקי קוראן, צפיית מזלו של האדם עפ"י הכוכבים ושימוש בכתבי קודש.

סוכרים בריאים בתעשיית המזון

הרצאתו של ד"ר בועז לוי, Ph.D, מדען-חוקר בהנדסת מזון וביוטכנולוגיה, סגרה את האירוע. ד"ר לוי הצליח לנפץ מספר מיתוסים באשר ל"סוכרים בריאים בתעשיית המזון". ד"ר לוי הבהיר כי אותם סוכרים פשוטים, סוכרים פעילים כגון סוכרוז, גלוקוז, גלקטוז, פרוקטוז– כולם נספגים ונכנסים למטבוליזם הפחמימות בכבד במידה זו או אחרת. אותם סוכרים פעילים, לאורך זמן מגיבים ונקשרים לחלבונים ויוצרים נזק ברקמות גופנו, בעיקר ברקמות חיבור (עור, כלי דם, עיניים, כליות).

לצד מתן הסבר כימי מפורט גילינו כי פרוקטוז הוא סוג הסוכר הפעיל ביותר בגרימת נזק, פרוקטוז אינו מתאים למערכת המטבולית ולגוף קשה לנצלו כסוכר. לעומתו, גלוקוז, פעיל פחות, יוצר פחות נזק ומותאם לניצול ע"י המערכת המטבולית.

מחקר גדול שנערך בסוף שנות ה-90 בטכניון על מכרסמים (IN VIVO) ופורסם ב- journal of nutrition הוכיח באופן מובהק פגיעה ניכרת ונזקים בעורם של המכרסמים שהוזנו בפרוקטוז (במשך 3 שנים), לעומת הקבוצות הנוספות שהוזנו בגלוקוז, סוכרוז וקבוצת ביקורת שם הנזקים היו זניחים.

תובנות עיקריות מההרצאה הותירו בנו רושם רב, גילינו כי תזונה ארוכת טווח בסוכרים פעילים מביאה להאצת תהליכי הזדקנות במכרסמים ועלולה להגביר התהוות מחלות כרוניות של זקנה.
בנוסף, יש להיזהר בצריכה מוגברת של סוכרים פשוטים ובעיקר המבוססים על סירופ פרוקטוז.

כמו כן, הסוכר הפחות פעיל הוא גלוקוז (אך גם מתיקותו נמוכה יחסית) וע"כ נבחר כסוכר המטבולי העיקרי.
המעבר של תעשיית המזון להתבססות על סירופ פרוקטוז כממתיק של מזון מעובד הינה בעיתית מבחינה בריאותית ורצוי להימנע מצריכה מוגברת של מוצרים עשירי פרוקטוז חופשי ובעיקר של משקאות קלים וממתקים.

 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו