supherb_Fly
In2024_Fly

מיתוסים על תזונה איורוודית

מאת: ד"ר שי פסטרנק
זמן קריאה: 2 דקות
במהלך השנים נקשרו מיתוסים רבים לתזונה האיורוודית. ד"ר שי פסטרנק, רופא קונבנציונלי בעל גישה הוליסטית והתמחות באיורוודה מתייחס לחמישה מיתוסים בנושא תזונה ואיורוודה.

צילום: pixabay

PassoverFocus_IN

1. תזונה האיורוודית היא צמחונית

ממש לא. הטקסטים העתיקים של האיורוודה הקלאסית בהחלט מזכירים אכילת בשר כדבר אפשרי, ולעיתים רצוי, ומביאים פירוט של מאפייני הבשר שמקורו בבעלי חיים שונים. גם הגירסה הבינלאומית המודרנית של איורוודה, המותאמת למערב, מכירה באכילת בשר. האידיאל של צמחונות מתוך אי אלימות בא מתחום היוגה ולא מתחום האיורוודה. מובן שאם המטפל האיורוודי משתייך לדת הנוטה לצמחונות, כמו הינדואיזם, ג'איניזם או בודהיזם, הדבר עשוי להשפיע על השקפתו התזונתית. לצמחונות של ההודים אין קשר עם האיורוודה, בדיוק כמו שלכשרות המזון המוגש בבית חולים "הדסה" אין קשר לרפואה.

2. לפי האיורוודה אסור לאכול שום ובצל

טעות. אין שום בעיה עם שני הירקות הללו, אלא אם כן אתה שואף למקסם את השפעת המדיטציה ואת ההתפתחות הרוחנית. בצל ושום נחשבים בהודו למעכבי התפתחות רוחנית, אך למעודדי התפתחות חברתית (!), וכל כך למה? משום שהם מעלים את החשק המיני. מבחינה זו , מדובר במזונות "לא סטוויים". אולם מבחינה גופנית, יש לבצל ולשום ערך רב בבניית הרקמות, שיפור העיכול וחילוף החומרים, מלחמה בטפילים, ועוד.

3. האיורוודה דוגלת בצומות

לא מדויק. אמנם לפני טיפול פנצ'ה קארמה מקובל צום חלקי לזמן קצר, ולטיפוסי "קאפה" מומלץ לבצע מדי פעם צום נוזלים, אך עבור טיפוסי "ואטה" ו"פיטה", שהם הרוב (לפחות בישראל), הצום יכול לגרום נזק של ממש. ביוגה, לעומת זאת, יש מגוון צומות, החל מצום פירות ועד לצום מלא, למטרת ניקוי הגוף, סיגוף, שיפור המדיטציה או התפתחות רוחנית.

4. תזונה האיורוודית היא, בעצם, אוכל הודי

לא נכון. העקרונות של התזונה האיורוודית הם אוניברסאליים, ואינם כפופים לחוקים הקולינריים של ארץ כלשהי. נכון הוא שמטבע הדברים מרבית ההתייחסויות בספרות האיורוודית היא למזון הודי, משום ששם צמחה השיטה, ועם מזונות אלה נצבר הניסיון הרב ביותר. כיום נעשה מאמץ כלל עולמי גדול וחשוב, להחיל את כללי האיורוודה על מטבחי כל העולם, לטובת שוחרי האיורוודה שמחוץ להודו, ולטובת הודים הנחשפים כיום למזון מערבי ולאוכל סיני. עם זאת, לומר שהתזונה האיורוודית היא תזונה הודית, זה כמו לומר שהתזונה המומלצת על ידי הרפואה המערבית היא תזונה אמריקאית.

5. תזונה איורוודית דורשת מהמטופל מאמץ רב

דווקא לא. אחד העקרונות החשובים באיורוודה הוא להיזהר משינוי מהיר או מיותר של הרגלים קיימים. על כן, תזונה איורוודית נכונה צריכה להביא בחשבון את הרגליו של המטופל, כמו גם את העדפותיו ואת מצבו הכלכלי, על מנת שיצטרך לעשות מינימום שינויים בכדי לקבל מקסימום תוצאות. על כן, ברוב המקרים אין צורך לקנות הרבה חומרי מזון נדירים ויקרים, וגם לא לעבור קורס בישול, וודאי שלא לסבול ולהתענות תחת דיאטה מחמירה.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו