Nikui_Fly
himalayaKrem_Fly

ויטמין B3 - ניאצין - NIACIN

מאת: ד"ר אטקינס
זמן קריאה: 2 דקות
מידע בנושא ויטמין B3 - ניאצין מאת ד"ר אטקינס מתוך הספר "עוצמת הריפוי של תוספי התזונה" בהוצאת פוקוס

ZN - אבץ

Nadar_IN

קבוצה B: צוות האנרגיה

החלוצים בנושא התזונה, בשנות ה-20 וה-30 של המאה ה-20, גילו את הקשר שבין היבטים שונים של הבריאות לבין כימיקלים מסוימים במזוננו, אך הם חזרו על תגליותיהם שוב ושוב. לאחר שנתגלה מפתח התזונה לאחד מהתהליכים החיוניים בגוף, התזונאים חזרו ובדקו את אותו המזון, ומצאו חומר שונה לחלוטין המעורב בתפקוד גופני זהה או דומה.
לבסוף, הם הבינו כי מדובר במקבץ של חומרי תזונה הקשורים זה בזה, מה שמוכר כיום כקבוצת הוויטמינים מקבוצה B.על אף העובדה שכל אחד מהגורמים בקבוצת התזונה הזאת הוא בעל תכונות טיפוליות ייחודיות, עדיין יש לכולם שני היבטים משותפים, והם:
• הם אחראים על הפקת אנרגיה על ידי מיצוי "דלק" מהפחמימות, החלבונים והשומנים במזוננו.
• בטבע הם נמצאים ביחד.האם לחומרי התזונה מקבוצה B יש סיבה להופיע בטבע ביחד? אולי כדי להשיג את מטרתם המשותפת? ואם זאת הסיבה, האם היעדר של אחד מהם או יותר יפריע באופן כלשהו לחילופי האנרגיה שלנו, ובסופו של דבר, לבריאותנו? השערות אלה הן נכונות ולמעשה, יש בהן כדי להסביר מדוע תהליכי העיבוד של המזון מפריעים לאיזון השברירי של חומרי התזונה באוכל שלנו ותורמים להיווצרותן של מחלות ניווניות.

מאחר שהוויטמינים מקבוצה B כה שלובים זה בזה, ההפרדה ביניהם תפחית את מידת תפקודם יחד כשלמות מאוזנת ותפגע בצורך לשמור אותם ביחד. כאשר מקפידים על צריכתם ביחד, אפשר לנצל את תכונותיהם האינדיבידואליות מבלי ליצור חוסר איזון שגובה את מחירו. נושא זה יודגש בכל פעם שבה אציין בנפרד את יתרונותיו של כל אחד מהוויטמינים מקבוצה B.

ויטמין B3: משקם את השפיות, מפקח על הכולסטרול

ניאצינאמיד: משקם את המפרקים, בולם את הסוכרת

ויטמין B3

ויטמין B3 המכונה גם ניאצין (niacin) הוא הוויטמין שהרפואה המקובלת מחשיבה כתרופה. למעשה, ייתכן כי הוא ה"תרופה" היעילה ביותר לאיזון הכולסטרול. אולם, אם משתמשים בו כתרופה, הדבר נוגד את אחד העקרונות הבסיסיים של מתן הוויטמינים מקבוצה B: יש לתת אותם כקבוצה. אם מתעלמים משאר החברים בקבוצה, נגרמות תופעות לוואי מיותרות רבות. זהו אולי סיכון מקובל כשמדובר בתרופה, אך אין הוא מתאים לחומר תזונה חיוני.
ויטמין B3 שייך לקבוצה B החיונית להפקת אנרגיה ולרווחה בתחומים רבים, במיוחד בכל הקשור לבריאות הלב ולזרימת דם מיטבית. הוא מעורב ביותר מ-50 תגובות ההופכות סוכר ושומנים לאנרגיה. הוא אף נחוץ לעיבוד החומצות האמיניות ומעורב בהפיכת השומנים למרכיבים הידועים בשמם אייקוזנואידים
(eicosanoids). אלו הן תרכובות הדומות להורמונים, השולטות בנתיבי הגוף האחראים על חילוף החומרים.ויטמין B3 מופיע בשתי צורות: ניאצין וניאצינאמיד. אומנם, שני החומרים הללו עונים על הצורך של הגוף בוויטמין B3, אך יש הבדלים ביכולות הטיפוליות שלהם. הניאצין מסייע בהפחתת הכולסטרול והטריגליצרידים בדם, ואילו הניאצינאמיד עוזר במקרים של דלקת מפרקים ניוונית, ויש ביכולתו למנוע סוכרת.

ניאצינאמיד

הניאצינאמיד (niacinamide) המכונה גם חומצה ניקוטינית הוא צורתו הטבעית האחרת של אותו ויטמין. אולם, בגלל סוג פעולתו השונה, הוא אינו גורם לאדמומיות בעור. מצד שני, הניאצינאמיד אינו משפר את רמות הכולסטרול וזרימת הדם. אינני נוהג להשתמש בניאצינאמיד לטיפול בבעיות של לב וכלי דם, אך יש נסיבות שבהן התגובה לסוג זה של ויטמין B היא טובה יותר מהתגובה לניאצין או ל-IHN.

מקורות לויטמין B3:

בשר, ביצים, דגים וקטניות.

תפקידים של ויטמין B3:

דרוש למטבוליזם של חלבונים, פחמימות ושומנים. נספג במעי לכל אורכו ועודפיו מופרשים בשתן ועל כן נדיר מצב של עודף. בכמויות גדולות הוא עוזר בהפחתת רמת הכולסטרול בדם.

גורמי מחסור וסימפטומים של ויטמין B3:

סימני מחסור: חולשה כללית, הפרעות עיכול, כאבי ראש והפרעות שינה. במחסור חמור: פריחה, שלשול דמי, דמנטיה (שטיון). נדיר לראות מחסור קליני שלו, פרט לאנשים שאוכלים בעיקר תירס.

נזקים מעודף של ויטמין B3:

סימני הרעלה: גלי חום ונמלול בגפיים, הקאה, שלשול, דופק מהיר, לחץ דם נמוך, עילפון, כיבים, נזק לכבד וסוכרת.

מנה יומית מומלצת (RDA) של ויטמין B3:

5 – 20 מ"ג
* אין במידע המובא לעיל משום המלצה לשימוש, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פרטני עם איש מקצוע מוסמך מהתחום.
רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו