eat well

אשלגן - POTASSIUM \ KALIUM

Bookmark and Share

מאת ד"ר ראובן ברק (M.D) וענת צחור מתוך הספר "מדריך מפה לריפוי טבעי" בהוצאת מפה

אשלגן - POTASSIUM \ KALIUM

מקורות לאשלגן :

פירות, מוצרי חלב, עדשים, מולסה, בננות, שעועית, תרד, אגוזים, חיטה ובשר בקר.

תפקידים של אשלגן :

חיוני לאיזון המים והחומציות בגוף, לתפקוד מערכת העצבים, והשרירים, כולל שריר הלב, משמש קו-פקטור בתפקוד אנזימים שונים ומשפיע על חדירות חומצות אמינו אל תוך התאים. חיוני בשמירה על לחץ דם תקין.

גורמי מחסור וסימפטומים של אשלגן :

הפרעות בקצב הלב, יתר לחץ דם, מחלות לב, אירוע מוחי, אסתמה, חולשת שרירים, קשיים בשליטה על השתן, בצקות, הפרעות וסת, עודף משקל, הפרעות באיזון הסוכר בדם, עייפות, אין-אונות.

נזקים מעודף של אשלגן :

הפרעות בקצב הלב, לחץ דם נמוך, מחלות כליה, הפרעות בדרכי השתן, שכיחות יתר לגידולים מסוימים, הפרעות במחזור הווסת, התכווצויות שרירים, ציסטות בשחלות, כאבי גב, חולשה של המערכת החיסונית, אין אונות, חרדות, הפרעות שינה, עצבנות, ירידות ברמת הסוכר בדם.

מנה יומית מומלצת (RDA) של אשלגן :

במבוגרים: 2-5 גרם ליממה.

מידע אודות הספר "מדריך מפה לריפוי טבעי" בהוצאת מפה

מידע נוסף מאת ד"ר אטקינס מתוך הספר "עוצמת הריפוי של תוספי התזונה" בהוצאת פוקוס

אשלגן: האלקטרוליט החשוב ביותר שלנו

אשלגן (potassium) הוא מינרל חשוב וחיוני להישרדותנו ולתפקודו של כל תא חי. הבנת התפקיד שלו מהווה מרכיב קריטי בעבודתו של הרופא. אשלגן, נתרן, כלור וביקרבונאט נקראים אלקטרוליטים והם האחראים לשיווי המשקל של החומציות ושל הלחץ האוסמוטי (לחץ המים תלוי המלחים) בגוף; רמות גבוהות או נמוכות באופן קיצוני של אלקטרוליטים מסכנות את חיינו. כאשר מדובר בסידן, רמתו בגוף גבוהה בעיקר כתוצאה מבעיות רפואיות כמו מחלות, או, במקרים רבים למדי, כתוצאה מהטיפול במחלות ולא בשל חסר בתפריט.

תפקידו העיקרי של האשלגן הוא לדאוג לתפקוד תקין של דפנות התאים שלנו. משימה זו מתבצעת בשיתוף פעולה עם הנתרן, כאשר האשלגן נשאר בתוך התאים בעוד שהנתרן נותר מחוץ להם. המטלה החשובה השנייה של האשלגן היא לתמוך בריכוז ובפעילויות של המגנזיום, מרכיב תזונתי החיוני לבריאות הלב. אם רמתו של אחד משני המינרלים נמוכה, גם רמתו של המינרל השני תהיה נמוכה בדרך כלל.

שיפור שיווי המשקל התאי על ידי נטילת אשלגן הוא בין האסטרטגיות החשובות ביותר שבהן אנו יכולים לנקוט נגד מחלות לב וסרטן. נטילת כמות מספקת של אשלגן חשובה יותר מאשר הגבלת כמות המלח (הנתרן) לצורך וויסות לחץ הדם. האשלגן חיוני גם לשמירה על רמה מיטבית של אנרגיה, לבריאות תאי העצב, לכיווץ השרירים, לפעילויות ספורטיביות ולמגוון של פעילויות אחרות.

תרופות המאיימות על רמת האשלגן

מעולם לא הזדמן לי לראות אדם שסובל מהיפוקלמיה (הפרעה שמתאפיינת ברמה נמוכה של אשלגן בדם) רק משום שתזונתו לקויה. מחלות הן גורם שכיח הרבה יותר להפרעה זו. ריבוי הקאות, שלשולים או הזעה מרוקנים את הגוף מכמות גדולה של אשלגן ורמתו עלולה לרדת בצורה מסוכנת. גם טראומה עלולה להוביל לירידה תלולה ברמת האשלגן (בין 68%-50% מנפגעי הטראומה סובלים מרמות אשלגן נמוכות). אולם, הסיבה המרכזית לעלייה בשכיחות ההיפוקלמיה היא השימוש הנרחב בתרופות משַתנות שניתנות בדרך כלל לטיפול ביתר לחץ דם או באי-ספיקת לב. ההערכה היא שכ-20% מכל המטופלים שנוטלים תרופות אלה סובלים מהיפוקלמיה. שני סוגים אחרים של תרופות להורדת לחץ הדם, מעכבי אֵייס וחוסמי בטא, משפיעים גם הם לרעה על רמת האשלגן בדם. אנשים הלוקים ביתר לחץ דם או במחלות לב זקוקים בדיוק לפעולה ההפוכה.

תפריט דל באשלגן יכול אף הוא לתרום למגמה זו, מאחר שהוא אינו מעלה את רמות האשלגן המידלדלות. גם עיבוד ושיטות חקלאות המתבססות על חומרים כימיים גוזלים ממזוננו את המינרל. יצרני מזון מחריפים את הבעיה על ידי הוספת נתרן למוצרים, וידוע כי כמות מוגברת של נתרן מובילה לחסר באשלגן. מעל לשליש מאנרגיית הגוף שלנו מופנית לשמירה על האיזון בין האשלגן לנתרן בתוך התאים. בחברות שבהן המזון טבעי יותר ועשיר יותר באשלגן, שכיחות מחלות הלב והסרטן נמוכה הרבה יותר. היחס בין האשלגן לנתרן במזונן של חברות אלה גדול לעיתים קרובות פי מאה מזה המצוי במזונם של רוב האמריקאים.

אינכם צריכים להיות חולי לב כדי להיות בסיכון לחסר באשלגן, אף שמחלה זו בהחלט יכולה להגדיל את הסיכון לכך. בריאות הלב וכלי הדם קשורה מאוד למינרל זה. מסיבה זו, ראוי להתחיל את פרוט היתרונות הטיפוליים של האשלגן דווקא בנושא מחלות הלב.

 למידע נוסף אודות הספר "עוצמת הריפוי של תוספי התזונה" בהוצאת פוקוס

מתוך 'כוח הצבע'- המדריך השלם לצריכת ירקות מ-5 קבוצות הצבע, בהוצאת מועצת הצמחים, ענף הירקות
בעריכת: מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית .M.Sc

ירקות העשירים באשלגן

ירק
(100 גר')**

אשלגן
(מ"ג)

% מהמנה היומית
המומלצת*

שמיר

738

16%

פטרוזיליה

554

12%

תפוח אדמה אפוי

544

12%

כוסברה

521

11%

בטטה מבושלת

475

10%

תרד מבושל

466

10%

בזיליקום

462

10%

ארטישוק ירושלמי

429

9%

שומר

414

9%

ארוגולה (רוקולה)

369

8%

גזר לבן

367

8%

עלי חרדל

354

8%

ארטישוק

354

8%

קולרבי

350

7%

*מנה יומית ממוצעת מומלצת למבוגר

**ירק חי אלא אם מצוין אחרת

אין במידע המובא לעיל משום המלצה לשימוש, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פרטני עם איש מקצוע מוסמך מהתחום.

לאינדקס מחלות

לפורום תזונה בריאה

לאינדקס מתכונים בריאים

הדפסשלח לחברהוסף תגובה
דרונט בניית אתרים