himalayaKrem_Fly
Nikui_Fly

תזונה לפי עונות השנה

מאת: רודרמן סטס, מומחה לרפואה סינית
זמן קריאה: 3 דקות
הסינים בנו את שיטת תזונה המבוססת על האנרגטיקה של המזון. במקום לחלק את התזונה למזונות שגדלים בקיץ או בחורף, הסינים בדקו לאיזה אנרגיה משתייך המזון ואיך משפיע עליו הבישול

צילום: pixabay

Sunrider_Article

הבעיה המרכזית בעידן המודרני בו אנו חיים שאנו ניזונים מגידולים חקלאיים שהם לחלוטין לא שייכים לעונתם. בעידן הקדום יותר האדם ניזון ממזונות שגדלים בקיץ וממזונות הגדלים בחורף.

עם התפתחות התעשייה התפתחה גם הטכנולוגיה וכן השינוע מנקודה אחת לנקודה אחרת על הגלובוס. ומה הפלא שהיום האדם ניזון מחקלאות הגדלה בקצה האחר של כדור הארץ ובמרבית המקרים בצורת שימורים. מבחינה אנרגטית חשוב לגוף לקבל מזונות על פי עונות השנה וזו על פי הראייה הסינית שהיא בעלת היסטוריה בת אלפי שנים.

הסינים בנו את שיטת תזונה המבוססת על האנרגטיקה של המזון. במקום לחלק את התזונה למזונות שגדלים בקיץ או בחורף, הסינים בדקו לאיזה אנרגיה משתייך המזון, איך משפיע עליו הבישול ועוד, התאימו את המזון לעונות השנה, לטיפוסים ולמצבי חולי שונים.

התזונה הסינית בנויה על פי מודל חמשת האלמנטים: עץ – עונת האביב, אש – עונת הקיץ, מתכת – עונת הסתיו, מים – עונת החורף, אדמה – עונות המעבר.

עץ – עונת האביב: עונת האביב היא עונה של פריחה והתחדשות, עונה של ניקיון הגוף והנפש ושל השלת עודפים שאגרנו בחורף. מזונות האביב הם מזונות של צמיחה, מזונות יאנגיים, פעילים, מזון חי, מזונות מתקתקים וקרירים כמו נענע, צמחים וירקות ירוקים טריים ונבטים.

מזונות שכדאי לצרוך יותר באביב הם: בזיליקום, שומר, סלרי, גזר, סלק, רוזמרין, שמיר, עלי דפנה, דגנים וקטניות מונבטים, נענע, מנטה, דבש, מולסה.

אש – עונת הקיץ: עונה של גדילה, התרחבות וצמיחה, עונה מעוד יאנגית, פעילה וחמה. מזונות הקיץ הם מזונות קרירים אנרגטית, צבעוניים, תזונה מגוונת, תזונה המשלימה ויטמינים ומינרלים שמאבדים בהזעה, מזונות קרירים וחריפים כגון נענע שמיזעים את החום החוצה.

מזונות שכדאי לצרוך בקיץ הם: פירות קיץ צבעוניים וטריים, סלטים, נבטים, מלפפון, טופו, עלים ופרחים, חליטות צמחים, ברוקולי, ארטישוק, עלים צעירים ועלי ביבי.

עודף במזונות שומניים, מטוגנים, עודף בביצים או בשר יובילו בעונת הקיץ בקלות לעודף חום פנימי בגוף, יגרמו לעייפות, מכת חום וקריסה. מזונות קרים מאוד כגון גלידה ומי קרח, גורמים שוק לגוף, נוגדים לחלוטין את האנרגיה החיצונית של העונה, מכווצים ומחלישים את מערכת העיכול.

מתכת – עונת הסתיו : עונת תחילת ההתכנסות פנימה לקראת החורף, עונת האיסוף. בסתיו כמו שהעץ לוקח לתוך עצמו את האנרגיה של העלים שמצהיבים ונושרים, אנו אמורים גם להתכונן לחורף ולאסוף את האנרגיה של המזון שאנו אוכלים לתוך עצמינו.

מזונות הסתיו הם מזונות עשירים ומזינים, תבשילים ריחניים, מרקים, טעמים חמוצים ומרירים, קצת יותר מלח מאשר בקיץ, מזונות חריפים ולבנים כגון בצל ושום, מזונות יותר שומניים, תבלינים עם אנרגיה מחממת כגון פלפל וקינמון.

מזונות שכדאי לצרוך בסתיו הם: כרוב כבוש, קרישה, חמוצים, אזוקי, שזיפים, פקעת וורדים, חומץ, תפוחים, הדרים, שום, בצל, בצל ירוק, פלפל, ג'ינג'ר, בטטה, תפו"א, גזר, ביצים, בשר ותבשילי אורז.

מים – עונת החורף: עונת התכנסות פנימה, עונת הקיפאון, אגירה ואחסון, עונת המנוחה ואגירת האנרגיה, שמירת החום הפנימי מהקור החיצוני, תנועה מוגבלת, העלאת משקל.

מזונות החורף הם מזונות כבדים, מזון מחזק, מרקים ותבשילים, הרבה דגנים וקטניות, מזון טיפה חריף עם תבלינים חריפים טבעיים, הרבה ירקות שורשיים, מזון מלוח ומריר.

מזונות שכדאי לצרוך בחורף: אגוזים, שעועית שחורה, אצות, ירקות מאודים, מיסו, אפונה, תפו"א, בטטה, פול, סלק, גזר, ברוקולי, סלרי, קרישה, בצל, שום, פלפל, חרדל, בשר, דגים.

סוג בישול: בישול ארוך ואיטי, טמפרטורה נמוכה, מעט מים.

אדמה – עונות המעבר: עונת האדמה הינה אחת העונות החשובות לבריאותינו, זו היא עונה של שינויים ואם הגוף לא במיטבו בעונה זו מופיעים  תחלואים שונים ומשונים.

חשוב לבחור מזונות עגולים, מזונות פשוטים ולא מתובלים מדי, מזונות מתקתקים, צהובים וכתומים, תבשילים ודייסות למיניהם, סירופים טבעיים.

מזונות שכדאי לצרוך בעונות המעבר: פירות העונה, אגוזי מלך, אפונה, אמרנט, אורז עגול, בטטה, תפו"א, סויה, גזר, תירס, דוחן, שיבולת שועל, לפת, חומוס, דלעת, כרישה, בצל, פלפל שחור, ג'ינג'ר, מולסה, סילאן, מוצרים מן החי בתנאי שמבושלים היטב.

אבל ללא קשר לעונה, חשוב תמיד לצרוך מגוון מזונות ולא בארוחה אחת, מגוון גדול מדי בארוחה אחת מכביד על מערכת העיכול ויוצר עומס,חשוב לגוון בכל ארוחה על פני היום כולו ולא רק בארוחה אחת. המגוון יענה לנו על הצורך של ויטמינים ומינרלים להם אנו זקוקים.

רודרמן סטס, מומחה לרפואה סינית

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו