Laisha_Fly
himalayaKrem_Fly

מצה- מאכל האמונה ומאכל הרפואה

מאת: ד"ר גיל יוסף שחר
זמן קריאה: 2 דקות
ד"ר גיל יוסף שחר מחזיר אותנו לכתובים הרפואים של הרמב"ם, ולמשמעות היזכור המצה במקורות היהודים העתיקים כמאכל האמונה ומאכל הרפואה.
himalayaKrem_IN

שלום לגולשים,

בהכשרתי אני רופא. כבר בשנה השנייה ללימודי הרפואה בטכניון, הבנתי שהרפואה אינה נותנת מענה שלם לבעיות בריאות רבות ושלמעשה, ברוב המחלות הכרוניות הטיפול של הרפואה הקונבנציונאלית, אינו נוגע כלל בשורש הבעיה.

תובנה זו גרמה לי לצאת למסע קסום של למידה ומחקר על הסיבות לשורש המחלות וחיפוש דרכים למנוע ולרפא מחלות. במהלך אותו מסע, התוודעתי לעולם התזונה וצמחי המרפא. למדתי שיטות תזונתיות שונות, שיטות ריפוי שונות ונחשפתי לגישות הוליסטיות כאלו ואחרות. תוך כדי חיפושי, נתקלתי גם בספרי הרפואה שכתב הרמב"ם ואפשר להגיד שזו הייתה אהבה ממבט ראשון. הפשטות, הניתוח הלוגי והשיטתי והגישה המאוזנת קנו את ליבי.

מהיותי מחובר לעולם המדע, חיפשתי תמיד את ההסברים הפיזיולוגים ואת המאמרים המדעיים שיאשרו את מה שנתקלתי בו במהלך שיטוטי בעולם הבריאות. להפתעתי, מצאתי אלפי מאמרים שתמכו במסקנות רבות הנוגעות לקשר בין תזונה למחלות ולקשר בין מזונות לריפוי. מאמרים שמעולם לא טרחו לספר לי על קיומם, במהלך שנות לימודי הרפואה הרבים. ככל שהתקדמו לימודי הרפואה, גיליתי שגם לרוב רובם של הכללים שכתב הרמב"ם לפני יותר מ- 800 שנה, יש הסבר מדעי המבוסס על הרפואה המודרנית.

כיום, אני מטפל באמצעות תזונה מתאימה ככלי מרכזי ולצידה שימוש בצמחי מרפא ותוספי תזונה בעת הצורך. לעיתים, אני משלב בטיפול צומות ניקוי מסוגים שונים, כולל צום מים – אחד הכלים החזקים ביותר בטבע לריפוי. הגישה המנחה אותי בטיפול היא גישת הרמב"ם, עצותיו לחיים בריאים והבנתו את נפש האדם.

המטרה של הטורים הקבועים שיהיו מעתה ואילך, היא לשתף אתכם במסע שלי ולתת לכם טעימה מעולם הרפואה של הרמב"ם ומקורות היהדות לאור הידוע למדע המודרני. טעימה שגם תיתן לכם, כך אני מקווה, גם ידע לשיפור בריאותכם.

מצה- מאכל האמונה ומאכל הרפואה

בימים שלפני חג הפסח אני שומע לא פעם אנשים אומרים: "מה, אז שוב נחיה בפסח על בשר, תפוחי אדמה וביצים?" לטעמי, העברת ימי הפסח בצורה כזו היא פספוס גדול. חג החרות הינו הזדמנות קלה לצאת לחרות גם מהשעבוד למזון המודרני. זו הזדמנות לעשות צום ניקוי עדין לגוף. שבוע שלם בלי לחם, בלי מאפים, עוגיות, פיצות ובכלל מזונות המכילים שמרים, הוא ממש מתנה לגוף. יש אפשרויות רבות לצומות ניקוי ואין כאן המקום למנות את כולן.

אפשרות אחת היא לבסס את התזונה בחג החרות, על ירקות ופירות. ניתן לשלב ירקות חיים עם ירקות מאודים או מבושלים (תפוח אדמה אינו נחשב לירק אלא כעמילן) ו"לאמיצים" מבינכם, שרוצים לחוות שחרור אמיתי, כדאי לנסות לאכול בימים אלו פירות וירקות חיים בלבד. אם מאוד רעבים, פשוט לקחת עוד חופן שקדים טבעיים (רצוי לאחר שעברו השריה של לילה בקערת מים).

כמובן, שגם מי שבוחר להתנסות בצום ניקוי מסוג זה, אל לו לוותר על אכילת מצה (רצוי שמורה) בליל הסדר. מצה מוזכרת במקורות היהדות העתיקים כמאכל האמונה וכמאכל הרפואה– מצרכים שכולנו זקוקים להם. בשאר ימות הפסח, במידה ואתם בוחרים לאכול מצות, השתדלו לאכול מצות מקמח מלא בלבד והקפידו על שתייה מרובה.

לא מפתיע שחז"ל כינו את המצה מאכל הרפואה. מצה מורכבת מקמח ומים בלבד. אם זו מצה מקמח מלא, היא מכילה כמות רבה של סיבים, מינרלים וויטמינים, ללא כל החסרונות שיש ברוב הלחמים הנפוצים, כגון שמנים למיניהם, שמרים, מייצבים, קלציום פרופיונט, סוכר, קמחים לא איכותיים ועוד. אכן, מאכל הרפואה.

ולגבי האמונה- זו מגיעה למצה באמצעות הכוונות של האדם בזמן האפייה, לכן כדאי להשתדל לאכול בליל הסדר דווקא מצה שנעשתה בעבודת יד (המצות העגולות).

בברכת פסח כשר, שמח ובריא לכולנו!
ד"ר גיל יוסף שחר

 

ליצירת קשר עם ד"ר גיל יוסף שחר: Gil_shachar@yahoo.com

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו