Thymoquin_Fly
PassoverFocus_Fly

מנהגי החג ומנהגי אכילה

מאת: ליאת יהושע
זמן קריאה: 3 דקות
מנהגי החג מסמלים את היציאה מעבדות לחירות. אך לכל אחד יש גם מנהגים פרטיים המשעבדים אותו - על מנהגי החג ועל מנהגי האכילה שמסתתרים בין ארבעת הבנים. אז מי אתם - חכם, רשע, תם או שאינו יודע לשאול?

מהם מנהגי האכילה שלכם? (123RF)

Laisha_In

"שמחה רבה, שמחה רבה, אביב הגיע פסח בא"

בעודי כותבת את המשפט, אני ממש שומעת את השיר מתנגן, ההרגשה פשוט נפלאה, הרגשה של חירות וחופש, הרגשה של התחלה חדשה, של יציאה מעבדות לחירות.

שמות החג ומשמעותם

חג הפסח – יש האומרים כי המילה פסח מתכוונת לזבח של פסח, לכבש שאותו זבחו ואכלו בני ישראל בלילה שלפני יציאתם ממצריים, והזרוע בליל הסדר, ששמים בקערת הסדר, היא לזכר הזבח. משמעות נוספת לשם היא על שום שפסח הקב"ה על בתי היהודים במכת הבכורות.

חג המצות – שם זה ניתן לחג בעקבות כך שבני ישראל ביציאתם החפוזה ממצריים, לא הספיקו להתפיח את הלחם (להחמיץ את הבצק) ואכלו מצות במקום. מכאן גם החל מנהג אכילת מצות בחג.

חג האביב – תקופת האביב מציינת פריחה ולבלוב, חודש ניסן, חודש האביב, בו מתחיל הקציר הראשון. בתקופה שבית המקדש היה קיים היו יוצאים לשדות ביום הראשון של חול המועד וקוצרים את העומר הראשון, את קציר העומר היו מביאים בתהלוכה מרשימה לבית המקדש בירושלים.

חג החירות – בני ישראל יצאו מעבדות לחירות. קערת הסדר מסמלת הן את תקופת השעבוד למצרים, שכללה עבודת פרך בבנייה (מרור וחרוסת) והן את היציאה לחופשי ואת החירות (זרוע וביצה שלוקה).

ממנהגי החג

הגעלת כלים – כלי אוכל מהיום יום בהם משתמשים בפסח עוברים צחצוח והרתחה. יש הנוהגים להשתמש בסט כלים המיוחד רק לחג הפסח.

ניקיון הבית – בחג הפסח נוהגים לעשות סדר מקיף בבית, לזרוק דברים מיותרים, לסדר ארונות בגדים, ארונות מטבח ולנקות אותו היטב מחמץ (וגם מאבק…).

בדיקה, ביעור ומכירת חמץ – נוהגים לחפש אחר פירורי חמץ ערב קודם, לאסוף את כל החמץ מהבית ולהביאו לשריפה בבוקר של ערב פסח ובשביל שלא נצטרך לזרוק את מלאי החמץ בפסח, נהוג למכרו לגוי ובסוף החג לקבלו חזרה.

קריאת ההגדה – בליל הסדר מסבה המשפחה סביב שולחן ערוך ומספרת את סיפור יציאת מצריים של בני ישראל – מעבדות לחירות.

אפיקומן – נהוג לעטוף ולהחביא את המחצית הגדולה של המצה האמצעית משלוש מצות צלחת הסדר, כזכר לצידה שצררו בני ישראל בצאתם ממצריים. הילדים מנסים לגנוב את האפיקומן ולדרוש עבורו מתנה.

קמחא דפסחא – מנהג לאסוף תרומות מתחילת חודש ניסן ולחלקם לעניים, איש איש לצורכו בחג.

אכילת מצות – זכר ללחם שלא הספיק להחמיץ.

פירמידת המזון

עדיין בונים פירמידות? (123RF)

זווית ראייה חדשה על חג הפסח

איך מתקשר חג הפסח לאכילה שלנו? האם זה בכלל אפשרי לצאת מעבדות לחירות ולהפסיק את המאבקים המתישים שלנו בנושא התזונה הבריאה? כל היום מספרים לנו מה כדאי לנו לאכול למען הבריאות, אבל אף אחד לא מספר לנו איך להצליח לאכול את הדברים הנכונים ביותר עבורנו.

כנגד ארבעה בנים דיברה התורה:

חכם – החכם מודע לעובדה שאין קיצורי דרך, שכדי להגיע למשקל היעד שלו ולתזונה הנכונה עבורו, עליו לאכול אכילה מאוזנת ומגוונת, לשלב פעילות גופנית בחייו, ללמוד על עצמו, מה נותן לו תחושת שובע, אלו מאכלים גורמים לו לאכול ללא הפסקה. החכם מבין שדרך שנכונה לאחד לאו דווקא תהיה נכונה עבורו, הוא מבין שהוא יחיד ומיוחד ומאמין ביכולתו להשיג את המטרה, יודע לקבץ סביבו אנשים וסביבה תומכת בתהליך, מבין שהוא בן אדם ושמותר לו לטעות ולסטות מהדרך, הדבר החשוב הוא המהירות שבה יחזור לדרך הישר. החכם נהנה מהדרך לעבר המטרה וממשיך בדרך בדבקות, מוצא פתרונות יצירתיים למכשולים שבדרך. הוא משנה כל פעם דבר אחד קטן בדרך למען הצלחתו, הזמן לא מהווה איום לגביו, הוא אינו ממהר. בשל כל תכונות אלה הוא בעל כושר התמדה, בעל יכולות עצומות להשיג את המטרה, משמש מודל לחברים והדרך החדשה במהרה הופכת לקלה וברורה.

רשע – רשע הוא זה שבוחר להמשיך בדרך שלו, שהפוכה לגמרי מהמטרה שאותה ברצונו להשיג. הוא חסר אמונה, אינו מאמין ביכולותיו להשיג את מטרתו, אינו מאמין שקיימת דרך שבה יגיע לתוצאה הרצויה. הוא מספר לעצמו סיפורים שמחזקים אותו להמשיך בדרך השגויה, פוסל את כל מי שבא ומנסה לעזור לו, לעיתים חי בשלום עם עצמו ולעיתים כועס ונאבק כל הזמן, נמצא במלחמת התשה, כבד ועייף מהחיים.

תם – תם הוא זה שמאמין לכל דיאטה חדשה שיוצאת לשוק, זה שמאמין שעוד תמצא הדרך שבה יוכל לאכול הכול והרבה ועדיין להגיע למשקל הרצוי, הוא מאמין ששינויים גופניים, כמו ניתוחים, פותרים את בעיית האכילה הרגשית, וחושב שכשישיג את המטרה – יהיה רזה יהיה מאושר. הוא אינו מבין שאי אפשר להיות מאושר כשאתה שואף להיות מישהו אחר ולהיראות אחרת.

שאינו יודע לשאול – שאינו יודע לשאול הוא זה שמתעקש לנסות כל פעם אותה דיאטה בשינויים קלים, זה שאינו שואל את עצמו, איפה זה לא עבד בפעם האחרונה, מה כדאי לשנות כדי שזה יעבוד. הוא נכנס לתוכניות הרזיה שאינן מתאימות לו ומתמיד יפה, משיג את המטרה וחוזר שוב לנקודת הפתיחה (ולרוב לנקודה גבוהה יותר). הוא מתוסכל, מיואש ובוחר פעם אחר פעם את אותה הדרך, אינו לומד מטעויות וכשמחליט לעשות שינוי עושה אותו בבום גדול ולכן אינו מצליח להתמיד בו.

מי מהבנים הוא אתם כרגע, ומי ברצונכם להיות בעתיד?

ברצוני לחזק אתכם כי אפשרי לצאת מעבדות לחירות, ניתן להיות בשליטה על האוכל שנכנס לפינו ולא לתת לו לשלוט בנו, כי טעים לנו. לכל אחד יש את הכוח לעשות את הדברים הנכונים עבורו, עליו רק למצוא את האדם הנכון שיעזור לו בדרך. צאו ומצאו את האדם שיעזור לכם להשיג את מטרתכם, ובמהרה תחיו חיים חדשים מהנים ומרגשים, ללא מאבקים.

בהצלחה וחג שמח,

ליאת יהושע מאמנת לתזונה, מומחית לילדים ונוער

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו