supherb_Fly
himalayaKrem_Fly

ארוחת הצום

מאת: ציפי בר, תזונאית הוליסטית וסינית
זמן קריאה: 2 דקות
טיפים לארוחה מפסקת קלה, מזינה ומשביעה, שתשאיר את הצם רגוע (ולא רעב!) במהלך הצום, בכתבתה של ציפי בר, תזונאית הוליסטית וסינית.
Laisha_In

כל שנה, בספטמבר, כשמתחילה שנת הלימודים של הילדים, מתחילים לחשוב על תקופת החגים, שאחריהם מגיע צום יום כיפור.

על פי המסורת היהודית, יום כיפור הוא יום הצום הארוך ביותר בשנה. צום זה דורש כוחות נפש, רצון, ומספיק אמונה, כדי להחזיק את הצם למשך 25 שעות – בלי להישבר!

מה הופך את הצום הזה לקשה כל כך, וגורם להרבה אנשים לחוש בו חולשה, סחרחורות, כאבי ראש, לסבול מהתעלפויות ועוד כהנה וכהנה??

לסיבות הרגשיות, ולסמליות הדתית של יום כיפור, יש השפעה חזקה – הצורך לנקות את הגוף והנפש מחטאי השנה שחלפה. תחושות אלו הנן בעלות כוח פסיכולוגי אדיר, והן נותנות מוטיבציה לצום להרבה אנשים, כולל כאלה שאינם מגלים זיקה לדת במהלך השנה, ואינם נמנים על מקיימי המצוות ו/או על האדוקים. כולם ימצאו נחמה לנפשם ביום זה.

סיבה נוספת נעוצה במשך הצום, שנועד לנקות את הנפש, על ידי עינויה. עינוי הנפש, כרוך  גם בעינוי הגוף; לאחר 12 שעות צום, נכנס הגוף לתהליך ניקוי מואץ, אשר בו מופרשים מתוך הגוף החוצה רעלים. הפרשת רעלים היא תהליך אקטיבי ומתיש גם כאשר הוא נעשה באופן מבוקר, ללא צום, תוך כדי אכילה. מאחר וביום כיפור התהליך נעשה ללא אכילה ושתייה, אשר ממתנים את עצמת הניקוי, הופך תהליך זה לחזק, מרוכז וקשה יותר.

מי שגופו רגיל באכילה נכונה ומאוזנת, דואג לאכול מזונות בעלי פוטנציאל תזונתי גבוה, שותה הרבה מים, עוסק בקביעות בספורט, וממעט להשתמש בחומרים ממכרים כמו קפאין, סוכר, צבעי מאכל ועוד, ייהנה מצום קל יחסית, אשר לא ילווה בתחושות קשות.

לעומת זאת, באדם המזין את גופו בחיי היומיום במאכלים קלוקלים, כגון: מזון מטוגן ו/או מתועש (מוכן!), עוגות ומתוקים, משקאות קלים, קפה וכד', תהליך הניקוי, שעובר הגוף במהלך הצום, יעורר תחושות קשות, כגון: סחרחורות, עייפות גדולה, חולשה, בחילות, ותסמינים בלתי נעימים נוספים הנובעים מתהליך זה.
על מנת לסייע לגוף בהתמודדות עם הצום, צריכה הארוחה המפסקת להיות מזינה, מרגיעה, ומשביעה (מבלי להכביד!), לתמוך בגוף לפרק זמן ארוך ככל האפשר, ולמתן את תחושת הרעב.

עליה להכיל כמה שיותר אבות מזון ממקור איכותי, אשר יסייעו לגוף לשמור על תפקוד נורמאלי ומאוזן במהלך הצום – ללא תופעות לוואי קיצוניות.

לשם כך רצוי שהארוחה המפסקת תכלול:

– עד שני סוגים של דגנים מלאים, כגון: אורז מלא, גריסי פנינה, דוחן, קינואה, כוסמת לא אפויה, חיטה, אמרנט וכד'.

– מגוון של ירקות אפויים / מבושלים (מהסוג שאינו גורם לגזים או לחוסר נוחות בבטן).

– סלט ירקות המכיל עלים ירוקים ונבטים, ומתובל בתיבול ביתי (ללא רטבים תעשייתיים).

– עוף(רצוי אורגני) – חלקים בשרניים ולא שמנים.

יש לוודא שהארוחה כולה מתובלת בתיבול עדין, אינה חריפה, אינה מעוררת עודף מיצי עיכול וחום פנימי, ואינה מכבידה על מערכת העיכול.

כמו על כל ארוחה, גם על ארוחה זו חלים כללי האכילה הנכונה:

-לשבת ליד השולחן בצורה נוחה ומסודרת.

-לאכול בנחת, וללעוס היטב כל ביס טרם בליעתו.

-לא לשתות במהלך האוכל, אלא בהפסקות בין המנות, או בתום הארוחה.

-לעצור כאשר חשים שבעים, אך לא "מפוצצים".

את הארוחה רצוי לקנח בכוס תה צמחים, כגון: קמומיל, שומר, וורבנה ומרווה, המסייעים בעיכול ומרגיעים את הקיבה, ולא בעוגות או בפירות.

צום קל ושנה טובה!!!

 

zippybar@netvision.net.il

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו