Laisha_Fly
Thymoquin_Fly

כוסברה- לקראת האביב

מאת: עדן פלד, פסיכותרפיה הוליסטית, נטורופתיה, הרבליזם קליני
זמן קריאה: 4 דקות
בעבר שימשה הכוסברה כסם אהבה... מתחיל להיות כאן מעניין? מאחורי העובדה הסקסית הזו, עומד השמן שידוע כמרפה שרירים, מרגיע כאב ומתח ומשרה שינה – מעורר ומרגיע כאחד. מעורר תיאבון כבר אמרנו?
Laisha_In

האביב מגיע, והטבע שפורח, מגלה שלל אוצרות תזונתיים שעשויים להכין את הגוף והנפש אל העונה שבה הכל פורץ, פורח, צומח ומלבלב באחת. תרדמת החורף והעיסוק הפנימי חשפו ועיבדו, כתשו את מה שהיה וספגו את מה שנשאר. ועכשיו, מה נשאר? נשאר לפנות את השאריות, ולגדול למעלה.

זהו רגע שיוקדש לכוסברה, דווקא בשל הדיון העיקש שהיא נושאת על גבה, כאילו העולם מתחלק חצי חצי למי שאוהב אותה ומי שלא. כשנסעתי לטייל בהודו, המילה הראשונה שלימדו אותי היה "דנייה" (כוסברה) ו"ניי דנייה" אמר ללא כוסברה, כלומר, 'אין מצב שאני אוכלת את המנה הזו עם דנייה, פליז'… אך מאז התפתחתי, והיום העלה הזה נותן לי טוויסט מיוחד של טעמים.

כוסברה היא ירק עלי נפלא, שנקרא אצלנו גם "גד השדה". הוא מזכיר את הפטרוזיליה והם בהחלט מבלבלים גם על המדף וגם בשדה. הירק נפוץ בכל העולם ומוצאו מדרום אירופה. ישנו שימוש נרחב בעלים ובגבעולם, אך זרעי כוסברה הינם תוספת מעודנת שממכרת.

נהוג להשתמש בעלי הכוסברה בפשטות במרק ובתבשילים, מוקפצים תאילנדים למיניהם וממרחים שונים. בבלגיה הם משמשים להכנת בירה ייחודית, ג'ין וליקרים, ובהודו הזרעים משמשים כמרכיב עיקרי בתערובת התבלינים – קארי מאסלה האהובה כל כך. המטבח ההודי עושה שימוש נרחב בזרעים בכלל, וניתן למצוא אותם בכל תבשיל או תערובת לבלילת בהג'ה. במטבח המצרי שגלש לאגן הים התיכון כולו ולא ניתן להבדיל כעת, אנו מוצאים את זרעי הכוסברה בתוך קציצות החומוס, הלא הן ה'פלאפל'.

שמן אתרי מכוסברה מוסיף חן בתעשיית הקקאו, הטבק, מאפים שונים ועוד. ברפואה העממית שימש השמן להסוות ניחוחות שאינם רצויים ממזונות או תכשירים שונים. ואנו רואים שגם במעיים, הזרעים ממריצים, מחממים, מוציאים את הרוח הקרה מהגוף ובכך מפיגים גזים, מסייעים להצטננות ולכל פלישה של רוח קרה לגוף (כיצד? הכניסו אותה לחליטה חמה גדושת צמחי מרפא טובים אחרים בשעת הקור). כמו כן, עושרה של הכוסברה היא בתכולת הויטמינים והמינרלים שבה: אשלגן, בטא קרוטן וחומצה פולית. לפי מחקרים אחרונים נראה כי הכוסברה, שבעבר נמנתה ברשימת העלים עתירי חומצה אוקסאלית המונעת ספיגת סידן, אינה מכילה כמות גדולה של החומצה אחרי הכל, ונראה שהיא לא בעייתית, אלא אם כן יש רגישות מוגברת ובעיות רפואיות הקשורות לספיגת סידן ופינוי חומצה אוקסאלית מהגוף, במקרה של אכילה מוגזמת של כוסברה או אכילת מזון חי RAW בלבד (בישול מנטרל את החומצה האוקסאלית). אין בעיה להשתמש בצמח בתקופת ההריון וההנקה. לא ידועות אינטראקציות עם תרופות.

בעבר אומרים, שימשה הכוסברה כסם אהבה… מתחיל להיות כאן מעניין. מול העובדה הסקסית הזו, עומד השמן שידוע כמרפה שרירים, מרגיע כאב ומתח ומשרה שינה – מעורר ומרגיע כאחד. מעורר תיאבון כבר אמרנו?

זרעי כוסברה

לכוסברה יש יכולת להשקיט מחשבות טורדניות על העתיד לבוא, ולקרר מזג חם המופעל במתח רב. אלו האנשים שהרגלי האכילה שלהם יהיו לחטוף משהו בדרך אל… כוסברה עוזרת להמרצת העיכול, לחיזוק מערכת החיסון ומעוררת את הגוף (מבלבל? הכוסברה מאזנת בין ערות לשינה, משקיטה את הראש כשנדרש ומעירה את הגוף עם כוחות נוספים).

צבעה הירוק של הכוסברה משוייך לכבד על פי המסורת הסינית, המדברים על פריחה, צמיחה ושינוי. הכוסברה מנקה את הגוף, לא רק פיזיולוגית אלא גם נפשית. היא מרכיב נפלא בכל ניקוי אביב הכולל תפריט עשיר בעלים וירקות ירוקים, שייעודם הוא להמריץ את פעולת הניקוי, לעודד את ספיחת הרעלים מתאי הגוף כולם ולהזרים אותם בזרם הדם ודרך איברי ההפרשה השונים מחוץ לגוף. העלים הירוקים מכילים כלורופיל, צבען, ולוטאין, נוגד חימצון, המטהר ומקרר את הדם, ויעיל בטיפול במצבים דלקתיים ורעילות.

כשאדם גדוש ברעלים, כמו הבריאות שמדרדרת, כך גם התפיסה לגבי העתיד והדרך שמטשטשת. כשהגוף ניקוי מרעלים, והאדם משחרר דעות, אמונות, מחשבות ורגשות שליליים, הוא מקבל בהירות ועשוי ליצור חזון מחודש וברור יותר, מותאם לו באמת. הכבד, על פי הרפואה הסינית, נפתח אל העיניים, הרואות את המציאות בהיר או פחות מזה. הראייה היא החוש המוביל קדימה, המצמיח מעלה, ועשוי לפתוח עולמות חדשים, להכיר בתפיסות חדשות ובנועזות, לפרוץ אל הלא נודע.


מה נעשה עם כוסברה, מלבד שימוש בזרעים בחליטות בשימושים רפואיים שונים, כיצד נכניס אותה למטבח כדרך קבע?

ממרח כוסברה

עוד אפשרות נפלאה לממרח ירוק ומרענן, המחליף גבינות, טחינה וחומוס שנס ליחם בשימוש יתר, ועוד אופציות שעשויות לקבל טוויסט גם עם תוספת חביבה זו. דבר נוסף הוא להשתמש בממרח הזה להעשרת תבשילים שונים, בלילות וסלטים וכדומה.

מה נדרש:


צרור עלי כוסברה
חופן אגוזי מלך/קשיו/שקדים/גרעיני דלעת/גרעיני חמניה ועוד.
חצי כוס שמן זית זך
מעט מלח סלעים
צ'ילי לאמיצים
שתי כפות חלב סויה/אורז/שקדים
ערבבו את הכל לאחר קריעת הכוסברה בנימוס. ניתן להכניס לבלנדר או להיעזר בבלנדר יד.

קציצות פורטובלו עם כוסברה


פטריות פורטובלו

במתכון המקורי היו אלה קציצות סייטן, אך הסייטן עומד גם הוא בלב ויכוח ציבורי על נוכחות הגלוטן בקציצה. זהו בעצם חלבון חיטה מעובד. לטבעונים זו אופציה נהדרת למנה עיקרית טעימה, ובעיקר על סמך העבודה שהוא אכן מתעכל טוב יותר. אין לשלול את ההנדסה הגנטית שעברה החיטה, את כמות הגלוטן המוכפלת פי עשרות אחוזים, ואת העובדה שזהו מוצר מעובד. לבחירתכם. בפועל ניתן לראות שרבים האנשים שמעכלים טוב יותר את הסייטן מאשר את החיטה.

לצורך העניין, ניתן להחליף את הסייטן בפתיתי סויה, בחצילים וכדומה.

פטריות חורש, הלא הן פטריות פורטובלו הינן תחליף מצוין לאוכל מוצק, מוחשי, מקרקע (כמו מזון מן החי), אך מאוורר (כמו מזון מן הצומח). ניתן להשתמש בכל סוג של פטריות, אך באלו במיוחד, תודות למרקם הייחודי שלהן.

מה נדרש:

חמש פטריות פורטובלו בינוניות חתוכות לקוביות/ גוש סייטן קפוא שהופשר  – מושרים במרינדת יין אדום, שמן זית, מעט מים, פפריקה ומלח סלעים.
ממרח כוסברה עשיר
עגבניות, גזרים, עלי קייל, תפוחי אדמה שעברו בישול קל, גמבה, בצל שחומם במים וכיד הדמיון
מעט מלח סלעים
חצי כוס שמן זית לבלילה ותוספת לשימון התבנית (למי שאינו אוהב להשתמש בנייר האפייה שאינו תורם לסביבה כלל)
פפריקה, כמון, קינמון, מוסקט טחון
לערבב הכל בקערה ולטחון בבלנדר או בבלנדר יד, להקפיד שהעיסה לא תהיה דלילה מדי אלא גרוסה בלבד.
להסמכה לאחר השלב הראשון ניתן להוסיף טחינה או ירקות נוספים.

להכין כדורי קציצות ולשים על התבנית בדרך לתנור. את התנור לחמם על 180 מעלות ולחכות בסבלנות ואהבה.

בתיאבון!

חג אביב שמח!

עדן פלד

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. משה קאופמן

    מה עושים אם לא אוהבים כוסברה? האם אפשר להחליף עם שמיר או ירק אחר?