Sunrider_Fly
Thymoquin_Fly

צליאק ותזונה נכונה

מאת: ד"ר ריקי לנגברג - N.D נטורופתית
זמן קריאה: 2 דקות
מחלת צליאק הינה מחלה שהיום יותר ויותר רופאים מודעים לה. באמצעות בדיקת דם פשוטה יחסית מתגלה המחלה ואז הדרך קצרה לשיקום ולבריאות בהמשך החיים. אז מה מומלץ לאכול? כתבתה של ד"ר ריקי לנגברג-N.D נטורופתית.
Thymoquin_In

מחלת צליאק הינה מחלה שהיום יותר ויותר רופאים מודעים לה, לשמחתי הרבה. אך עדיין מטופלים רבים מגיעים אלי במצב בריאותי מאוד ירוד ובדרך כלל, ע"י בדיקת דם פשוטה יחסית מתגלה המחלה ואז הדרך קצרה לשיקום ולבריאות בהמשך החיים. כל שעליהם לעשות זה להתרחק מגלוטן המצוי בדגנים כמו חיטה, שיבולת שועל, שיפון ושיבולת שועל.

המגבלה המרכזית של חולי צליאק היא האפייה, בגלל שהקמחים הם נטולי גלוטן המשימה קשה במיוחד, בגלל מגבלה זו יש להם נטייה להתמודד ולהתעסק עם האפייה וחלקם אפילו באופן אובססיבי. פתחו את המקפיא והתבוננו כמה מאפים יש לכם שם. חישבו לרגע איזה ערכים תזונתיים הם מכילים? ומה זה מעניק לכם לגוף? מלבד קלוריות ריקות מאומה! ואז מה הפלא שאני מקבלת מטופלים במצב של תת תזונה ועם משקל יתר. ובנוסף לכך עם מחלות ממחלות שונות הנובעות מתזונה לקויה ואורח חיים לקוי שהרי זה הבסיס לכל התחלואים בעידן שלנו.

היום יש בידינו הצליאקים מגוון אדיר של מזונות חלופיים ואני קוראת להם "ג'אנק פוד", כלומר, מזון ריק מתוכן. זהו מזון נחות שלא מכיל רכיבים תזונתיים כמו ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שהגוף כל כך זקוק להם. המזון שאנחנו צורכים נכנס לגוף והופך לחלק מאיתנו. יש לו חלק בקביעה אם נהיה נמוכים, גבוהים, חלשים או חזקים, רזים או שמנים. אם נחיה חיים ארוכים ובריאים או נמות צעירים. למזון יש חשיבות מכרעת בחיינו. אז איך קורה שאנשים לא מקדישים מחשבה לנושא התזונה שלהם ואינם יודעים דבר כמעט אודותיו.

אם היו אומרים לכם שאפשר למנוע סרטן, סוכרת מחלות לב וכלי דם באמצעי זמין ופשוט מאוד, הייתם מאמינים? ומה המשותף למוצרים הבאים: בורקס, פסטה, פיתה, אורז לבן ופיצה (נטולי גלוטן כמובן)? אם עניתם "פחמימות או קלוריות ריקות" צדקתם!

ובנוסף לכך –  בכל המאכלים האלה אין סיבים תזונתיים, והם מאפיינים את תזונת האדם המודרני בעולם המערבי, אותו אדם שיש לו מספיק כסף כדי לאכול בכל יום בשר וביצים, אבל אין לו זמן להכין סלט ירקות או לבשל מרק עדשים.

אז מהם סיבים תזונתיים?

סיבים תזונתיים הם חומרים המצויים במזונות הצמחיים, והם אינם נעכלים בגוף האדם. ריכוז גבוה שלהם מצוי בדגנים מלאים כגון חיטה מלאה, שיבולת שועל(שלצליאקים אסור להתקרב אליהם), אורז מלא, קינואה, כוסמת, דוחן ואמרנט. קטניות כגון חומוס, עדשים שעועית מאש ואזוקי, זרעים, אגוזים וכן בירקות ופירות.

זה עשרות שנים מראים מחקרים אפידמיולוגיים כי תרבויות שתפריטן עשיר בסיבים תזונתיים כמעט אינן סובלות ממחלות המאפיינות את אוכלוסיית העולם המערבי.

הסיבים משמשים אמצעי טיפול והקלה במחלות רבות ומייחסים חמישה תפקודים עיקריים:

1. שיפור תהליכי העיכול למשל במצבים של עצירות.
2. הורדת רמת כולסטרול וטריגליצרידים בדם.
3. הורדת רמת הגלוקוז בדם לסוכרתיים.
4. מניעת סרטן המעי הגס.
5. שמירה על תפריט דל קלוריות בדיאטה להרזיה.

תפריט עתיר סיבים תזונתיים יסייע לכם להצר גם את החגורה… ולהישאר שבעים. צריכת מזון עשיר בסיבים תזונתיים תורמת אוטומטית להגברת השובע. הסיבים התזונתיים מאטים את ספיגת הפחמימות והשומן מהמעי לדם. האטת הספיגה מאפשרת אספקת אנרגיה מאוזנת לזמן ממושך, כך שאכילת מזון עשיר בסיבים תזונתיים דומה למצב של אכילה מתמדת בכמויות קטנות לאורך זמן.

זכרו! – אנחנו הצליאקים קיבלנו סוג של מתנה. אתם מכירים עוד מחלות שניתן לטפל בהם רק באמצעות תזונה? ללא תרופות וללא שום טיפול אחר, רק לשנות את התזונה שלנו והוקוס פוקוס אנחנו בריאים. ומה המתנה בסיפור? – אנחנו מחויבים לחשוב ולתכנן את מה שאנו מכניסים לפה, ואני אומרת זו פריבילגיה שלא הרבה זוכים לה. אז בואו ניקח את זה עוד צעד מלבד ההימנעות מגלוטן נתכנן את התזונה, שלנו ונעבור לתזונה בריאה בכל המישורים.

האמינו לי זה קל וזה פשוט רק צריך לדעת כמה למה ואיך. ונתחיל בנושא הראשון שהוא הסיבים התזונתיים.

 

לאתר של ד"ר ריקי לנגברג

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו