Sunrider_Fly
bari14_Fly

האם כדאי לאכול גבינות עזים?

מאת: ד"ר גיל יוסף שחר (.M.D), מומחה ברפואת הרמב"ם
זמן קריאה: 7 דקות
שרה חמו המליצה בחום לאכול מוצרי חלב עזים. ד"ר גיל יוסף שחר מפריך את הטענה וקובע: כל מוצר חלב שעבר פסטור, של פרה או עז, הינו מסוכן לבריאות
Nadar_IN

לפני זמן לא רב פורסמה כתבתה של שרה חמו בו היא ממליצה על צריכת מוצרי חלב באופן כללי ובפרט צריכה של מוצרי חלב ספציפיים (גבינות ויוגורט מחלב עזים). בכתבה הועלו מספר טענות.

להלן הטענות העיקריות שהועלו בכתבה והתגובה להן:


טענה: סוכר החלב, הלקטוז אינו כה בעייתי כפי שנדמה והוא אף משפר ספיגת סידן כאשר צורכים אותו בכמות גדולה.

 

תשובה:


1. מחקרים רבים הראו שככל שמתבגרים, רמת הלקטאז במעי, האנזים שאחראי על פירוק סוכר החלב, הולכת ופוחתת. נכון, לא אצל כולם, אבל לחלק ניכר מהאוכלוסיה יש קושי לא מבוטל בעיכול הלקטוז.

2. יתרה מזאת, אנזים זה נמצא בחלק הפנימי של רירית המעי והוא הראשון שנפגע בכל נזק כלשהו לרירית (שכיח מאוד). בכל מצב שילשולי או שלשולי למחצה, הדבר הראשון שנפגע הוא אנזים הלקטאז.

3. בנוגע לטענה על שיפור ספיגת הסידן באמצעות הלקטוז, מרבית המחקרים שמצאו זאת היו על בעלי חיים. לעומת זאת, מחקר על בני אדם, ללא הפרעה בעיכול לקטוז, שפורסם באחד העיתון המדעיים המובילים בעולם התזונה, the American journal of clinical nutrition  מצא שללקטוז לא הייתה כל השפעה על שיפור ספיגת הסידן.

4. גם אם נניח שאכן לקטוז משפר ספיגת סידן, אני מניח שבכתבה הועלה נושא זה בהקשר לצפיפות העצמות ומחלת האוסטיאופורוזיס. אך הכתבה מתעלמת לחלוטין מכך שהסיבה לאוסטיאופורוזיס אינה חוסר סידן (שאם כך, כדורי הסידן וויטמין ה D היו אמורים להכחיד את המחלה מהעולם). הסיבה למחלה הינה חוסר איזון בין כמות התאים בוני העצם וכמות התאים הורסי העצם. הגורם העיקרי המאיץ התרבות של תאים הורסי עצם הינו חומציות בדם. חמו מתעלמת מהעובדה שחלבון החלב הינו חומצי מאוד ושנמצא קשר הדוק בין צריכת מוצרי חלב לבין עליה בשכיחות של אוסטיאופורוזיס .

טענה: בכתבה הועלתה טענת מתנגדי החלב שמוצרי חלב מכילים את חלבון החלב הבעייתי, הקזאין, בכמות רבה. הכתבה התעלמה מטענה זו ולא התייחסה אליה באופן ישיר.

תשובה:

1. חלבון החלב, הקזאין, הוא כאמור חלבון חומצי מאוד בהשוואה לחלבונים מן הצומח.

2. מחקר שפורסם ב American journal of clinical nutrition  , מצא שמוצרי חלב (כולל יוגורט!) מעלים רמות אינסולין בדם, בדיוק כמו צריכה של מזון לבן, למרות שיש להם ערך גליקמי נמוך .

רמת אנסולין גבוהה בדם הינה שלב מקדים למחלת הסכרת. במחקר הנ"ל התברר, שמוצרי חלב העלו את רמת האינסולין בדם, פי שלושה עד פי שישה מהרמה הצפויה לאור האינדקס הגליקמי שלהם. במחקר נוסף שהתפרסם מספר שנים מאוחר יותר , טוענים החוקרים שהרכב חומצות האמינו בחלבון החלב הוא האחראי על העלאת רמות האינסולין בדם.

 

טענה: בכתבה הומלץ לצרוך מוצרי חלב אורגניים, כדי להימנע משאריות האנטיביוטיקה וההורמונים שיש במוצרי החלב הלא אורגניים. בנוסף הודגש, שגם אם אין אפשרות לרכוש מוצרי חלב אורגניים, לא כדאי לוותר על צריכתם וראוי לאוכלם גם אם אינם אורגנים.

תשובה:
1. אין ספק שאם צורכים מוצרי חלב כלשהם, רצוי מאוד שהם יהיו אורגניים. צריכת מוצרי חלב אורגניים מבטיחה הימנעות מהורמונים המוספים לפרות ולעיזים, אך בחלב עצמו יש הורמונים רבים באופן טבעי. רמות האסטורגן והפרוגסטרון במוצרי חלב ככל הנראה לא מתאימים לאדם.

2. יתרה מזאת, מחקר שנעשה ביפן  מצא קשר הדוק בין צריכת מוצרי חלב פרה והשכיחות של ממאירויות הקשורות להורמוני המין הנשיים (סרטן הרחם, סרטן השד וסרטן השחלות). החוקרים מסבירים את הקשר הזה ברמות הורמוני המין הנשי, הנמצאים בחלב פרה באופן טבעי (ללא תוספת מלאכותית), ללא כל פרופורציה לפיזיולוגיה של האדם. אין לנו נכון להיום מחקר דומה שנעשה על מוצרי חלב עיזים, אבל סביר להניח שגם רמות ההורמונים בעזים אינם מתאימות בהכרח לפיזיולוגיה של האדם.

3. בנוגע להמלצה לצרוך מוצר חלב גם אם אינם אורגניים  – כאמור, גם מוצרים אורגניים, לא מבטיחים רמת הורמונים המתאימה לאדם, כל שכן אלו שאינם אורגניים. יתרה מזאת הם עלולים להכיל שיירי אנטיביוטיקה. נכון הדבר שעזים מגודלות עם כמויות אנטיביוטיקה מופחתות, אך בכל זאת…

4. הכתבה התעלמה מאופן חליבת הפרות והעיזים, אשר נעשה באופן תעשייתי ומכאני. בניגוד לגדי או לעגל היונקים בצורה עדינה, מכשירי החליבה פוצעים לא פעם את העטינים וגורמים לדלקות. התקן בארץ מתיר למוצרי חלב להכיל כמות לא מבוטלת של תאי מוגלה. (שכאמור לא היו נמצאים בחלב אותו יונק העגל או הגדי בטבע).

 

טענה: רק אחוז קטן מהאוכלוסיה סובל ממערכת עיכול פגועה ולכן הסתננות של חלבוני חלב לא מפורקים למחזור הדם זניחה.

תשובה:
חלק לא מבוטל באוכלוסיה סובל ממערכת עיכול לא בריאה. תלונות הקשורות למערכת העיכול כגון כאבי בטן, נפיחות, גזים, צרבות, עצירות, שלשולים, צואה צפה ועוד נפוצים מאוד באוכלוסיה ויתכן מאוד שלחלק ניכר מהאנשים יש פגיעה ברירית המעי המאפשרת לחלבונים לא מפורקים להיספג אל מחזור הדם, תופעה הנקראת תסמונת המעי הדליף.

טענה: הכתבה אמנם מזהירה מגבינה צהובה (וטוב שכך) אך למרות זאת, מתירה שימוש בגבינת מוצרלה עם אחוזי שומן גבוהים.


תשובה:
1. מוצרי חלב עם אחוזי שומן גבוהים, מכילים כמות רבה מאוד של שומן רווי מן החי. שומן זה נמצא כמגדיל סיכון למחלות לב. נמצא  שתוספת של 5% בלבד בצריכה של שומן רווי מן החי הגדילה סיכון למחלות לב ב 36%.

2. יש לציין שכבר בילדים בני חמש שנים נמצאו פסי שומן בעורקים. הצטברות שומן בעורק הינה מסוכנת ועלולה להביא למחלות לב ושבץ מוחי בגיל מאוחר יותר, ככל שקוטר העורק הולך ומצטמצם עקב שקיעת שומן.

3. גבינת מוצרלה הינה גבינה מוצקה. כל הגבינות המוצקות (גם גבינות העיזים האורגניות!) מכילות אחוזי חלבון גבוהים מאוד. (החלבון הינו הרכיב שממצק את הגבינה ממרקם צמיג למוצק). חלבון החלב כאמור הינו חומצי מאוד ונמצא כמגדיל סיכון לאוסטיאופורוזיס, רמת אינסולין גבוהה בדם ומספר ממאירויות.

טענה: הפרשת סידן בשתן אינה בעיייתית כל עוד יש אספקת סידן תקינה לגוף.

תשובה:
1. בכתבה הייתה התייחסות במשפט אחד לנושא הפרשת סידן בשתן, אך לא צויינה העובדה שמוצרי חלב הם אלו הגורמים לעליה בהפרשת סידן בשתן, כפי שנמצא במספר מחקרים.

2. חוקרים רבים סוברים שהפרשת הסידן בשתן איננה רק עקב ספיגת הסידן ממוצרי החלב, אלא יתכן מאוד שהיא גם תוצאה של פירוק סידן מהעצמות, בתגובה לעליה ברמת החומציות בדם שנגרמה בעקבות אכילת מוצרי חלב. הגוף חייב לנטרל מיידית עלייה ברמת החומציות והוא עושה זאת ע"י הפרשת סידן מהעצמות אל מחזור הדם.

הסידן מתפרק מהעצם כתרכובת בסיסית המנטרלת חומציות. טענה זו לא הוכחה עדיין בוודאות, אך השכיחות הגבוהה של אוסטיאופורוזיס בקרב צורכי מוצרי חלב, מחזקת את הדעה שיתכן וזו הסיבה האמיתית להפרשת הסידן הגבוה בשתן – איבוד סידן מהעצמות.

לסיכום

1. בכתבה לא הייתה התייחסות לאלמנט נוסף מרכזי ובעל חשיבות רבה. כיום, כל מוצרי החלב, גם מוצרים מחלב עיזים אורגני, עוברים תהליך של פסטור. תהליך שלא מתרחש כאשר תינוק יונק חלב אם או גדי יונק חלב עזים.

פסטור הוא בעצם בישול של החלב. הרמב"ם כותב לפני יותר משמונה מאות שנה שחלב שבושל הינו רע מאוד. חלב טבעי, לא מפוסטר, אכן מכיל רכיבים רבים טובים ומועילים, כגון אומגה 3, נוגדנים, אנזימי עיכול, נוגדי חמצון, ויטמינים, חומרים נוגדי דלקת ועוד. מרבית החומרים הללו נהרסים בתהליך הפסטור.

לאחר הפסטור מה שנשאר בחלב הינו סוכר החלב ,הבעייתי לחלק ניכר מהאוכלוסייה, השומן הרווי מן החי, עם הנטייה להצטבר בעורקים, החלבון החומצי מעלה האינסולין והכולסטרול.

2. בכתבה לא הייתה התייחסות לעובדה שמוצרי החלב נעשים כיום באופן תעשייתי ולא טבעי בעליל. החלב מגיע למפעלים, שם הוא מפורק ומנותב באמצעים כימיים לארבעה מכלים – מי החלב, חלבון החלב, שומן החלב וסוכר החלב. כך המפעל יכול לשלוט באחוז השומן בגבינה, במוצקות שלה ובמתיקות שלה. (אין בטבע פרה 3% שומן ופרה 0.5% שומן…). כלומר, כל קשר בין מוצרי החלב שנמצאים על המדפים,לבין החלב המקורי – מקרי בהחלט.

3. מחקרים מצאו שצריכת מוצרי חלב מעלה סיכון לא רק לאוסטיאופורוזיס, רמות אינסולין גבוהות (מצב טרום סכרתי) ולממאירויות ברחם, בשחלות ובשד, אלא גם לסרטן הערמונית , סרטן המעי הגס , מחלות לב , עליה במשקל בקרב בני נוער , סכרת נעורים , טרשת נפוצה  ואקנה . נכון, המחקרים הנ"ל בוצעו על מוצרי חלב פרה אך גם חלבון חלב העזים הינו חומצי ביחס לחלבונים מן הצומח.

אין לנו, נכון להיום, מידע מספק בנוגע לבטיחות של מוצרי חלב עיזים מפוסטר, אך האם תרצו להיות שפני הניסיון כאשר חלב פרה מראה בעיתיות כה גדולה?

4. נכון, ניתן למצוא גם מאמרים, שמראים שאין בעייתיות במוצרי חלב וישנם מאמרים שאף מראים יתרונות בריאותיים למוצרי חלב פרה ולחלב עזים. אך מספר המחקרים הגדולים והאיכותיים שמראים בעייתיות גדולה מאוד למוצרי חלב, הוא משמעותי ולא ניתן להתעלם ממחקרים רבים אלו.

5. לא נעשו מחקרים ארוכי טווח על הקשר בין מוצרי חלב עזים ומחלות ממאירות, אוסטיאופורוזיס, מחלות לב ועוד מכיוון שקשה למצוא בחברה המערבית (בה נערכים מרבית המחקרים המבוקרים) אוכלוסיות מספיק גדולות שניזונות במשך עשרות שנים ממוצרי חלב עזים מפוסטר בלבד (ללא מוצרי חלב פרה).

גם אם ימצאו אוכלוסיות כאלו, יתכן וניתוח נתונים על סמך אוכלוסיות אלו יהיה מוטה, מכיוון שאנשים הצורכים מוצרי חלב מחלב עזים בלבד, לרוב בעלי מודעות רבה לבריאות ויתכן שאנשים אלו צורכים גם כמות גדולה במיוחד של פירות, ירקות ועלים ירוקים ונמנעים ממזון מתועש. השפעות אלו עלולות למסך את ההשפעה האמיתית של מוצרי חלב עזים מפוסטר.

מחקרים על שבטים כאלו ואחרים הניזונים ממוצרי חלב עזים לא מפוסטר תהיה גם היא מוטה, מכיוון שסביר להניח שיש הבדל תהומי בין החלב הטבעי הלא מפוסטר לחלב המפוסטר שאותו אנו רוכשים בחנויות ובשווקים.

מסקנות והמלצות

סביר להניח שצריכה של מוצרי חלב עזים מפוסטר לעיתים רחוקות ובכמות קטנה, לא תפגע בבריאותכם. אין גם ספק שבמידה ואוכלים מוצרי חלב עזים מפוסטר, יש לבחור את גבינות העזים האורגניות, אך המלצתי היא לא לצרוך מוצרים אלו באופן שוטף בתזונה היומיומית. חלב עיזים אכן מכיל פחות לקטוז ופחות כולסטרול מחלב פרה, אך גם הוא עובר פסטור.

חלב עיזים לא מפוסטר מכיל מולקולות נוגדות דלקת חזקות מאוד (הוא מאיץ בין היתר ריפוי של כיבים בלוע), אך אפקט זה לא נמצא בחלב עזים מפוסטר. אם יש לכם עז אורגנית בחצר ואתם חולבים אותה בעצמכם ומכינים גבינה אורגנית לא מפוסטרת באותו היום, כנראה שאין בעיה שתמשיכו בכך. אך אם אתם צורכים מוצרי חלב ממקור אחר – המחקרים מראים שיתכן והדבר עלול לפגוע בבריאותכם.

אין ספק שלאור המחקרים הרפואיים שנעשו בשנים האחרונות, כדאי להימנע לחלוטין ממוצרי חלב פרה מפוסטר. בנוגע למוצרי חלב עזים מפוסטר, לאור המידע שיש לנו היום, אי אפשר להמליץ בביטחון על צריכתם ולדעתי הגישה הראויה בנושא זה היא "כבדהו וחשדהו…".

 

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D.), רופא קונבנציונאלי, ניקוי רעלים ורפואת הרמב"ם. עומד בראש המרכז לרפואת הרמב"ם 

 

מקורות:

 

  Am J Clin Nutr. 2000 Apr;71(4):931-6. Lactose does not enhance calcium bioavailability in lactose-tolerant, healthy adults. Zittermann A, Bock P

   Feskanich D, Willet WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am J Public Health 1997;87:992-7.

Ostman EM, et al.Inconsistency between glycemic and insulinemic responses to regular and fermented milk products. Am J Clin Nutr 2001;74:96-100.

Nilsson M et al. Glycemia and insulinemia in healthy subjects after lactose-equivalent meals of milk and other food proteins: the role of plasma amino acids and incretins. Am J Clin Nutr. 2004 Nov;80(5):1246-53.

Med Hypotheses. 2005;65(6):1028-37. Epub 2005 Aug 24. The possible role of female sex hormones in milk from pregnant cows in the development of breast, ovarian and corpus uteri cancers. Ganmaa D, Sato A

Jakobsen MU, Overvad K, Dyerberg J, Schroll M, Heitmann BL.

Dietary fat and risk of coronary heart disease: possible effect modification by gender and age. Am J Epidemiol. 2004 Jul 15;160(2):141-9.

 

   Int J Obes (Lond). 2011 Apr;35 Suppl 1:S69-78. Evaluation of the Children's Eating Habits Questionnaire used in the IDEFICS study by relating urinary calcium and potassium to milk consumption frequencies among European children. Huybrechts I, Börnhorst C

   Gao x et al. Prospective studies of dairy  product and calcium intakes and prostate cancer risk: a meta-analysis. J natl cancer Inst 2005; 97: 1768-77.+ 2006;98: 795.


Jolieke C van der Pols. Childhood dairy intake and adult cancer risk: 65-y follow-up of the Boyd Orr cohort. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 86, No. 6, 1722-1729, December 2007

   Qi Sun, Jing Ma, Hannia Campos, and Frank B Hu . Plasma and erythrocyte biomarkers of dairy fat intake and risk of ischemic heart disease . Am J Clin Nutr 2007 86: 929-937.

Catherine S. Berkey, ScD; Helaine R. H. Milk, Dairy Fat, Dietary Calcium, and Weight Gain, A Longitudinal Study of Adolescents.. Arch Pediatr Adolesc Med.  2005;159:543-550.

Significance of cow's milk protein antibodies as risk factor for childhood IDDM: interactions with dietary cow's milk intake and HLA-DQB1 genotype. Childhood Diabetes in Finland Study Group.  Saukkonen T, Virtanen SM, Savilahti E.Diabetologia. 1998 Jan;41(1):72-8.

Malosse D, et al. Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence: a worldwide study. Neuroepidemiology 11(1992):304-312.

Adebamowo CA, Spiegelman D, Berkey CS, Danby FW, Rockett HH, Colditz GA, Willett WC, Holmes MD. Milk consumption and acne in adolescent girls. Dermatol Online J. 2006 May 30;12(4):1.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. דרור

    שהרופא המגיב לכתבה יחליט אם הוא הולך עם הרמב״ם עד הסוף או לא. הרמב״ם מעולם לא היתנגד לחלב פרה או עז. הוא אמר שכל מה שנעשה מן החלב הוא לא טוב .עוד בנושא הוא אמר הנייטרלי הוא החלב הדק העז וגם טוב חלב הפרה. כל מה שנעשה מן החלב הוא אינו טוב חוץ מהגבינה הלבנה מתוקה.חלב תמיד היה ובני ישראל תמיד נהגו לאכול חלב וחמאה שהרמבם היה בעד.

  2. תמר

    שהרמבם אמר שחלב מבושל!!! (=מפוסטר) רע מאוד.

  3. מ'

    לפחות מניסיוני (ומעוד כמה וכמה אנשים מסביבי), מהרגע שהעפנו ללא שוב את מוצרי החלב (והחי בכלל) מתפריטינו – הבריאות שבה אלינו ובגדול!
    כאבי בטן עוויתיים, צרבות, נפיחויות ויתר אי-נעימויות נעלמו לגמרי, אחרי שהציקו לי במשך רוב חיי, שלא לדבר על מיגרנות שגם הן הוכחדו אחרי כ-30 שנה שסבלתי מהן! ירדתי במשקל, שערי מבריק ואינו ממשיך להלבין, עורי בוהק ועיני רעננות (ואני כבר לא צעירונת, כן?…) וכבר חמש שנים שלא לקיתי אפילו בצינון קל (חמסה חמסה!) – ממליצה לכולם! חלב בריא רק כשמדובר ביניקת עוללים משדי אִמם עד גיל שנה ומשהו, ואחר כך כדאי לוותר עליו ולבטח לא להחליפו בחלב פרה, עז, כבשים וכיו"ב.
    פירות, ירקות, דגנים, קטניות ואגוזים. זהו. תענוג אמיתי ומתרגלים לכך במהירות האור.
    מאחלת בריאות לכולם!

  4. רונית

    אני בת 49 ומכורה למאכלי חלב כל ימי.
    מעדיפה גבינות על כל מאכל אחר(זה בא לי עוד מהילדות).
    קראתי את דבריה של מגיבה 5 ואני מאמינה לה רק לא יודעת איך לוותר על התענוג הנפלא שנקרא מאכלי חלב.
    מי יכול להנחות אותי איך נגמלים מזה?
    תודה

  5. מ'

    ממליצה מאוד על ספרו של ד"ר אבני ("שוטי החלב") וכן על הספר "לאכול כדי לחיות" של ד"ר ג'ואל פורמן (שהוא ממש ספר מופלא!) וכן על "מחקר סין" (הרציני והמבוסס על מחקר עצום שנעשה בנושא) – כולם ספרים קריאים מאוד, מעודדים ומרחיבי דעת שהשפיעו עלי מאוד. כדאי לקרוא אותם בדקדקנות, הם משנים את התודעה לגמרי.
    חוץ מזה, אתרים שוחרי בריאות כמו "Eatwell" הנוכחי (שאני מאוד אוהבת, ותבורכו על קיומכם!) ואחרים – גם הם תורמים ליתר העמקה בתחום התזונה הבריאה ועושים חשק להעיף את מוצרי החלב הרחק מביתכם ומחייכם (גם אם אהבתם אותם מאוד).
    בדומה לרונית – המגיבה מס' 6 – אהבתי גבינות/יוגורטים/גלידות וכד' אהבה עזה ולא חלמתי להפסיק לצרוך מוצרי חלב, והנה… כך שאם הצלחתי, גם את יכולה לבטח. כבר אחרי שבועיים-שלושה תרגישי הרבה יותר טוב, וזה רק הולך ומתגבר (ועשיתי בדיקות דם לאחרונה, כך שהכול מוכח). "כמו ספורטאית בת 20!" התפעל גם הרופא… (גם אני כמעט בגילך, כך שהיה נחמד לשמוע זאת). בהצלחה לכולם ותודה לד"ר גיל שחר, שהבהיר את הנושא היטב.

  6. רונית

    אני באמת סובלת מצרבת ולוקחת לוסק. קראתי את מאמריו של ד"ר אבני והראש מבין היטב,כך גם הצרבת מסבירה לי.
    אבל….קשה לי להפסיק את מאכלי החלב שאכילתם מהווה עבורי תענוג .
    בעלי הפסיק לצרוך חלב לחלוטין ,זה היה לו קל כי הוא מכור לבשר . מזל שהילדים גם מעדיפים בשר.
    עבורי גמילה מגבינות מהווה עונש כבד.
    קשה לי להפסיק.

  7. בנאדם נורמלי

    בואנה – סלחו לי, אבל כולם פה ממש היסטריים לגמרי !
    "התמכרות למוצרי חלב" ? WTF – – – מוצרי חלב הם מזון טבעי שנצרך מאז ומתמיד ולדעתי אין צורך "להיגמל" משום מאכל שבעולם. אם מישהו ניזק באופן כה קשה ממאכל מסויים, שפשוט יאכל ממנו פחות ! לא צריך לנסות או לשכנע אך אחד להפסיק לאכול מזון מסויים !!! תמיד יהיו דעות בעד ונגד, תמיד יהיו לכל מאכל יתרונות וחסרונות !!! אז בקיצור, טבעונים – צאו לנו מהחיים !!! !!! !!!

  8. מיכל

    אז אם רוצים למרוח משהו על הלחם חוץ מטחינה ואבוקדו.. מה אפשר? מה לגבי סויה? גם שנוי במחלוקת לא?

  9. רבקה

    מה קורה עם גבינות מחל כבשים המיוצרות במשקים קטנים? האם אלו גם לא מומלצות?

  10. משה

    להלן מתוך הכתבה:
    אם יש לכם עז אורגנית בחצר ואתם חולבים אותה בעצמכם ומכינים גבינה אורגנית לא מפוסטרת באותו היום, כנראה שאין בעיה שתמשיכו בכך. אך אם אתם צורכים מוצרי חלב ממקור אחר – המחקרים מראים שיתכן והדבר עלול לפגוע בבריאותכם.

  11. משה

    סיכום יפה ומקצועי.
    תודה על שיתוף הידע לטובת הכלל!!

  12. adi

    שהעגל גדל ואינו יותר "תינוק" וניגמל מחלב אימו הפרה, זה לא אומר שאנו צריכים להמשיך לינוק את החלב שלה כשאנו מתבגרים. אנחנו הרי לא רוצים להיראות פרות דשנות עם ארבעה עטינים (המזון הזה לא מתאים לבני אדם). להזכיר שאת החלב אמורה הפרה לקבל מעשב ירוק, שיוצר סידן, אז למה שאנו לא נקבל את הסידן ישירות מהעשב, דבר שמרפא את הגוף והנפש.

  13. שרית

    קראתי בעיון את טענות המאמר המעניין הזה. אך איני רק קוראת מאמרים אלא אני גם בודקת מה המחקרים שעליהם ביססו את הטענות שבו. רק מחקר אחד כאן הוא משנת פרסום 2011. רבים מדי מהאחרים שברשימה הם משנות התשעים המוקדמות או סביבות 2005.
    האם באמת לא נמצאו מאמרים עכשוויים יותר לצורך הטענות הללו?
    ואני לא כותבת את זה לקנטר אלא כי הנושא באמת מעניין אותי מאוד כצמחונית למחצה. תודה.

  14. גן

    זמין ונוח וקל.. לאחרונה הוסיפו ליוגורט הבופלו הקבוע שלי פוטסיום סורבט.. וכך נפרדנו לאחר עשר שנים של צריכת כמויות. ואז – צירוף מקרים משמיים – הגיעה אלי הפטרייה היוגית, המתמירה כל חלב-חלף לזהב.. וכעת זהו היוגורט שלי!!

  15. טלי

    כאחת שעבדה לא מעט זמן ברפת חלב:
    1. אין פציעה של העטינים תו"כ חליבה. אם יש סיכון ולו הקטן ביותר לעטין מודלק או פצוע – הוא נחלב בנפרד. המחלבות מסרבות לקבל חלב נגוע והתקן לתאים סומטיים הוא מחמיר היותר.
    2. אין דבר כזה "תאי מוגלה"
    3. לפרות בתקופות חליבה לא ניתנים הורמונים וגם לא אנטיביוטיקה (פרה חולה שנזקקת לאנטיביוטיקה נחלבת בנפרד והחלב לא נשלח למחלבה אלא נשפך). האנטיביוטיקה שניתנת לפרה ניתנת לה כחודשיים לפני המלטה, כאשר מ-פ-ס-י-ק-י-ם לחלוב אותה, על מנת למנוע דלקות עטין בתקופת הייבוש מהחלב. הורמונים לא ניתנים כלל – לפחות לא הייתי עדה לכך במהלך שנה שלמה בה הייתי מעורבת בכל פן בעבודת הרפת.

    לסיכום – כתבה מוטית ובעלת אג'נדה…

  16. נירה כלב

    מאוד מענין ומלמד