Laisha_Fly
Thymoquin_Fly

לפרק את הדלקת

מאת: נירה שניידר, יועצת תזונה, M.A. בתזונה הטבעית, מומחית לריפוי טבעי, מרצה בכירה במכללת רידמן
זמן קריאה: 5 דקות
לרפואה הטבעית יש מענה מצוין לדלקות מפרקים והוא מתחיל כמובן בתזונה. אז מה אוכלים, ממה נמנעים בכל מחיר ולמה חשוב לשלב בתהליך גם טיהור של רעלים מהגוף. הנטורופטית נירה שניידר עם הפרטים
Thymoquin_In

לרפואה הטבעית יש מענה מצוין לדלקות מפרקים;  שינוי תזונתי יכול להביא להפחתה דרמטית של עוצמת הדלקת, להשקיט את הכאבים, ולהאט את קצב התפתחותה. גם כאשר  הרגישות למחלה מסיבות גנטיות נשארת  בגוף, ניתן לחיות חיים שלמים מבלי לסבול ולו מתסמין חולי אחד.

כיום קיים מידע נרחב, שפע של  ממצאים, וניסיון  מקצועי רב,  העוסקים בקשר שבין תזונה נכונה לבריאות המפרקים. על-פי נתונים אלו, באמצעות תזונה נכונה, ניתן לשלוט בתהליכי הדלקת ולהפחית את עוצמתה. תזונה  נכונה עשויה להועיל לכל סוגי הדלקת (כמאתיים במספר), להפחית את עוצמת הנפיחות, להחזיר את הגמישות למפרקים הנוקשים ולהעלים את הכאבים.

גם מערכת העיכול נכנסת כאן לתמונה

תפקוד מערכת העיכול עלול להיפגם כתוצאה מהרגלי תזונה ואורח-חיים מזיקים. פגיעה זו עלולה לפגום בתפקוד התקין של יתר מערכות הגוף, ולהביא להתפתחותם של תסמינים ומחלות שונות, ביניהם סוגים שונים של דלקת מפרקים.

תפקוד לקוי של מערכת העיכול עלול לגרום לחסרים תזונתיים, כתוצאה מהחלשות כושר הקליטה והספיגה של רכיבי התזונה מהמזון. חסרים אלו יכולים להחליש את תאי המפרקים, לפגוע ביכולת התפקוד שלהם ולעכב את תהליך החלמתם. לראייה, נמצא שמרבית מלוקי דלקת המפרקים, סובלים מחסרים בערכי תזונה חיוניים כמו בויטמינים B, A  ו- C , ממחסור ניכר במינרלים כמו סידן, מגנזיום, אשלגן ואבץ, באנזימי עיכול  ומחסרים רבים אחרים. כמו כן, חסרים ברכיבי תזונה חיוניים עלולים לגרום למצב של תת-תזונה המדכא את מערכת החיסון ומחליש את יכולתה להתנגד למחלות וליצירת מחלות אוטו-אימונויות. בכלל זה דלקת מפרקים שגרונית – מצב בו מערכת החיסון תוקפת את מפרקי הגוף.

מצב בריאותי לקוי של מערכת העיכול יכול לגרור  אלרגיות למזון, לגרום למערכת החיסון לתקוף את המפרקים והרקמות ולעכב את תהליך ההחלמה. מצב זה מתרחש כאשר חלקיקי מזון שאינם מעוכלים דיים חודרים אל מחזור הדם דרך המעי,  ועל ידי כך מאיצים את התקפת הגוף על המפרקים.

גם הפרת היחס בין  בסיס וחומצה בגוף, עלול  להגביר את הסיכוי ללקות בדלקת מפרקים, במיוחד לאלו בעלי נטייה גנטית מולדת. בסיס וחומצה הן שתי תרכובות כיומיות, אשר יוצרות את הסביבה הפנימית של הגוף. תזונה לקויה מפירה את האיזון ביניהם ויוצרת סביבה חומצית שמעודדת את היווצרות הדלקת ומקשה על החלמתה.

במערכת עיכול תקינה קיים איזון נכון באוכלוסיית חיידקי המעי (איזון בין כמות החיידקים המועילים והחיידקים המזיקים). חוסר איזון מן הסוג הזה, עלול  להשפיע על החמרת עוצמת הדלקת. מאות החיידקים המועילים הקיימים במעי הבריא, מונעים את השפעתם המזיקה של החיידקים המזיקים וכמו כן  הם נוטלים חלק משמעותי ביצור ויטמינים וחומרים כימים נוספים אשר נלחמים בתהליך הדלקתי.

תזונה המכילה ערכי תזונה גבוהים בעלי יכולת קליטה, ספיגה, הטמעה ועיכול גבוהה, יכולה להביא לשיקום מערכת העיכול ועל ידי כך  לחזק, לתגבר ולזרז את מנגנוני הריפוי הטבעיים של הגוף ולאפשר לו לרפא את עצמו, תוך שיקום המפרקים ועצירת תהליכי הניוון.

אז מה עושים?

– תשחרר את מרבית אנרגית העיכול לריפוי, לשיקום ולהשקטת כאבי המפרקים.
– תשנו את הסביבה הביוכימית של הגוף לסביבה בסיסית במקום חומצית  ותמנעו הצטברות נוספת של חומצת שתן בחללי המפרקים.
– תשפרו את זרימת מחזור הדם בפרקים ובכך תסייעו לסלק את עודפי הפסולת ולהזין את הרקמות.
– תקשו על חלקי מזון מעוכלים למחצה ומעוררי אלרגיה להגיע אל מחזור הדם ולגרום לפעילות יתר של מערכת החיסון.
– תאזנו את אוכלוסיית חיידקי המעי הפועלת להפחתת הדלקת.
– תפחיתו את עוצמת התגובה החיסונית נגד המפרקים.
– תסלקו  את החומרים  מעוררי האלרגיה במזון הגורמים לתסמיני הדלקת. כאשר חדירת חלקיקי המזונות יוצרי האלרגיות לזרם הדם פוסקת, התגובה החיסונית אינה מופעלת ובכך מסתיימת מתקפת מערכת החיסון על המפרקים.

אז מה אוכלים?

– פירות וירקות חיים ומיציהם
– דגנים מלאים (קינואה, אורז בר שחור, אורז מלא, אורז אדום, כוסמת, כוסמין, דוחן)
– קטניות (עדשים, אפונה, פולי מאש, גרגרי חומוס, פולי סויה, וכל סוגי השעועית)
– זרעים (זרעי חמניה, זרעי דלעת, זרעי פישתה, שומשום שחור) אגוזים ושקדים
מזונות אלו כוללים אינספור מתכונים ומאכלים ערבים לחיך,  קלים להשגה ומהירים להכנה.

 מה לאכול יותר?

– מזונות עשרים בגופרית כמו אספרגוס, כרוב, שום ובצל. מזונות אלו פועלים לתיקון הסחוסים והעצמות.
– ירקות ממשפחת המצליבים כמו ברקולי וכרובית המכילים חומרים נוגדי דלקת.
– תבלינים כגון גי'נג'ר, הפועל לשיכוך כאבים ועשיר ברכיבי תזונה המשקמים את המפרקים.
– קארי וכורכום, תבלינים המכילים חומרים נוגדי דלקת היכולים להרגיע מפרקים נפוחים.
– שתיית מים טהורים כל שעתיים במשך היום,  על מנת לשמור על שומן הסחוס

תזונה זו עשירה בסיבים תזונתיים אשר מרחיקים עודפי פסולת שהצטברו במעיים ואשר משקמים את תפקוד מערכת העיכול. חשוב להקפיד לצרוך מזונות אלה בצורה הקרובה  ביותר בה  הם מופיעים בטבע.

מה לא לאכול?

המאכלים הבאים מכבידים על פעולת מערכת העיכול ומעלים את רמת החומציות בגוף. רמת חומציות גבוהה עלולה להחריף את עוצמת הדלקת:

– מוצרים מן החי: בשר אדום, עוף, דגים, ביצים , מוצרי חלב וגבינות
– מזונות מעובדים ומתועשים
– מזונות המכילים גלוטן
– סוכר לבן
– קמח לבן ומוצריו
– קפאין
– אלכוהול

הכי חשוב: ניקוי רעלים

צעד חשוב ביותר בשינוי הרגלי האכילה, הוא טיהור הגוף מרעלים. טיהור הגוף מרעלים הנו צעד משמעותי ביותר בעצירת מתקפת דלקת המפרקים ורצוי לבצעו לפני שינוי הרגלי התזונה הקבוע.  ניתן להפיק ממנו את התועלת המרבית בדרך להחלמה. מרבית אנרגית העיכול שעד כה הופנתה לטיפול במזון, מופנית עתה לתהליך הריפוי והשיקום. באופן זה, כל התאים והרקמות מתנקים ומתחדשים והגוף שב לאיזון.  במהלך התהליך, הגוף ניזון מתאי השומן שלו וגם מתאים חולים, חלשים מזדקנים או מתים. בדרך זו, חלק מהתאים הפגועים מדלקת מפרקים מתחלפים. המסת תאי השומן תפחית את משקל הגוף, כך שהעומס על המפרקים יפחת. עומס רב על המפרקים יכול להוות את אחת הסיבות להיווצרות המחלה.

בזמן ניקוי הגוף יש להרבות בשתיית נוזלים: מים, מיצי פירות, מיצי ירקות, מרקים, ירקות מאודים, פירות וירקות. לכל אדם מבנה ביוכימי ייחודי וצרכים מיוחדים משתנים כמו מצב בריאות, גיל, עומס שעות עבודה, תגובות פיזיולוגיות למזונות מסוימים והעדפות אישיות. יש להתאים את דרגת  הטיהור ואת התזונה המשקמת לכל אחד ואחד באופן פרטני, על ידי יועץ תזונה מומחה ומקצועי. דרגת ההחלמה ומשך ההחלמה תלויות במשתנים אלה.

חשוב ביותר !

שינוי התזונה אינו מבטל מייד את הצורך בטיפול הקונבנציונאלי, אלא משלים אותו. הפחתת מינון התרופות או הפסקת  לקיחתן, חייבת  להתבצע על ידי ייעוץ רפואי בלבד.

לסיום, הנה דבריה של א.ג., חולה לשעבר בדלקת פרקים כרונית (RA).

שלום, שמי אושרת, אני חולה לשעבר בדלקת פרקים כרונית (RA).
חליתי לפני כשש שנים במחלה הנוראית הזו. לפני כשנתיים נתקלתי למזלי הרב בנירה שניידר. היא ראתה אותי צולעת וסובלת, ואמרה שהיא יכולה לעזור לי. היא סיפרה לי על השפעתה המכרעת של תזונה בריאה על המחלה שלי, והבטיחה לי כי אם אלך בדרכה, ארגיש יותר טוב מכל התרופות שהרפואה הקונבנציונלית נתנה לי.

מכיוון שהייתי במצב בו לא היה לי מה להפסיד, החלטתי להקשיב לה. כתוצאה מכך גיליתי עולם חדש שנתן לי תקווה ואפשרות להחלמה.

לאט לאט גיליתי את סודות האכילה הנכונה והמאוזנת, את ניקוי הרעלים המלווה במיצי ירקות ופירות אורגניים (אני חייבת להודות כי בתחילה קניתי ירקות לא אורגניים, והדלקת לא השתפרה. מרגע שעברתי לאורגני, התרחש הנס), את המזון שבני אדם אמורים לאכול (לא מזון מתועש שנפוץ על מדפי הסופרים וממומן על ידי תאגידים שרק רוצים להרוויח על חשבוננו ועל חשבון בריאותנו). אני בעלת תואר ראשון במדעים, עובדת לשעבר במעבדה לאימונולוגיה (=תורת מערכת החיסון), ובתור אחת שכזו, ידעתי לחקור את הנושא לעומק. הידע שלי על מערכת החיסון עזר לי להבין את המחלה (במשפט אחד, ופשטני מאוד יש לומר, דלקת פרקים היא מחלה שבה מערכת החיסון מתבלבלת ותוקפת את הפרקים).

נכנסתי לעומק הסיפור והתחלתי לחקור את הנושא  ולחפש מידע באינטרנט. גיליתי שקיים מידע שתואם למה שנירה סיפרה לי, אך הוא מועט, לא תמיד הוא נגיש לציבור, ולרוב הוא כתוב באנגלית. היום אני יודעת שמחקרים רבים שמהללים תרופה זו או אחרת, הם בעלי אינטרס וממומנים על ידי חברות התרופות. לעומת זאת, לא קיימים מחקרים רבים ומשמעותיים על חשיבותה של תזונה טבעית, כי זה לא רווחי לממן מחקרים כאלו. גיליתי שאנו חיים בחברה של 'שפע', והחיים האלו הורגים אותנו (עליה בשכיחות במקרי סרטן, מחלות אוטואימוניות, סוכרת וכן הלאה, נמצאת בקורלציה חיובית עם עליה בסגנון החיים והשפע- דוגמא קיצונית לכך היא ארה"ב).

גיליתי שחברות שחיות על תזונה בריאה ומאוזנת אינן חולות במחלות הללו (לדוגמא, הכושים העבריים בדימונה).

ההתחלה הייתה קשה מנשוא. עד אז הייתי מכורה לכל מה שהוא לא בריא. אכלתי בשר בתאווה, מאכלים רווי סוכר ומלח, מזון מתועש ושמן ושנאתי ירקות. בכל זאת, האינטואיציה שלי אמרה לי כי הדרך של נירה, זו הדרך היחידה להחלמה, שכן עם כל הכבוד לרפואה הקונבנציונלית, אין הם מציעים החלמה למחלה בעזרת תרופותיהם ה'חדשניות' (תרופות ביולוגיות, שהמנגנון ההרסני שלהן ידוע לי מתוך הידע באימונולוגיה), אלא רק מטפלים בסימפטומים של המחלה. זה לא פשוט לשנות הרגלים, בייחוד כשמדובר בתזונה. מה גם, הייתי מכורה להרגלי אכילה גרועים, לכן תחילת הדרך הייתה רצופה נפילות. אבל כל פעם שהצלחתי לשמור על התזונה לפי מה שנירה יעצה לי, הנפיחות בפרקים והצליעה השתפרו. כל פעם שנפלתי וזללתי אוכל לא בריא- הגוף שלי הגיב בהתאם והדלקת התפרצה. הבנתי כי אני שפן הניסיונות של עצמי, ושהגוף מדבר בעד עצמו.

כיום, שנתיים אחרי, אני מתחילה את הבוקר במיץ ירקות אורגני, וממשיכה את היום עם מזון בריא וטעים שאני מכינה לעצמי (למדתי לאהוב לבשל), משתדלת לא לקנות אוכל מהיר בחוץ, וההבדל ניכר. אם בתחילת הדרך היה לי כואב לקום מהמיטה לשירותים, אז היום אני צועדת ורצה כל יום במשך שעה.

 

לאתר של נירה שניידר

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מעין צח - פשוט יוגה

    שילוב של הנעה עדינה של כל המפרקים והרפיה כוללת של הגוף יכול לעזור בטיפול בדלקות מפרקים.
    בקישור הבא סט של תרגילים עדינים שעוברים באופן שיטטי על כל המפרקים ומניעים אותם:
    https://www.simply-yoga.co.il/pavana-muktasana-part-one/
    בקישור הבא קובץ אודיו להורדה בחינם של הרפיה מודרכת:
    https://www.simply-yoga.co.il/yoga/yogic-relaxation/

  2. מיכל

    בתור אחת שסובלת מדלקת מפרקים, וכמובן משלבת נטורפותיה ביחד עם התרופות שאני לוקחת כל יום, אז מאוד חשוב גם לקחת ויטמנים. כל אחד שסובל מזה, בטח לוקח קורטיזון. אז חשוב מאוד שיבדקו אם הם צריכים לקחת סידן וויטמין D. אני למשל לוקחת סידן ו-D של סולגאר בגלל כל התרופות שאני לוקחת ובגלל שהרופא אמר לי. זה מאוד חשוב לשים לב לכל מי שסובל ממחלות כאלה.