Thymoquin_Fly
supherb_Fly

המפתח למערכת החיסון

מאת: חגית אריאלי – שיינפלד, רפואה איורוודית
זמן קריאה: 4 דקות
מערכת חיסון חלשה היא קרקע פורייה להתפתחות מחלות ילדים, שפעת וצינון המשפיעים על שגרת החיים של כל המשפחה. כיצד ניתן לחזק את מערכת החיסון על פי האיורוודה?
natu_In

אוג'ס – המפתח למערכת חיסון טובה

מכירים את התופעה שבמהלך השבועות הראשונים לקליטת והשתלבות הילדים במעון או בגן החדש, הם חולים בתדירות גבוהה ונמצאים יותר בבית מאשר במוסדות החינוך? ע"פ נתוני משרד הבריאות, שיעורי תחלואה כתוצאה משפעת עונתית למשל, גבוהים יחסית בקרב ילדים בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. הנתונים משנים קודמות מצביעים על כך ש- 20-30%  מכלל אוכלוסיית הילדים ועד 50% מקרב הילדים במעונות יום יחלו בשפעת. וזאת מבלי להזכיר זיהומים אחרים בדרכי הנשימה העליונות.

על אף החום הכבד בשעות היום, בימים האחרונים אנו עדים לסימנים ראשונים של הסתיו (החצבים כבר החלו לפרוח!), הטמפרטורה צונחת בשעות הלילה והבוקר ומוקדמות והאוויר הקר מביא עמו ניצנים ראשונים של צינון (נזלת, צרידות, שיעול).

על-פי המסורת עתיקת היומין של האיורוודה, מחלות כדוגמת שפעת (כמו גם מחלות באופן כללי) נגרמות כתוצאה ממערכת חיסון חלשה. את עוצמת חוסנו של הגוף ניתן להסביר באמצעות תאוריית "האדמה והזרעים". כאשר האדמה (הגוף) היא פורייה (דהיינו גדושה ברעלים או אמה שמצטברת עקב עיכול לא תקין), היא מהווה קרקע ומצע אידיאלי לכל הזרעים (הווירוסים והחיידקים), שיכולים לגדול עלייה בקלות. גורמי המחלה אינם חיצוניים בלבד, כי אם פנימיים. גוף ונפש בריאים יספקו חומת מגן מפני וירוסים וחיידקים. בעוד גוף ונפש חלשים יהיו חשופים ופגיעים להשפעות חיצוניות.

על-פי האיורוודה, ניתן למנוע התפשטות ותחלואה במחלות כגון שפעת, על ידי חיזוק האוג'ס (חוסנו ומערכת החיסון של הגוף), לצד שמירה על אורח חיים ותזונה בריאים (אהאר ויהאר).

מהו אוג'ס?

מהו אותו אוג'ס? (פירושו המילולי "להגביר", "להיות מסוגל") – באופן כללי ניתן לומר שהאוג'ס הינו נוזל בגוף השומר על בריאותנו הכללית ומסייע לנו למנוע ולהילחם במחלות. אוג'ס הוא התמצית המובחרת ביותר של רקמות הגוף (דהטוס). בדומה לדבורים שאוספות דבש מהפרחים, כך האוג'ס שומר על האדם – הדבורים בוחרות את המיטב מהפרחים והעצים והאוג'ס בוחר את המיטב מהרקמות (שבע רקמות בסה"כ). לשם שמירה על בריאות אופטימלית, אדם זקוק לכמות קבועה, רציפה ויציבה של אוג'ס בלב וברקמות אחרות .

אוג'ס דומה לדבק עדין המחבר בין הגוף, המיינד והרוח והוא גם קשור לתפקודה של מערכת העיכול – שכאשר היא פועלת בצורה תקינה היא מסייעת לגוף להילחם בזיהומים. כאשר האגני ("אש העיכול") אינה מתפקדת כראוי, נפגע גם תהליך ייצור האוג'ס. אוג'ס נמוך משמעותו מחסור בחיוניות מהפן הפיזיולוגי והיעדר כוח מנטלי. בעוד שאוג'ס תקין שומר על המכניזם החיסוני ועל אורך חייו של האדם. לכן, אדם בעל אוג'ס טוב יחלה רק לעיתים רחוקות.

יש הנוהגים לעשות הקבלה לרפואה המערבית, בין אוג'ס לבין החלבון פרופרדין (PROPERDIN)- קבוצת חומרים בפלסמה של הדם, אשר מסוגלים לקטול חיידקים ונגיפים מסוימים.
אדם בעל אוג'ס אופטימלי (אוג'ס סארה) יתאפיין בשמחת חיים, יהיה עליז, מאושר, אוהב ורחום, בעל מערכת חיסון חזקה, יכולת טובה לשמור דברים בזיכרון, עיניים זוהרות מלאות ברק, עור זוהר, שיער מבריק, בהירות מחשבתית, כוח פיסי, סיבולת, כושר עמידה וכן יכולת מינית טובה.

סיבות כלליות להידלדלות ופגיעה באוג'ס

רגשות שליליים כדוגמת: כעס, מתח, עצב, סערת נפש, צער, דאגה, חרדה, פציעה, שחיקה, עייפות וחוסר שינה, רעב, עומס פיסי (עבודת יתר, פעילות מינית מוגזמת), שימוש בסמים ובחומרים ממריצים, מזון טמאסי, זיהום, יובש, ריחוק מהטבע, אורח חיים לא מוסרי, עישון, שפיכה ואוננות מוגברת, שתיית אלכוהול, קרימי (תולעים ופרזיטים). גם דברים שיוצרים "אמה" עשויים לפגוע באוג'ס ולהשפיע על תוחלת החיים ואף לגרום למוות.

איך נשמור על רמות אוג'ס גבוהות אצל ילדינו?

1. שמירה על מערכת עיכול בריאה (איזון בין תהליכי עיכול, ספיגה וסילוק פסולת = אגני תקין)
2. הקפדה על כמות מספקת של שעות שינה – בין 8 ל-12 שעות שינה, בהתאמה לגיל הילד.  מחקרים שונים מצביעים על קשר בין מחסור בשעות שינה לבין ירידה בתפקוד מערכת החיסון, כמו גם היבטים אחרים.
3. להרבות בשתיית מים (ילדים: 4-6 כוסות ביום, בהתאם לפעילות גופנית, מבוגרים: 8-12 כוסות ביום) – המסייעת לשיפור המטבוליזם וסילוק פסולת מהגוף
4. להעשיר את התפריט בירקות ופירות שעשויים בנוגדי חמצון וסיבים תזונתיים – הניחו במטבח או בסלון קערה עם פירות וירקות טריים, שטופים ומוכנים לאכילה – הללו "ימשכו את העין" ויעוררו תיאבון.
5. להרבות באכילת מזונות סטווים ובעלי איכויות דומות לאלו של אוג'ס: חלב (למעט במצבים של עודף קאפה וליחה) , גהי (חמאה מזוקקת), דבש, שקדים, אורז בסמטי, פירות טריים (תמרים, אבוקדו), ממסה סוואראסה (מיץ מבשר/מרק), צ'וואנפראש (ריבה המורכבת משילוב של צמחי מרפא, פירות ודבש הנחשבת לבעלת השפעה מחזקת על מערכת החיסון).
6. להמעיט בצריכה של מזונות בעלי טעם מלוח, מר וחריף – המייבשים ומגבירים איכויות של ואטה, כגון: יובש
7. להקפיד לשמור על היגיינה אוג'ס – המפתח למערכת חיסון טובה
8. פעילות גופנית על בסיס קבוע – למשל: שחייה, יוגה
9. הזנה של הסינוסים והרקמות שנוטות ליובש במהלך תקופת הסתיו והחורף – במידה ומרבים להשתמש באמצעי חימום, כדאי להשתמש במכשירי אדים או להניח בחדר קערת מים, כדי לשמור על לחות. יש הממליצים למרוח מעט גהי בתוך הנחיריים.
10. להקפיד על איוורור של החדרים
11. למבוגרים מביננו מומלץ לשמור על אורח חיים סטווי ככל הניתן הכולל בנוסף למתואר גם מדיטציה, מין מבוקר, תרגילי נשימה (פראניאמה), חיים שמחים, נדיבות (תרומה בעילום שם), שהייה בחברת אנשים חכמים וחשיבה נכונה.
12. צמחים –  באופן כללי נשתמש בצמחים שנחשבים למגבירי אוג'ס ומזינים כדוגמת, אשווגנדה (Withania somnifera), שטאווארי ( ( Asparagus racemosus , אמאלאקי (Emblica officinalis), יאשטימדהו/ליקוריץ (Glycyrrhiza glabra) , באלה (Sida cordifolia) – הללו  משפרים את הזרימה ואת איכות האוג'ס בגוף.
ונסיים בטיפ ל"משופעים" – תה טולסי  – למי מביננו שהשפעת קופצת אליו לביקור מומלץ לשתות חליטות של תה טולסי (בזיליקום – Ocimum sanctum). הטולסי מנקה קאפה וליחה מהריאות ומדרכי הנשימה העליונות, השפעתו על ראסה דהטו (אחת מרקמות הגוף) מסייעת לטיפול בחום ובשפעת – באמצעות עידוד הזעה ועל ידי כך הורדת טמפרטורת הגוף.  הצמח מסייע גם למצבי אסטמה, ברונכיטיס, דלקת באף, ואלרגיות נשימתיות אחרות. מעלה את הפראנה, מגביר את כוח החיות ומקצר את זמן ההחלמה.  גם לעיסת עלים מקלה על מצבים של התקררות, או שפעת.
שימוש נוסף (למי שעוד נותר מעט בזיליקום טרי בגינה) – מטבל פסטו על בסיס בזיליקום, אגוזי מלך, גרעיני דלעת, שום, שמן זית, מלח ופלפל. נהדר כתוספת לכל תבשיל (מומלץ במיוחד עם גריסי פנינה) ואף כרוטב לסלט או לירקות מאודים.

בריאות שלמה!

 

לדף הפייסבוק של חגית אריאלי שיינפלד 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. ענבל

    שלום. תודה על זווית הראייה. היא מרתקת.
    בסעיף 1 את מדברת על "איזון בין תהליכי עיכול, ספיגה וסילוק פסולת" – מה זה אומר למעשה?