Nikui_Fly
Thymoquin_Fly

תכונות המרפא של בזיל מתוק

מאת: ד"ר מרדכי הוכברג, מתוך חוברת "תזונה פלוס" 90
זמן קריאה: 2 דקות
הבזיל הינו צמח מרפא ארומאטי ומשמש גם כצמח תבלין. הוא מצוי בשימוש מאז שחר ההיסטוריה. מקורו של צמח זה בהודו ובארצות דרום-מזרח אסיה. כיום הוא מגודל בתרבות בכל האזורים הטרופיים והסובטרופיים בעולם. שמו הבוטני של צמח זה הוא Ocimum basilicum.
Nadar_IN

לצמח יש איכויות רבות, הן כצמח תבלין והן כצמח מרפא.  יש לו יכולת נוגדת חמצון רבת עוצמה, יכולת אנטי בקטריאלית ויכולת דוחת הזדקנות. הוא עוזר בריפוי מחלות קשות כמו סוכרת מסוג 2  בהורידו רמות של סוכר בדם ואפילו סרטן,  בזכות הפנולים  המצויים בו.

פנולים הם קבוצה של חומרים אורגניים המצויים בעיקר בפירות וירקות.  מתוך קבוצה זו, בבזיל יש בעיקר פלוונואידים כמו וויצנין, אוריאנטין, אאוגנול ואנטוציאנינים. לחומרים אלו יש תפקיד חשוב בגוף, בעיקר בזכות היותם נוגדי חמצון. כיום, מרבית המדענים מסכימים שלחומרים טבעיים עם יכולת נוגדת חמצון יש תפקיד חשוב במניעת סרטן.

האם לבזיל יש יכולת לדחיית תהליכי הזדקנות? ברפואה היורוודית משתמשים בצמח מאות שנים, אם לא למעלה מזה. לכן גם יכולות הריפוי שלו נחקרו כבר מזה זמן רב. במחקר שנערך לאחרונה בקולג' ללימודי רוקחות פונה במהרשתרה בהודו, הם הגיעו לידי מסקנה שבזיל אמנם מגן על הגוף בפני הזדקנות טרם עת. החוקרים אישרו  שבזיל מגן על רקמות בגוף בפני נזקי רדיקלים חופשיים – הפלוונואידים שבו מונעים מרדיקלים חופשיים לגרום בגוף לנזק. החוקרת דר' שינדה וצוותה מצאו במחקרים שכפי שהרפואה היורוודית אומרת, אמנם יש בצמח זה יכולת לדחות תהליכי הזדקנות. מבחינה זו זהו מזון-על.

מחקרים אישרו גם את יכולותיו נוגדות הבקטריות של צמח זה, וזאת בזכות השמן הנדיף המצוי בו. במחקר שפורסם בשנת 2003 בעיתון הרפואי J Microbiol Methods  נמצא שהשמן הנדיף שלו בלם התפתחות של חיידקי סטפילוקוקוס, אנטרוקוקוס ופסאודומונס.  לא זו בלבד שמחלות חיידקים אלו שכיחות – במקרים רבים נעשו החיידקים  עמידים בפני כל האנטיביוטיות. מן הראוי להזכיר  שגם לוויטמין ניאצינאמיד יש יכולות רבות עוצמה כמעורר את המערכת החיסונית כנגד חיידקים העמידים לאנטיביוטיות. יש לקחת אותו ביחד עם B-קומפלקס.

ולבסוף, לא פחות חשוב, במספר מחקרים שפורסמו  בגיליון Food Microbiology  מחודש פברואר 2004, הוצגו הוכחות לכך שרחיצת מזון בתמיסה המכילה אפילו אחוז אחד של בזיל,  יכולה לחסל חיידקי שיגלה, בקטריה גורמת מחלות שלשולים ועם יכולת לגרום לנזקים ניכרים עוד יותר בצינור העיכול.

במשתלות רבות בארץ  ניתן להשיג שתילים בל  בזיל  מתוק. את צמח המרפא השני, בזיל הרפואי, ניתן להשיג בחנויות המוכרות מצרכים  מייבאים מהודו. חנות כזו יש ברמלה, קרוב לשוק.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. חגית אריאלי שיינפלד

    בזיליקום המכונה בסנסקריט וברפואה איורוודית "טולסי", הוא צמח נפלא שמתאים לשלל סימפטומים שמאפיינים את עונת האביב:
    ריאות – מנקה ליחה מהריאות ודרכי הנשימה העליונות. מסייע במצבי אסטמה, ברונכיטיס, דלקת באף, ואלרגיות נשימתיות אחרות. מעלה את הפראנה (אנרגיית החיים) ומגביר את כח החיות.
    מסייע לטיפול בשפעת וחום – באמצעות עידוד הזעה ועל ידי כך הורדת טמפרטורת הגוף. לעיסת עלים מקלה על מצבים של התקררות, או שפעת.
    בנוסף מסייע לעיכול – מקל על כאבי בטן ועוויתות, הפרעות עיכול, מגביר את התיאבון, משפר אגני (אש העיכול) ויכול לסייע להפחתה במשקל, הפחתת רמת הסוכר בדם ורמת הכולסטרול הכללית, מצבי אולקוס, שלשול ודיזנטריה.
    השפעה על הדושות: מפייס ואטה וקאפה, מגביר פיטה.