PassoverFocus_Fly
Laisha_Fly

מה מדליק את הדלקת?

מאת: טליה בראל, מטפלת ברפואה טבעית
זמן קריאה: 3 דקות
במקרים רבים דלקת כרונית הינה תת קלינית, כלומר ללא סימנים קליניים האופייניים לדלקת רגילה. אם כך, כיצד נדע זאת וכיצד נמנע אותה?
supherb_IN

מהי דלקת?

כשאנחנו חושבים על דלקת, אנחנו מדמיינים איבר פגוע עם תסמינים של אודם, נפיחות, חום וכאב. הדלקת הזאת שכולנו מכירים היא הדלקת האקוטית. היא אמנם מאד לא נעימה, אך למעשה מדובר בתגובה טבעית של מערכת החיסון לפציעה או לזיהום שנגרם על ידי תוקף כלשהו כמו חיידק, וירוס, טפיל או פיטרייה.

אבל מה קורה כשהגוף לא מצליח להתגבר על מחוללי הדלקת ולרפא את עצמו? במקרים אלו, מתפתחת דלקת כרונית שיכולה להתקיים בגוף חודשים ואף שנים. במהלך הזמן הזה, מערכת החיסון מנסה ללא הרף לרפא את האיבר הפגוע, וככל שהמחלה מתמשכת, מערכת החיסון נחלשת כמו גם מערכות נוספות בגוף.

במקרים רבים הדלקת הכרונית היא תת קלינית, כלומר ללא הסימנים הקליניים האופייניים לדלקת רגילה, כך שהאדם לא מודע לקיומה. היום מבינים יותר ויותר שדלקת זו מהווה גורם סיכון להתפתחות של מחלות קשות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם, אלצהיימר, סרטן, מחלות אוטואימוניות (כמו דלקת מפרקים) ועוד.

מה גורם להתפתחות של דלקת כרונית תת קלינית? אין לכך תשובה חד משמעית, אך ברור היום שהסיבות כוללות תורשה, עישון, יתר לחץ דם, השמנה, תזונה מעודדת דלקת, חוסר פעילות גופנית ומתח מוגבר.

עקרונות בתזונה אנטי דלקתית

אחת הדרכים המרכזיות למנוע דלקת היא באמצעות תזונה. יש מזונות מסויימים שמעודדים דלקתיות בגוף, ואילו מזונות אחרים שמפחיתים את רמת הדלקת בגוף. מטרת התזונה האנטי דלקתית היא צמצום החשיפה לגורמים מעוררי דלקת והפחתת התגובה החיסונית לגורמים מעוררי דלקת.

מזונות מעודדי דלקת אותם מומלץ להפחית בתזונה:

שומנים מעודדי דלקת:

• מזונות המכילים אומגה 6 כגון: מזונות מהחי, שמנים צמחיים כמו שמן סויה, ושמן חמניה וחלק מהאגוזים (כמו מקדמיה, לוז, צנובר, פיסטוק).

• מזונות שמכילים אחוז גבוה של שומן רווי כגון: ביצים, גבינות, בשר, עוף, דגי בריכה (כמו קרפיון ונסיכת הנילוס).

• חומצות שומן מסוג טרנאס כמו מרגרינה, שומן מוקשה, שומן מוקשה חלקית, שנמצא במזונות מתועשים שונים. שומן הטראנס הוא חומר כימי וזר לגוף וידוע כמחולל דלקת, ולכן מומלץ להימנע ממנו לחלוטין.
סוכר, פחמימות פשוטות ופחמימות עם אינדקס גליקמי גבוה שעלולים להגביר את התגובה הדלקתית– משקאות ממותקים, ממתקים, שוקולד, עוגות ועוגיות, קמח ואורז לבן.

מזון מעובד ומתועש המכיל חומרים מזיקים כמו חומרים משמרים, צבעי מאכל וממתיקים מלאכותיים.
מזונות נוגדי דלקת אותם מומלץ להגביר בתזונה:

שומנים נוגדי דלקת:

• מזונות שמכילים אומגה 3:  דגי ים צפוני כמו סלמון, הליבוט, מקרל וסרדינים, גרעיני פשתן טחונים, זרעי צ'יאה, אגוזי מלך, עלים ירוקים. במקרים מסויימים מומלץ לקחת תוספי תזונה של אומגה 3, בהתייעצות עם איש מקצוע.

• מזונות שמכילים אומגה 9, חומצת שומן חד בלתי רוויה, שעוזרת להפחית את הדלקת. נמצאת בעיקר ב: אבוקדו, אגוזי מלך, שקדים, גרעיני דלעת, אגוזי ברזיל ושמן זית.

פחמימות מלאות עם אינדקס גליקמי נמוך כמו קינואה, כוסמת, אורז בשמטי מלא, גריסים וקטניות מפחיתות את התגובה הדלקתית.

מזונות שמכילים הרבה אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) – הם יפעלו נגד הרדיקלים החופשיים שמאיצים את תהליך ההזדקנות ומעוררים תגובות דלקתיות. לשם כך יש להגביר צריכה של ירקות, פירות ואגוזים. מומלץ לאכול ירקות ופירות מצבעים שונים. ככל שהצבע חזק יותר, כך השפעתו נוגדת הדלקת חזקה יותר.

אבץ – האבץ משתתף במאות תהליכים אנזימטיים בגוף, מעורר את מערכת החיסון, חיוני לריפוי פצעים וכן דרוש למטבוליזם (פירוק) של אומגה 3 בגוף. מזונות מפחיתי דלקת שעשירים באבץ כוללים גרעיני דלעת, אצות, דגי ים צפוני וטופו. האבץ מצוי גם במזונות מהחי, אך מהם כאמור מומלץ להפחית על מנת להפחית דלקת.

קוורציטין – זהו רכיב תזונתי ממשפחת הפלבנואידים, שהינו נוגד דלקת חזק שפועל נגד רדיקלים חופשיים. נמצא בעיקר בבצל (יותר בבצל הסגול), בשום, בעירית ובתפוח עץ.

כורכום – כורכום כתבלין או כתוסף מומלץ מאד לטיפול בדלקות. הוא מכיל אנטי אוקסידטנים שנלחמים ברדיקלים החופשיים וחומרים פעילים שבולמים פרוסטגלנדינים – חומרים מעודדי דלקת שהגוף משחרר.

ויטמין C  – מומלץ להרבות במזונות שמכילים ויטמין C שהוא נוגד חמצון חזק המנטרל רדיקלים חופשיים ומתכות רעילות, ומגביר את תנגודת הגוף לתהליך הדלקתי. ויטמין C נמצא בשפע בפירות וירקות, בהם גויאבה, עלים וירקות ירוקים, פלפל אדום, פפאיה, קיווי, תות שדה, אפרסמון ופירות הדר.

תזונה עתירת סיבים – הסיבים עוזרים לניקוי רעלים מהגוף וליציאות תקינות והם נמצאים בעיקר בפירות, ירקות, קטניות, אגוזים וזרעים.

שלילת רגישויות למזון – יש מקרים בהם הדלקת נגרמת או מוגברת בעקבות רגישויות למזונות מסויימים כמו חיטה ומוצרי חלב. במידה וחושדים ברגישויות למזון, מומלץ לעשות דיאטה ללא מזונות אלרגניים  ואח"כ אתגור של כל אחד מהם לבדיקת רגישויות ספציפיות. יש לעשות תהליך זה בליווי נטורופת מוסמך.

שמירה על משקל תקין – מעבר לדגשים אנטי דלקתיים בתזונה, חשוב לציין שעודף משקל ובעיקר השמנה בטנית נמצאו כמעלי מדדי דלקת בגוף. לשמירה על משקל גוף תקין יש תפקיד מכריע במניעת תהליכים דלקתיים.

לסיכום, לתזונה המערבית תפקיד מכריע בעידוד תהליכי דלקת בגוף, וחלק גדול מהמחלות הכרוניות שאנו סובלים מהם בעולם המערבי כרוך בדלקת כרונית. על מנת להפחית דלקת בגוף, מומלצת תזונה כמה שיותר טבעית ומבוססת על דגנים מלאים, קטניות, ירקות, פירות, אגוזים וזרעים (אלו שעשירים באומגה 3 ו – 9) ודגי ים צפוני.

 

בברכת חיים בריאים,
טליה בראל, מטפלת ברפואה טבעית

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. ארז

    אמרו לי לאכול צנוברים 200 שח קילו עכשו אומרים לא בריא אתם סתם מבלבלים את האנשים