supherb_Fly
Thymoquin_Fly

שידוכים קולינריים מוצלחים ולא יוצלחים

מאת: - נטורופתיה, אירידולוגיה, דיקור. התמחות בטיפול במחלות כרוניות וסרטן, ניקוי גוף מרעלים, סדנאות בישול ואפיה בריאים
שידוכים טובים וגרועים יש גם במזון: צירופי מזון מסוימים מעצימים אחד את השני מבחינה בריאותית, ואילו צירופם של אחרים מזיק לבריאות. הכירו את הזוגות שכדאי להכיר ביניהם ואת אלו שממש לא

מי הם השידוכים שיטיבו אתכם? (123RF)

supherb_IN

את מי כדאי לנו לזווג בצלחת או בסיר ומאילו זיווגים כדאי לנו להימנע כדי לשמור על בריאות תקינה ועיכול קל?

השידוכים המוצלחים

ירקות ירוקים עליים עם לימון. בירקות ירוקים עליים יש ברזל שנספג טוב יותר בנוכחות של ויטמין C המצוי בלימון. גם בעגבניות ובפלפלים יש ויטמין C, וגם הם ישתדכו יפה לסלט ירוק הן מבחינה וויזואלית והן מבחינה תזונתית.

כורכום ופלפל שחור. החומר הפעיל של הפלפל השחור נקרא פפרין והוא מעצים את ספיגתו של החומר הפעיל בכורכום הנקרא כורכומין, שהוא נוגד חמצון אנטי דלקתי ואנטי סרטני. כשאתם מתבלים בכורכום תזכרו להוסיף תמיד קמצוץ של פלפל שחור.

ירקות כתומים ושמן. בירקות הכתומים (דלעת, גזר, בטטה, דלורית, פלפל כתום) יש בטא קרוטן שהוא נגזרת של ויטמין A. גם הבטא קרוטן הוא נוגד חמצון אנטי סרטני החשוב מאד לבריאות העיניים והעור ונמצא שהוא מסייע להורדת רמות הכולסטרול. בישול ושמן גורמים לבטא קרוטן להיות זמין יותר לספיגה בגוף. מרק כתום עם שמן זית או שמן קוקוס מכבישה קרה, או בטטה בתנור עם שמן זית, או תבשיל גזר ודלורית עם אגוזי מלך קצוצים (שמכילים חומצות שומן בריאות) יספקו לגופכם מנה גדושה של בטא קרוטן.

תרד מאודה עם ביצת עין (שקשוקת תרד). הצירוף של נוגדי החמצון שבתרד ונוגדי החמצון שבחלמון הביצה יוצרים שפע אדיר של רכיבים חיוניים לבריאות העין בשם לוטאין וזיאקסנטין. שימו לב: יש לאדות את התרד (אפשר עם שום או בצל) ולהוסיף מעט שמן זית ורק אז לשים את הביצה ולכסות ל-8 דקות על אש נמוכה. חשוב לאכול מיד בתום הבישול. אם אתם רוצים למנוע או לטפל בקטרקט, גלאוקומה, ראיה חלשה או כל סימפטום הקשור לעיניים – איכלו שקשוקת תרד 3-4 פעמים בשבוע.

מתכון לרוטב עגבניות

עדיף מבושלות ובתוספת שמן איכותי (pixabay_Catkin)

עגבניות ושמן. בעגבניות יש נוגד חמצון בשם ליקופן שהוא אנטי סרטני וחשוב לבריאות העור, העיניים, מערכת הלב, המח והערמונית. הליקופן נספג טוב יותר כאשר העגבנייה מבושלת (הבישול מבקע את התאים של העגבנייה) וכאשר הוא נאכל עם שמן (רצוי שמן איכותי כמו שמן זית מכבישה קרה). רוטב עגבניות או מטבוחה הן מנות שיעשירו את גופכם בליקופן.

ברוקולי, עגבניות שרי ואגוזי מלך. בברוקולי יש סולפורפאן ואינדולים הנלחמים בתאים סרטניים, בעגבניות שרי ליקופן ובאגוזי מלך אומגה 3 שהיא חומצת שומן אנטי סרטנית: יחדיו הם יוצרים מנה המשופעת בחיילים הלוחמים בסרטן. אדו את הברוקולי וכשהוא מתקרר הוסיפו עגבניות שרי חצויות ואגוזי מלך קצוצים ולפניכם מנה צבעונית, טעימה ומזינה ביותר.

שקדים/אגוזים יחד עם קשיו/זרעי דלעת. צירופם יוצר חלבון שלם ולצמחונים והטבעונים שבינינו (שהולכים ומתרבים מסביב – שמתם לב?) זה דבר חשוב. פזרו בסלט אגוזי מלך עם מעט קשיו קצוצים, או נקדו את הבורגול והקינואה בזרעי דלעת ושקדים קצוצים ולפניכם מנה המכילה את כל חומצות האמינו הדרושות לבניית חלבון שלם.

טחינה משומשום מלא וגרגרי חומוס. השילוב הכה ישראלי הזה אף הוא יספק חלבון מלא לגוף – מי אמר שחייבים בשר?…

שיבולת שועל עם משמשים מיובשים אורגניים, בננות חתוכות וזרעי צ'יה. ברביעייה הזו יש רכיבים שונים המרגיעים את הנפש ועל כן אכילת גרנולה המכילה את כל אלה או דייסת שיבולת שועל על בסיס מים בתוספת של שאר המזונות הנ"ל, יתרמו לשינה נינוחה יותר ולנפש שלווה.

השידוכים הלא יוצלחים

אכילת פירות לאחר הארוחה. פירות הם המזון שמתעכל הכי מהר בגוף ואם יאכלו לאחר ארוחה, אפילו קלה, הם יתססו וירקיבו והוויטמינים שבהם יתחמצו. הרמב"ם המליץ על אכילת פירות על בטן ריקה בלבד – בבוקר או לפחות שעתיים לאחר ארוחה. אצל משפחות רבות נהוג לקנח באכילת סלט פירות, והרגל זה שגוי ביותר – עדיף לקנח באגוזים ושקדים עם חליטת צמחים חמימה.

פירות בדיאטה

את מי אוכלים עם מי? (pixabay_romanov)

שילוב של פירות חומציים עם פירות אחרים. על הפירות החומציים נמנים תותים, פירות הדר ורימון. שילובם של אלה עם פירות אחרים יוצר תסיסה במערכת העיכול. בהקשר זה חשוב להוסיף שאבטיח ומלון הם פירות מיוחדים במינם ויש לאכלם בנפרד מכל פרי אחר אחרת הם יפריעו לעיכול של הפרי אתו הם נאכלים, מה שיצור תסיסה.

מלפפון ועגבנייה. הסלט הישראלי מבוסס על שני אלה אך שימו לב מה קורה לירקות האלו במגירת המקרר כאשר מאחסנים אותם יחדיו – הם מרקיבים מהר מאד. הסיבה לכך היא שהם מפרישים תרכובות המזרזות את ההבשלה אחד של השני – כך קורה גם בגוף ולרבים זה יוצר תחושה של בטן נפוחה. הם לא יעלבו אם תבחרו בכל פעם רק אחד מהם לסלט שלכם…

שתיה במהלך הארוחה. שתיה של מים (כמובן שמיץ הס מלהזכיר – מדובר בזריקת סוכר הישר לווריד) במהלך ארוחה מוהל את מיצי הקיבה שתפקידם לעכל את המזון, וכך המזון יתעכל לאט יותר ובצורה לא יעילה. גם הרגל זה גורם לבטן נפוחה. לפי הרמב"ם רצוי לשתות חצי שעה לפני ארוחה או שעה לפחות אחריה. אפשר לשתות חליטת צמחים חמימה לאחר האוכל כיוון שהצמחים מפרישים חומרים העוזרים לעיכול. צמחים מומלצים: קמומיל, שיבא, לואיזה, שומר, קימל, נענע.

שתיית קפה או תה לאחר הארוחה. הקפאין שבקפה והתאין שבתה מונעים ספיגה של סידן וברזל, וחבל לשתות אותם לאחר ארוחה כיוון שאז המינרלים האלה לא יספגו בגוף. כלל זה חשוב ביותר למי שסובל מאנמיה או מאוסטאופרוזיס.

אכילה של מאכלים רבים יחדיו. הרמב"ם אומר שאכילה של סוגים רבים של מזונות, אפילו אם מכל מזון אוכלים מעט, מעיקה על מערכת העיכול ויוצרת עומס על המערכת. זאת כיוון שכל סוג מזון דורש אנזימים שונים לעיכולו והצורך בהפרשה מרובה של אנזימים מעייף את מערכת העיכול ואת הגוף כולו.

אכילה של יותר ממזון חלבוני אחד בארוחה. החלבונים הם קבוצת מזון עליהם נמנים ביצים, בשר, עוף, דגים ומוצרי חלב. עיכול של חלבון דורש מהגוף אנרגיה רבה וכאשר אוכלים יותר מסוג אחד של חלבון בארוחה, מערכת העיכול מתאמצת כפליים – דבר שמעייף את הגוף.

מאחלת לכם זוגיות טובה – גם בפן האנושי וגם בתחום הקולינרי!

צרו קשר עם אפרת נבון, נטורופתית, מדקרת ואירידיולוגית



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו