Thymoquin_Fly
Laisha_Fly

פטריות – הטבע בשירות מערכת החיסון שלך

מאת: - מטפלת באירוודה - ייעוץ לגבי תזונה, צמחי מרפא וטיפולי מגע ברוח הרפואה ההודית המסורתית. ומנחה סדנאות למתמודדים עם חוסר איזון בבלוטת התריס
פעם כשאמרנו את המילה פטריות, חשבנו על גמדים ואגדות, אבל רק בשנים האחרונות נחשפנו להשפעה רבת העוצמה של הפטריות, לא רק בהקשר לערכן התזונתי, אלא גם בהשפעתן המיטיבה על בריאותנו

פטריות שיטאקי, אצרות היער

supherb_IN

פעם כשאמרנו את המילה פטריות, חשבנו על גמדים ואגדות, אבל רק בשנים האחרונות נחשפנו להשפעה רבת העוצמה של הפטריות, לא רק בהקשר לערכן התזונתי, אלא גם בהשפעתן המיטיבה על בריאותנו.

בחוות "אוצרות היער" במושב בצת מגדלים באהבה שני סוגי פטריות: שיטאקי וארינג'י ומשווקים אותן טריות טריות ועתירות רכיבים בריאותיים, היישר לצלחת שלכם. בשונה ממוצרים אחרים הקיימים בשוק, הפטריות של "אוצרות היער" הן אורגניות. איכותן הגבוהה במיוחד מאפשרת לאוכל אותן טריות ובשלמותן.

ארינג'י – מלך היער

אם נתקלתם בפטריית ארינג'י (Pleurotus eryngii) לא יכולתם שלא להתאהב במראה המלכותי שלה. הסינים עושים בה שימוש קולינרי ורפואי כבר למעלה מ-3000 שנה, אבל רק במהלך מלחמת העולם הראשונה, תורבתה לראשונה באירופה ע"י הגרמנים שהבינו את הפוטנציאל התזונתי שלה. לא בכדי מכונה פטריות זו בשם "מלך היער" או KING OYSTER. לפטרייה בעלת המראה העדין והאצילי, ישנו דווקא מרקם בשרני וחלק כמשי וטעם עשיר, מה שהופך אותה למרכיב פופולארי במסעדות גורמה וכן בקרב צמחונים וטבעונים, המבקשים למצוא תחליף לבשר, בהיבט של טעם ושל מרקם.

מהניסיון שהצטבר ברפואה המסורתית ובמחקרים שונים עולה כי היא נחשבת כתומכת במערכת החיסון, ובעל שלל יתרונות נוספים:

1. היא מקור לחלבון.
2. מקור לוויטמינים ומינרלים שונים כדוגמת: ויטמיני B  (כולל חומצה פולית וכן חומצה פנטוטנית), ויטמין D , ויטמין C. וכן אשלגן, נחושת, מגנזיום, סלניום, גופרית, זרחן, ברזל, אבץ, מנגן, יוד, מוליבדנום, נתרן וסידן.
3. מכילה סיבים תזונתיים המסייעים לשמירה על בריאות מערכת העיכול.
4. מספקת נוגד חמצון ייחודי ורב עוצמה בשם ERGOTHIONEINE- L- הנמצא בעיקר בפטריות ועשוי לסייע בהגנה על תאי הגוף (במיוחד בהקשר לאי סדרים בכדוריות דם אדומות) ותיקון נזקי כבד, קטרקט, אלצהיימר, סכרת, מחלות לב ותהליכים דלקתיים. זוהי למעשה חומצת אמינו יציבה, הנותרת ללא שינוי, גם לאחר בישול. אגב, יש הנוהגים לעשות בה גם שימוש חיצוני במוצרי קוסמטיקה ע"י מריחה על העור למניעת קמטים והפחתת סימני הגיל ונזקי שמש.
5. מסייעת לחיזוק מערכת החיסון הודות לתכולת פוליסכרידים, ויטמין D ובטא גלוקנים. וכן ידועה גם באפקט האנטי פירטי (ANTI PYRETIC) שלה המעודדת הזעה במצבי חום.
6. בעלת אפקט אנטי בקטריאלי הודות לרכיב בשם BEZALDEHYDE, המסייע בהפחתת רמות החיידקים ונמצא גם בתאנים ושקדים.
7. בעלת ערך קלורי נמוך – 35 קלוריות בלבד לכוס פטריות.
8. עשויה לסייע בהפחתת הסיכון לתחלואה באוסטאופורוזיס.
9. עשויה לסייע באיזון רמות כולסטרול וסוכר בדם.
כל חלקי הארינג'י אכילים ומומלץ להכין מהם שיפודים, למלא אותן באגוזים ומטבלים שונים, להוסיף למרקים, להקפיץ עם ירקות, לצפות בפירורי לחם או טמפורה ולטגן קלות בשמן ועוד ועוד.

שיטאקי – הפטריה הבריאה בעולם

את פטריית השיטאקי או שיטאקה  (SHIITAKE) נדמה כי אין צורך להציג, כיוון שהיא נחשבת לפטריה הבריאה בעולם ומזה אלפי שנים ממלאה תפקיד חשוב ברפואה הסינית ובתרבות היפנית. גם היא בדומה לארינג'י מהווה מקור מצוין לחלבון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים ועוד.

גם לשיטאקי שלל יתרונות שלא תרצו לפספס:

1. בעלת יכולת להמריץ את פעילות מערכת החיסון ולסייע בהתמודדות עם מחלות שונות, הודות למינרל גרמניום, הנחשב לנוגד חמצון רב עוצמה, המגביר ייצור של חומר חלבוני בשם אינטרפרון בתאי הגוף, וממלא תפקיד חשוב בהגנה על הגוף וחיזוק מערכת החיסון.
2. ממחקרים שונים עולה כי היא מסייעת להילחם בתאים סרטניים ואף מכילה רכיב חשוב בשם LENTINAN  המסייע בריפוי נזק כרומוזומלי, הנגרם עקב טיפולים אנטי סרטניים. לכן מומלץ לצרוך אותה בעת מתן טיפולים.
3. בעלת פעילות נוגדת חמצון – מכילה מרכיבים כימיים המסייעים בהגנה על ה-DNA  מפני נזק חמצוני.
4. מכילה את כל שמונה חומצות האמינו החיוניות בטבע.
5.  מסייעת בהפחתת משקל – מכילה את חומצת השומן החיונית: חומצה לינולאית, המסייעת בהפחתת משקל ובניית שריר וכן מרכיבים נוספים בעלי תכונה של הפחתת שומן (היפוליפידמיה) כדוגמת ERITADENINE  ו-בטא גלוקאן, סיב תזונתי שנמצא גם בדגנים שונים.
6. הודות ל- ERITADENINE  מסייעת השיטאקי גם בהפחתת רמות כולסטרול ותומכת בפעילות קרדיו וסקולרית בנוסף, היא מכילה סטרולים שמפריעים לתהליך ייצור הכולסטרול בכבד, וכן פיטונוטריינטים שמונעים מתאים להידבק לדפנות כלי הדם, וכך מונעים היווצרות רובד טרשתי (פלאק).
7. בעלת פעילות אנטי ויראלית, אנטי חיידקית, אנטי פטרייתית ואנטי דלקתית.
8. מסייעת לשיקום ושמירה על אוכלוסיית חיידקי המעי, הודות לרכיבים פרה ביוטיים הקיימים בה.
9. מקור לחלבון, סיבים תזונתיים וויטמינים ומינרלים כדוגמת ויטמין C, B, D, סלניום, אבץ, נחושת, מנגן ועוד.
10. מסייעת לאיזון רמות הסוכר בדם.
11. מסייעת בשמירה על בריאות הפה הודות לתכולת רכיבים אנטי מיקרוביאליים המסייעים בהגנה בפני בעיות חניכיים שונות.
12. מכילה חומר בשם ארגוסטרול שמעודד ייצור ויטמין D  (שקשה למצוא במזונות בדר"כ ומיוצר בעיקר עקב חשיפה לשמש) שחיוני לשמירה על בריאות העצם ולספיגה של זרחן וסידן וכן נמצא כיעיל בהפחתת הסיכון לתחלואה במחלות לב, סכרת, מחלות אוטואימוניות וסוגי סרטן מסוימים.
13. מסייעת בשיפור הליבידו.
14. דלות קלוריות – כ-  56 קלוריות ל-100 גרם.
בטבע, ניתן למצוא את הפטריות גדלות פרא על עצים ובולי עץ. ב"אוצרות היער" מגדלים את הארינג'י  והשיטאקי בחדרים נקיים, מבוקרים ובטכנולוגיה המתקדמת בארץ, כגידול אורגני על מצע עשיר של גזם ללא חומרי דישון וכימיקלים.

הפטריות משווקות אצל משווקים אורגניים נבחרים ובחנויות טבע ברחבי הארץ.
לפרטים נוספים בקרו באתר של "אוצרות היער" לקבלת מתכונים צמחונים/טבעונים טעימים, מזינים וקלים להכנה – מרק, ספרינג רול, "שווארמה", "סטייק" ו"קציצות" מהפטריות הנפלאות הללו ותלקקו את השפתיים.

הכתבה באדיבות "אוצרות היער"

צרו קשר עם חגית אריאלי שיינפלד



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו