Nadar_Fly
bari14_Fly

יתרונות אצות הים לתזונה בריאה

himalayaKrem_IN

יתרונות אצות הים לתזונה בריאה

כשאנו חושבים על הים אנחנו חושבים על בריאות, חיוניות, היטהרות, ניקוי הגוף מרעלים והתחדשות. אצות הים, כיוון שהן  חלק מהאוקיינוס  ותכונותיו המרפאות, גם הן יכולות להשפיע על מצב בריאותנו ואף לשמש כתרופה בעלת סגולות מרפא.

היפנים הם הצרכנים הגדולים ביותר של אצות ים בעולם ביחד עם חתך דמוגרפי של כל האוכלוסיות שחיות לאורך חופי הים במזרח הרחוק, ומכאן אפשר להבין למה כל השמות של אצות הים הם יפנים או סיניים.

בשל סגולות המרפא של אצות הים והערכים המאוד גבוהים של מינרליים אנחנו במערב שומעים יותר ויותר על אצות הים ומה שפעם היה מזון אקסקלוסיבי ליפנים, הפך בעשור האחרון למזון שכיח יותר ונפוץ לא רק בחניות המתמחות בחומרי גלם מהמזרח אלא גם בכל חנויות הטבע.

אז בואו ונעשה היכרות עם קבוצת אצות הים- מזון עשיר במינראליים וסיבים תזונתיים יותר מכל צמח, ירק, או פרי שגדלים עלי אדמות. אני כבר השתכנעתי לפני 20 שנה שאצות הם חלק מהתזונה היום יומית שלי ושל משפחתי והנה כל הנתונים שיגרמו לכם לאכול 2 גרם אצות ים ביום:

סגולות מרפא ושפע של תזונה בונה ומחדשת:

1. בגלל ההרכב והמבנה המיוחד של אצות הים (אין להם שורשים או מערכת וסקולרית להזנה פנימית כמו צמחים אחרים), קל לנו מאוד לעכל ולספוג אותם.

2. לאצות הים יש סיבים תזונתיים השונים במבנה מזה של ירקות הגדלים באדמה. מחקרים מראים שלאצות הים יש יכולת לנטרל רעלים, להשפיע על חילוף חומרים של שומנים בגוף, לעזור בהרחקת חומרי פסולת שהצטברו במעיים שנים רבות ואף להקל על עצירות כרונית.

3. אצות הים טובות לחילוף החומרים שלנו ובריאות המערכת האנדוקרינית ובעיקר לבלוטת התריס. כמה כפיות סלט אצות- ים ביום טובים לויסות קצב חילוף החומרים (לאלה שלוקחים תרופות – יש להתייעץ קודם עם רופא)

4. אצות הים מכילות פי 10 -20 יותר מינרלים וויטמינים מצמחים הגדלים על האדמה. אצות הים עשירות בקלציום, מגנזיום, ברזל, יוד, זינק ועוד. ויטמינים מקבוצת B כמו: B12 (בעיקר באצת נורי, קומבו וקלפ), B6 B5, E, K

5. אצות הים עשירות בחומצות אמינו חיוניות, כלומר בחלבונים.

 

6. לאצות הים יש יכולת לאזן מחדש את רמת החומציות בגופנו. מחקרים מראים שרמה תקינה של חומציות- בסיסיות בדם היא בן 6.8 – 7.1. למרבה הצער אצל רוב האנשים שאוכלים תזונה מערבית עשירה בחלבונים מן החי ופחמימות מזוקקות, יש דם חומצי.

לכן כדי לאזן את החומציות בדם ובתאים יש צורך לשנות את התזונה ולצרוך כמה שיותר ירוקים, מזון טרי שלא בושל. בנוסף צריכה יום יומית של אצות ים עד 2 גרם ביום יכולה אף היא לאזן את רמות החומציות בדם.

רוב האצות נמכרות כשהן יובשו קודם ואז ברוב המקרים הן נמכרות באריזות ששומרות על טריות המוצר לאורך זמן רב. אפשר למצוא על המדפים את אצות הנורי- בצורת דפים שאיתם עושים סושי, אצות היזיקי כהות, אצות ווקאמה וארמה, אצות שקופות בשם אגאר -אגאר, קומבו ועוד.

רשימת אצות הים הנמכרות על המדף ושימושים:

 

נורי – אצה שטוחה שמגלגלים אותה למנת הסושי שאותה אנו מכירים ממסעדות יפניות
אני אוהבת להכין סנדוויץ סושי שזאת הגירסה המערבית ישראלית – באצת נורי אני מגלגלת עלים, נבטים, טחינה, סלט היזיקי, גזר – כל מה שבא לי- עוטפת בנייר סנדוויץ ולוקחת לדרך…

 

היזיקי– אצה כהה מאוד, כמעט שחורה – עשירה בהרבה מינרליים וברזל ובעלת טעם חזק וייחודי- אפשר להשתמש בהיזיקי לסלטים כמו המתכון שאותו צירפתי או בתבשילים וכתוספת לאורז מלא או ירקות. במסעדות מקרוביוטיות בארה"ב ישנה מנה קלאסית בתפריט שמכילה אורז מלא, 2 כפות היזיקי מבושל עם קצת רוטב סויה טאמרי,  קיטניות ועלים ירוקים מאודים קלות.

 

ארמה – דומה מאוד להיזיקי אבל עם טעם פחות דומיננטי- אלה שלא אוהבים טעם דגים יעדיפו את הארמה

 

ווקמה– מקבלת צבע ירוק לאחר ההשרייה במים. הווקמה מתאים לסלט מלפפון ושמיר עם קצת שמן שומשום וחומץ אומבושי

 

קומבו – אצה עבה יותר ומתאימה לבישולים ארוכים. משתמשים בווקמה בעיקר למרק המיסו (2 ס"מ אצה בתוך הסיר) , וגם בבישול של קיטניות. הווקמה בתהליך הבישול עוזר לעכל את הקיטניות וכמובן מוסיף כמות יפה של מינראליים למנה.

 

אגאר -אגאר – שבבים שקופים של אצות ים – בבישול קל האצות הופכות כל נוזל ל JELLO  ואפשר להכין מנות מתוקות מפירות פשוט מדהימות לעונת הקיץ החמה.

 

 
JELLO פירות ותותים צילום: דן פרץ

 

דולס – אצה אדומה טעימה להפליא, מתאימה לשימוש בסלטים. אפשר לייבש את האצות בתנור בטמפרטורה נמוכה או בדהיידרטור עד שמקבלים מרקם פריך ולפזר על סלט.

הידעתם שככל שהאצות גדלות במים עמוקים כך גם הן יהיו כהות יותר, בגוון של ירוק כהה כחול עד שחור?

אצות ים כחולות ירוקות – כתוספי מזון

 

הפופולארית מבין אצות הים היא אצת הספירולינה השייכת לקבוצת הצמחים המיקרוסקופיים החיים במים. הספירולינה עשירה באופן מיוחד בחלבונים המכילים גם חומר אורגני טבעי בשם קרוטינוידס, ויטמינים, מינרלים וחומציות שומן חיוניות.

לחומר הקרוטנויידס יש חשיבות רבה – זהו חומר שנמצא בצמחים בלבד ויש לו יכולות לספוג את אנרגיית האור שנחוצה לתהליכי הפוטוסינתזה בגופנו ואף להגן על הכלורופיל מפני נזקים. במילים אחרות לחומר הזה יש תכונות ויכולות אנטיאוקסידנטיות מעולות.

 

מומלץ לכל אלה שלא אוכלים כמות יומית מספקת של ירקות וחלבונים, לקחת ספירולינה באבקה או בקפסולות במינון של עד 2000 או 3000 mg ביום. מעניין לציין שכמות כזאת היא שוות ערך ל- 34 גרם של חלבון לאדם שמשקלו הממוצע הוא 65 ק"ג.

אני מודה שפשוט קשה להאמין שכמות כל כך קטנה של אבקה או קפסולה יכולה להזין אותנו כמו חתיכת טופו, דג או סטייק, אבל פה אנחנו נדרשים לשנות דפוסי חשיבה שקיבלנו מהסביבה ולאפשר לתובנות חדשות להיכנס פנימה. (להרחבה אודות אצת הספירולינה, לחצו כאן)

לרשותכם מתכון של סלט היז'יקי עשיר בויטמינים ומינראליים – קל מאוד להכנה ואף מחזיק מעמד בקירור לפחות שבוע ימים.

מצרכים:

אצות היזיקי שהושרו במים לפחות שעה
שמן שומשום אורגני
לימון
בצל ירוק
גזר
מיץ לימון לפי הטעם או חומץ אומיבושי (להשיג בחנויות הטבע)

אופן ההכנה:

1. לסנן את המים ולהכניס את האצות לכלי הגשה שקוף

2. להוסיף מיץ לימון או חצי כפית חומץ אומבושי, כף שמן שומשום ורצועות דקות של לימון

3. לקצוץ את הבצל הירוק לרצועות דקות ולהוסיף 2 חופנים

4. לקצוץ את הגזר לרצועות דקות בצורת קיסמים ולהוסיף לקערה.

5. לערבב היטב את החומרים ולהגיש

 

האם אתם משלבים אצות בתזונה היומית שלכם? ספרו לנו באיזה אופן

 

למידע נוסף אודות מתכוני בריאות

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו