bari14_Fly
Nadar_Fly

תזונה בריאה ורפואת הרמבם

מאת: גיל שחר, בוגר לימודי רפואה בטכניון, מומחה לרפואה יהודית ורפואת הרמב"ם
זמן קריאה: 3 דקות
לא הרבה יודעים זאת, אך מלבד ספרי ההלכה וההגות היהודית שכתב הרמב"ם, ספרים שהפכו לנכסי צאן ברזל בארון הספרים היהודי, כתב הרמב"ם גם  כ- 10 ספרי רפואה!
Sunrider_Article

הרמב"ם עבר כרופא לפרנסתו וכמו בכל דבר שהרמב"ם עשה, גם כאן הוא הצטיין. השליט של מצרים דאז, צלאח-א-דין , מינה אותו להיות רופא החצר שלו ולמעשה רוב ימיו, הרמב"ם היה רופא החצר של בנו של צלאח-א-דין, שירש את חצר המלוכה תקופה קצרה לאחר מכן.

שמעו של הרמב"ם כגדול הרופאים, הגיע גם לאזניו של ריצארד לב ארי, מלך אנגליה באותה תקופה, שביקש מהרמב"ם להתלוות אליו במסעי הצלב, בדרך לארץ ישראל ולהיות רופאו האישי. הרמב"ם סירב בנימוס. הוא העדיף להישאר עם קהילתו במצרים ולא להתחיל לנדוד בכל רחבי אירופה. סיפור זה ממחיש, ששמעו של הרמב"ם כרופא דגול, התפשט הרבה מעבר לעולם היהודי ולמעשה הוא היה ידוע בכל העולם באותה התקופה.

מהי הגישה הרפואית של הרמב"ם ? האם ספרי הרפואה שכתב מלפני 800 שנה עדיין רלבנטיים לימינו?
כאשר אני קורא את ספרי הרפואה של הרמב"ם בצורה ביקורתית, אני נדהם מהבקיאות הרבה שהרמב"ם מפגין בכל הקשור לפיסיולוגיה של הגוף האנושי וכן לידע העצום שהיה לו על כל מזון מזון ועל מאות צמחי מרפא שונים. ללא כל אמצעי מחקר מודרניים, הרמב"ם הגיעה לאותם מסקנות שהרפואה המודרנית מגיעה אליהן רק בשנים האחרונות.

האם למשל ידעתם שהלחם המלא, שעלה על המדפים בסופר השכונתי רק לפני 10-20 שנה, מוזכר כבר בספריו של הרמב"ם כמזון מומלץ, לעומת הלחם הלבן אותו שולל הרמב"ם מכל וכל?
האם ידעתם שהרמב"ם ידע על ההבדלים בין שומן רווי לשומן בלתי רווי וכל זאת ללא מקרוסקופים וביוכימיה מולקולרית?

הרמב"ם גם ידע שדבש מסוכן לתינוקות, עובדה הנאמרת כיום לכל אמא טרייה בטיפת חלב.
הרמב"ם גם הכיר את סגולותיו של היין, הרבה לפני שהצרפתים היו לאומה של ממש.
הוא גם ידע שדין חלב עיזים אינו כדין חלב פרה, מה שהיום בעזרת אנליזה ביוכימית ניתן לגלות במעבדות מחקר. הוא ידע להגיד איזה דגים טובים למאכל ומאיזה דגים יש להיזהר.
אלו הן רק דוגמאות ספורות לדברים הרבים בהם הקדים הרמב"ם את הרפואה המודרנית.  הוא התריע כבר אז על הסכנות באכילת פירות כקינוח לארוחה ועוד ועוד.

הרמב"ם נתן דגש מרכזי לרפואה מונעת וחלק ניכר מכתביו הרפואיים מפרטים את כל הכללים כיצד לשמור על הבריאות על מנת למנוע מחלות. הרמב"ם לא פסח כמעט על שום תחום בחיים.

לדוגמא:

-לאכילה – כמה לאכול? מתי לאכול? מתי לא לאכול? מהם המזונות המומלצים? מהו סדר האכילה הרצוי? כמה ארוחות כדאי לאכול ביום? מאיזה מזונות להיזהר?…

-לשתיה – מתי לשתות? כמה לשתות? מה לשתות? מתי לא לשתות?

-לפעילות גופנית – איזה פעילות לעשות? מתי לבצע פעילות גופנית? מתי לא לבצע פעילות גופנית? מה החשיבות של פעילות גופנית? מה לא נחשב לפעילות גופנית?

-ליחסי אישות – האם זה בריא? מה התדירות המומלצת? האם יש סכנות בעודף של יחסי אישות?

-לרחצה – כמה פעמים בשבוע צריך להתרחץ? האם עדיף מים חמים או מים קרים?

-למקום המגורים – היכן כדאי לגור? היכן לא כדאי לגור?

-לחשיבות של חשיפה לשמש ועוד נושאים רבים נוספים. לכולם נותן הרמב"ם את המלצותיו.

הרמב"ם מתייחס לא רק למטופלים אלא גם לרופאים ובפרקים שלמים בספריו, הוא מסביר כיצד על הרופא לרפא את החולים, שמגיעים אליו. הוא מסביר כיצד עליהם להתנהג, כיצד לדבר אל המטופל ואיזה הכוונות לתת לו. הוא מזהיר את הרופא מפני הסכנות מטיפול תרופתי, שלא במקומו ונותן את הכללים, שיעזרו לרופא לדעת, מתי לתת תרופה ומתי להמתין ולתת לטבע לעשות את שלו. הוא נותן משקל רב ליחסי רופא חולה ומסביר מהי הדינמיקה הרצויה בעיניו, בין הרופא לחולה. לסיכום דבריו הוא מזהיר את הרופאים מטעויות נפוצות, שרופאים עושים ( כמו אז, לצערנו גם היום…). הרמב"ם מזהיר במיוחד את הרופאים מלטפל בסימפטומים של המחלות, על חשבון טיפול בשורש העניין, שלרוב, על פי דברי הרמב"ם, הינו נפשי- רגשי.

הרמב"ם לא פוסח מלדבר על המימד הרוחני שברפואה והוא נותן תשובות לשאלות כגון, למה להתאמץ להיות בריא? מה הסיבה הרוחנית שנמצאת בשורש העניין של שמירת הבריאות? מדוע כה חשוב לשמור על הגוף? הוא גם כותב את דעתו על אנשים שהפכו את הבריאות לאובססיה…

לאחר קריאה מקיפה בכתביו הרפואיים של הרמב"ם אני מרגיש שהיום, אולי אפילו יותר מאשר לפני 800 שנה, רפואת הרמב"ם רלבנטית יותר מתמיד.

דווקא היום, כשאורח החיים המערבי כה התרחק מאורח החיים הטבעי אותו נועדנו לחיות, יש בדבריו של הרמב"ם תועלת רבה. דווקא היום, כאשר אנחנו נושמים אוויר מזוהם, אוכלים אוכל מעובד ותעשייתי, רובצים שעות רבות בישיבה מול המחשב/ טלויזיה יש חשיבות להיזכר בדבריו של הרמב"ם. דווקא היום, כאשר אנחנו מופצצים באלפי תרופות וטיפולים חדשניים טוב להיזכר שאפשר גם אחרת ושלמעשה אין חדש תחת השמש…

דווקא היום, כאשר אנשים כה רבים נוטשים את הרפואה המערבית ומחפשים תשובות ברפואה הסינית, ברפואה ההודית וברפואה הקוראנית, טוב להיזכר שגם אצלנו, ביהדות, ממש בחצר האחורית, יש התייחסות ענפה לכל נושאי הבריאות והרפואה ועוד לא פחות מאשר דבריו של גדול הפוסקים של העם היהודי, גדול הרופאים של העם היהודי, הנשר הגדול,  הדמות שהשפעתה האדירה לא פגה עד ימינו- הרמב"ם.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו