In2024_Fly
PassoverFocus_Fly

תזונה באירועים

מאת: שני ריף-פרופסורסקי, נטורופתית.
זמן קריאה: 3 דקות
הנטורופתית שני ריף-פרופסורסקי מזמינה את בעלי השמחות, בעלי הקייטרינג וכמובן אתכם האורחים להנות מתזונה בריאה.
PassoverFocus_IN

"קול ששון וקול שמחה… וקול תזונה בריאה"

ל"ג בעומר שחל לא מכבר סימל את פתיחתה של עונת החתונות.
אמנם רוב הזוגות העומדים להינשא בקרוב כבר סגרו מזמן עם חברת הקייטרינג על תפריט מדוייק, אולם אף פעם לא מאוחר מדי בשביל לתת עוד כמה טיפים שימתנו את הצורך בתירוץ "אבל הייתי בחתונה אז אכלתי ___" (השלימו את החסר עם מנה אחת לפחות של מזון שלא הייתם מעיזים לאכול אם היא לא היתה מוגשת לכם בצורה כל כך מפתה) ויאפשרו לכם לקום ולרקוד עם הזוג המאושר במקום לשבת עם כפתור פתוח והרגשה רעה.

טיפ לבעלי הקייטרינג:

הציעו בתפריט שלכם גם מנות בריאות טעימות, דלות שומן עם דגנים מלאים במקביל לתפריט הרגיל או במקום חלקים ממנו. כדאי לכם. בחישוב העלויות הכללי זה לא צריך לייקר את המנה (לפחות לא משמעותית) וזה יפתח לכם עולם חדש. מנות של סלטים, תפוחי-אדמה או ירקות מוקפצים לא צריכים לשחות בשמן אלא להכיל כמות מינימלית. סושי מאורז מלא עגול הוא לא פחות טעים (ולאנשים רבים אף יותר טעים) מסושי מאורז לבן, ואם עושים את זה נכון אז אפילו לא שמים לב להבדל במראה. בצק לקיש ניתן להכין מקמח מלא בלי להרגיש. לחם מקמח מלא הוא מאוד פופולרי כיום, אבל בבקשה לא לרמות: לחמניות מקמח לבן צבוע בקרמל ומקושט בסובין (מה שמכונה "לחם כפרי") זה לא לחם מלא וזה רחוק מלהיות בריא! אפילו הקינוחים, או לפחות חלקם, יכולים להיות על טהרת הבריאות. בחתונה שהייתי בה לאחרונה הכינו בפינת השתייה שייקים טריים על בסיס פירות בלבד וזה היה להיט אדיר, לא רק בקרב שוחרי הבריאות.

ועוד בקשה קטנה: את השאריות אל תזרקו לפח. מנות שניתן לארוז – אנא עשו זאת, יש ארגונים שאוספים שאריות מאירועים לטובת חלוקה לנזקקים. שאריות של בשר ניתן לתרום לבעלי חיים, ומשאריות של מזון צמחי ניתן להכין יופי של קומפוסט. תודה בשם ארגוני הצדקה, צער בעלי חיים ואמא אדמה.

טיפ לבעלי השמחה:

לטובת האורחים שלכם דרשו מספר מנות-בריאות בתפריט. אם משפחה חילונית יכולה להתחשב באורחים חרדים ולארגן מנות עם הכשר בד"צ גם אם ההכשר של הקייטרינג הוא "רק" של הרבנות (וזה מקובל), אזי בכל משפחה מורחבת יש לפחות מספר אנשים עם בעיות בריאות שיודו לכם אם תתחשבו גם בהם. מה גם שכיום יותר ויותר אנשים נעשים מודעים לתזונה שלהם גם בלי שיש בעיה חריגה, ויופתעו לטובה לגלות שהם לא צריכים להיות יותר מדי בררנים באירוע שלכם. וזה הרבה יותר קל ממה שזה נשמע.

טיפ לאורחים:

טיפ לאורחים שרוצים להנות באירוע בלי לשלם מחיר בריאותי גבוה מדי: גם אם בעלי השמחה ובעלי הקייטרינג לא הספיקו או לא טרחו ליישם את הטיפים שלי אליהם, זה לא אומר שאתם חייבים לטעום מהכל. אפשר להעדיף את הסלטים הטריים והירקות החמים, את הדגים ו/או את המנות הצמחוניות על-פני המנות הבשריות. ואם כן לוקחים מהמנות הבשריות, לא צריך לאכול מכל השילוב של בקר, עוף, פרגיות, כבש, כבד וכו'. אפשר להסתפק במנה אחת. הזוג הצעיר יעדיף לראות אתכם רוקדים מאשר יושבים ליד השלחן כי קשה לכם לקום…

להלן שני מתכונים שניתן להכין בבית לשימוש יומיומי אך גם להכין בכמויות גדולות יותר לאירועים.

ממרח עדשים בטעם כבד קצוץ

חומרים:

2 כוסות עדשים מבושלות (עדיף לאחר הנבטה)
2 כפות גרגרי לציטין
1 בצל מטוגן קלות במעט שמן זית
70 גרם אגוזי מלך
לתיבול לפי הטעם:
רוטב סויה איכותי (ללא מונוסודיום גלוטמט)
פלפל שחור טחון טרי
שום כתוש טרי
כמון
כורכום
פטרוזיליה
ריחן
מרווה
רוזמרין
(עדיף להשתמש בעשבי תיבול טריים, אך ניתן להשתמש גם במיובשים)
ועוד כיד הדמיון הטובה

אופן הכנה:

מערבלים את כל החומרים יחד במעבד מזון עד לקבלת מרקם אחיד, חלק יותר או גבישי יותר לפי הטעם.
מגישים כמטבל עם רצועות של ירקות או עם קרקרים מקמח מלא, או כממרח על לחם מלא.

קלתית קיש

חומרים:

3 כוסות קמח מלא
1 כפית מלח
1/2 כוס שמן זית
1/4 כוס שמן שומשום
1/2 כוס יוגורט עזים + 1/2 כוס תחליף-חלב, או 3/4 כוס תחליף-חלב
מערבבים את כל החומרים יחד עד לקבלת בצק אחיד. ניתן לשחק עם כמות הנוזלים בהתאם למרקם הרצוי.

אופן הכנה:

מרדדים את הבצק לעובי כ-3 מ"מ לתוך תבנית גדולה (או לתבנית שקעים להכנת קיש במנות אישיות "גביעונים"), מחוררים במזלג, אופים בחום בינוני-נמוך למשך כ-10 דקות, יוצקים פנימה מלית לפי בחירה ואופים עוד לפי הצורך בהתאם לאופי המלית.

להכנת קרקרים מאותו בצק: מרדדים כרבע מכמות הבצק על תבנית אפייה שטוחה בין שני דפי נייר אפייה לעובי 2 מ"מ. מסירים את הדף העליון, מפזרים שומשום, קצח, זעתר או כל תוספת אחרת לפי בחירה, מרדדים שוב כך שהתוספת תוטבע בבצק אך לא תתערבב בו. הבצק נעשה מעט דק יותר. בעזרת גלגלת פיצה או שבלונות ליצירת צורות חותכים את הבצק לריבועים או לכל צורה אחרת. אופים כרבע שעה בחום בינוני, עד שהקרקרים פריכים. ניתן לטבול בממרח העדשים הנ"ל או בכל מטבל אחר.

להכנת שקדי מרק: מרדדים בין שני דפי נייר אפייה לעובי כ-1.5 מ"מ, מסירים את הדף העליון, וחותכים בעזרת גלגלת לריבועים קטנים. אופים כעשר דקות בחום בינוני, או עד ששקדי המרק פריכים.

המתכונים הנ"ל מעובדים מתוך הספר "תזונה בריאה וטעימה" בהוצאת בית המרפא של חן ושני ומוגשים כאן באדיבות המחברת באיחולי מזל-טוב לכל בעלי השמחות והרבה בריאות לכולם.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו