Sunrider_Fly
Sunrider_Fly

כיצד מצליחים לשנות הרגלי אכילה לאורך זמן?

מאת: רויטל לירון, מנחת הסדנה לשחרר את השד הרעב™
זמן קריאה: 3 דקות
גם כשאנחנו בוחרים להתחיל באורח חיים שטוב לנו, אנו מוצאים את עצמנו הרבה פעמים אוכלים מאכלים וכמויות מזון שלא רצינו בכלל להכניס לפה. יש פתרון, אבל תנשמו עמוק, טוב?

להצליח לשנות ולהשתחרר, צילום: shutterstock

Nadar_IN

אנחנו מקבלים הרבה ידע לגבי אכילה מזינה, בריאה ומיטיבה. זה עוטף אותנו מכל הכיוונים, דרך המשפחה, החברה והתקשורת, עידוד בלתי פוסק לאכילה בריאה ומיטיבה. המוטיבציה עולה ואנחנו בוחרים להתחיל באורח חיים שטוב לנו, ועם זאת אנו מוצאים את עצמנו הרבה פעמים אוכלים מאכלים וכמויות מזון שלא רצינו בכלל לאכול. נופלים להרגל הישן למרות הבחירה בדרך אכילה חדשה.

איך בכל זאת מצליחים לאמץ הרגל אכילה חדש, להטמיע אותו לאורך זמן?

כדי לשנות הרגלי אכילה, מה אוכלים, כמה אוכלים ומתי אנו זקוקים לכוונה ורצון – התכוונות נחרצת ורצון חזק להיטיב עם עצמנו. ואם אתם קוראים שורות אלה כנראה שיש לכם.

הדבר השני לו אנו זקוקים הוא ידע: מה טוב, מה בריא ומזין אותנו. הידע נגיש מאוד היום, שפע של ספרים, מאמרים, אנשי מקצוע כמו תזונאים דיאטנים ועוד..

יש לנו נטייה להאמין שזהו זה – ע"י ידע ורצון טוב מטמיעים בקלות הרגל חדש. רובנו יודעים שלפעמים זה מצליח, אך לרוב, זה לא מחזיק לאורך זמן. מה שנדרש להוסיף להצלחת התהליך היא מודעות. מודעות מאפשרת הצלחה אמתית בשינוי הרגלים והטמעתם, והרגלי אכילה בפרט.

מהי מודעות?

מודעות היא הקשבה, תשומת לב, ובמקרה הזה – להכיר ולדעת את גופנו ונפשנו ממש מקרוב. היא באה לידי ביטוי במספר רבדים:

המודעות הבסיסית ביותר היא להכיר ולדעת את גופך במצב הנוכחי שלו, והנטיות שלו ללא התעלמות מהצד הנפשי. איזו תזונה תתמוך בו במצבים שונים בחיים, מה יעניק איזון וריפוי.
אלו מאכלים וכמויות נותנים לך להרגיש חיוניות ואלו לא, וכן הלאה.

זה מאוד אישי.

לא כל דבר שמומלץ ונכתב יכול להתאים לכולם, אנחנו שונים זה מזה. יש לנו טיפוסי גוף שונים, נטיות רגשיות שונות ואורח חיים שונה. כאן דרושה הקשבה כנה ותמידית לעצמך, חקירה עצמית דרך התנסות ותהייה. יעוץ מקצועי ואישי תומך מאוד, ועם זאת ההקשבה לתחושות והרגשות שלך עם האוכל היא העיקר!

הרובד העמוק יותר של מודעות מאפשר לנו להטמיע את ההרגלים החדשים.
כוונתי למיינדפולנס.

מה זה בדיוק מיינדפולנס?

מיינדפולנס היא תשומת לב לרגע הנוכחי באופן סקרני ופתוח, עם נכונות להיות עם הדברים כפי שהם.

איך זה קשור להצלחה בשינוי והטמעת הרגלים?

ברגעים שיש בנו רצון עז לשינוי, למשל – לא לאכול הרבה בלילה – אם זה מצליח, זה נהדר. אך שינוי הרגל הוא תהליך ארוך, רצוף עליות וירידות. ברגע של מעידה – לדוגמה אכלנו שוב הרבה בלילה – להרגל הישן שטבוע בנו כבר שנים, באופן אוטומטי מתלווה אליה שיפוט וביקורת עצמית.

קיימת בנו האשליה שהשיפוט העצמי, יוביל אותנו להצלחה, שייתן לנו יותר כוח לשינוי ויכולת התמדה. אך ברגעים אלו של שיפוט עצמי קורה ההפך:

מרגישים רע, הכוח מתדלדל והמוטיבציה יורדת, נותרים בתסכול פנימי, מאוכזבים מעצמנו ואף מיואשים.

בכדי ליצור שינוי אמתי בהרגל אנו זקוקים לכוח פנימי, להוקיע הרגל שטבוע בנו שנים זה לא פשוט. השיפוט הפנימי לא ממש תומך בתהליך, ההפך, הוא מרוקן ומעייף. במקרה כזה נדרשת כאן אנרגיה כפולה – גם לשינוי ההרגל וגם לעמוד איתנים בהלקאה העצמית. במצב כזה, הכוחות אוזלים ואנו נכנעים בקלות להרגל הישן. ההרגל הלא רצוי חוזר על עצמו ומתחזק, לא מתאפשר לנו לצאת להרגל חדש שמיטיב אתנו.

כל זה קורה על אוטומט, מבלי שנשים לב. איך יוצאים מזה? כאן מקומה של המודעותהקשובה-מיינדפולנס.

מודעות קשובה מפתחת בנו גישה אחרת, גישה שנותנת כוח ותומכת בנו בשינוי הרגלים ומובילה לחיים נפלאים בכל המובנים. גישה שמקבלת עם אמפתיה וחמלה. הביקורת לא משנה את מה שקרה אלא רק מדלדלת את כוחנו. האמפתיה פותחת את ליבנו למה שהיה ומטפחת בנו כוח פנימי להמשיך הלאה.

אתן לכם דוגמה מוחשית מהחיים:
ילד קטן שמנסה ללכת, לא מצליח, ונופל. איזו גישה תיתן לו כוח להתמיד ולהוביל אותו להצלחה? ״שוב לא הצלחת? אתה פשוט לא יוצלח…זה לא יעזור לך…״ או גישה אמפתית בצרוף חיבוק פיזי: ״זה בסדר חמוד, מנסים ונופלים, ככה זה…אתה בסדר. זה טבעי….״

כמובן שהגישה האמפתית והמקבלת מטפחת התמדה בתהליך ומשם להצלחה. אז אם ככה אנו פונים לילד קטן למה שלא נפנה כך לעצמנו? ישנה בעיה קטנה: השיפוט טבוע בנו עמוק כחלק מהמנגנון האנושי שלנו.

תרגול מיינדפולנס יוצר את השינוי

הוא מאמן אותנו להיות מודעים לחוויה ללא השיפוט. התרגול מאפשר לנו לפתוח את ליבנו לקושי ולתסכול במעידה שלנו. זו התפנית!

במקום לשפוט ולבקר את המצב, אנו נמצאים אתו בהכלה והבנה, גם כשהמצב לא נעים וכואב. הלימוד הוא לחבק את המעידה מבפנים ולומר לעצמנו – ״זה בסדר, ככה זה כרגע״.
זו הגישה שמאפשרת שינוי ואף ליותר מזה, לריפוי. זו התמסרות למצב הנוכחי שמאפשר כוח מחודש ללקיחת אחריות. זו האחריות שמטפחת בנו ״שליטה״ על ההתנהגות עם האוכל.

מיינדפולנס מעירה אותנו לאוטומט ומאפשר לנו לקחת אחריות על איכות חיינו.
לנתב אנרגיות למה שתומך בנו וליצור הרגלים חדשים. מודעות קשובה זו לא מתרחשת מאליה, היא נלמדת ומתפתחת ע"י תרגול.

אנו חיים מתוך הרגלים אוטומטיים, ככה זה, גם באכילה.
רצון + ידע + מיינדפולנס = הצלחה בשינוי ההרגלים לאורך זמן.

אם ברצונך לעבור שינוי משמעותי בחייך את מוזמנת לקורס
לשחרר את השד הרעב™ – מיינדפולנס למודעות באכילה.

רויטל לירון, מורה ליוגה ומדיטציית מיינדפולנס
מאמנת אישית ומאפשרת ב'שיטת העבודה' של ביירון קייטי

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו