Laisha_Fly
supherb_Fly

טיפים לאכילה בחוץ

מאת: ד"ר מארק ליפוניס (M.D) מתוך הספר "מערכת חיסונית מאוזנת" בהוצאת פוקוס
זמן קריאה: 3 דקות
ארוחה טובה מחוץ לבית היא אחד האתגרים לשמירה על מערכת חיסונית בריאה. במסעדה עצמה, הזמנה נבונה ואכילה נכונה של המזון הן שאלה של כמות ואיכות גם יחד. הנה כמה עצות טובות שיש לזכור מאת ד"ר מארק ליפוניס.
Thymoquin_In

ארוחה טובה מחוץ לבית היא אחד האתגרים לשמירה על מערכת חיסונית בריאה. מטרתן של המסעדות החביבות עלינו איננה הדאגה לאושרה של המערכת החיסונית שלנו, אלא לגרום לקיבה לחוש שובע. לכן, המנות במסעדות בדרך כלל ענקיות. למעשה, בעשרים השנים האחרונות עלה דרמטית גודלן של המנות ושל התכולה הקלורית של כמעט כל סוגי האוכל המוגש במסעדות.

על-פי משרד החקלאות האמריקני, גדל הבייגל בארה"ב ב-195%, הסטייקים גדלו ב-224%, המופינים (muffins) ב-333%, מנות הפסטה ב-480% והעוגיות גדלו בארה"ב ב-700%.

כדי לשאת מנות מוגדלות כאלה, גדל גם קוטרן הממוצע של הצלחות במסעדות מ-25 ס"מ ל-30 ס"מ. משמעות גידול זה היא יותר אוכל, יותר קלוריות ויותר בעיות למערכת החיסונית. וכאילו לא די בכך, עוד מוסיפות רוב המסעדות חטא על פשע, ועל מנת להשביח באופן מרבי את טעם המזון, מעמיסות הן אותו בחמאה, שומן, מלח, מונוסודיום גלוטמט, סוכר ו/או קמח לבן.

אם יוצאים אתם לאכול, כדאי אולי שתאכלו מתאבן כלשהו בבית, וכך תגיעו פחות רעבים למסעדה, שם אולי תצטרכו לחכות זמן מה עד הזמנת הסעודה ואכילתה. נסו בביתכם סלט, שיפודי עוף (satay) או ירקות חיים במטבל (dip).

במסעדה עצמה, הזמנה נבונה ואכילה נכונה של המזון הן שאלה של כמות ואיכות גם יחד.

הנה כמה עצות טובות שיש לזכור:

1. לא על הלחם לבדו יחיה האדם: לחמנייה לפני הסעודה צריכה להוות לכל היותר חמישית מכמות הקלוריות של כל הסעודה; שתי לחמניות מתקרבות כבר למחצית הכמות, במיוחד כשמוסיפים חמאה או שמן.

2. פתח פיך ויאירו דבריך: אתם משלמים למסעדה, ולא להיפך, לכן אל תתביישו. הסבירו בדיוק כיצד מבקשים אתם שתבושל המנה שלכם. אם השפים יבינו שהלקוחות הקבועים מעדיפים מזון בריא על פני מזון לא בריא, יש סיכוי שישנו את השיטות והתפריטים שלהם.

שאלו את המלצר: "איך אתם מכינים את המנה הזאת?". אם התשובה היא: "בציפוי פירורי לחם", "מטוגנת בשמן" או "מטוגנת בחמאה", בקשו שיכינו אותה אחרת. תופתעו לגלות את גמישותן של המסעדות, בייחוד כשמבקשים מהן להכין משהו תוך שימוש ברכיבים זולים יותר (החוסכים להן למשל חבילת חמאה, בהזמנת דג מאודה במקום צלוי בחמאה).

3. ותרו על המתאבן: ברוב המסעדות, תהיה לבטח תוצאתה של הזמנת מרק, סלט או מתאבן, עודף מזון ועודף קלוריות. ותרו על מתאבן או הזמינו רק מתאבן וסלט.

4. אל תוותרו על הסלט: אם אתם רעבים במיוחד, הזמינו סלט גדול של עלים ירוקים (ללא גבינה כחולה, אגוזי מלך מסוכרים או קרוטונים שנטבלו בחמאה), ובקשו שהרוטב יוגש לחוד. טפטוף הרוטב על הסלט מוביל לצריכת קלוריות נמוכה הרבה יותר.

5. היזהרו משומנים ושמנים: מזונות אלה עתירי קלוריות מכל מזון אחר. רוטבי סלטים, שמן זית, מזון מטוגן, בשר שמן (כולל עור העוף) וחמאה – את כולם יש לצרוך בחסכנות. כל אלה עלולים להקפיץ אתכם מעבר לרף הקלוריות היומי. (כן, שמן קנולה ושמן זית עשויים להיטיב למערכת החיסונית, אך רק במידה – לעיתים נדמה שהסלט במסעדה מכיל יותר שמן מאשר חסה).

6. העדיפו חלבון רזה: העדיפו בשר רזה על פני השמן, דמוי השיש, והקפידו להסיר, ולא לאכול, את השומן הנראה לעין.

7. הזמינו ירקות כתוספת למנה העיקרית: צלחת ירקות בצד המנה העיקרית תסייע למלא אתכם ותוסיף חומרי מזון מצוינים, ידידותיים למערכת החיסונית, מבלי להוסיף קלוריות רבות. האפשרויות הטובות כוללות אדממה (edamame), שעועית ירוקה, אפונים (מכל הסוגים), אספרגוס, כרובית ותרד. (אך אל תרשו לשפים במסעדה להשתמש בכמות גדולה של שמן או חמאה כדי להכין ירקות אלה; אידוי הוא דרך מצוינת ליהנות מירקות טריים – הוא משמר את הטעם הטבעי ואת הוויטמינים).

8. אל תנקו את הצלחת: זִכרו, אין צורך לאכול כל מה שיש בצלחת!  אם הגעתם לנקודת המלאות והשובע, בקשו מהמלצר לארוז את השאר! הוא ישמש לכם ארוחת צהריים טובה למחר.

9. קינוח איננו חובה: טוב ככל שייראה, אין הקינוח ידיד בטוח של המערכת החיסונית, אלא אם כן הוא פרי. אך אם חשים אתם צורך בקינוח מתוק, הזמינו אחד לכל השולחן, וקחו לעצמכם מעט; או נסו קפוצ'ינו דל שומן נטול קפאין.

10. אכלו בשובה ונחת: זכרו לאכול לאט ולהתענג על כל נגיסה. הניחו את הסכו"ם לאחר כל מילוי של הפה, ותנו לידיים לנוח על חיקכם. נסו להיות האוכלים האיטיים ביותר מבין המסובים.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו