Nadar_Fly
Sunrider_Fly

לרובנו יש סוכרת סמויה

מאת: שרי קפלן
זמן קריאה: 4 דקות
האם הייתם משכירים חדר לפדופיל בבית שלכם? אם לא, מדוע את הסוכר אתם מכניסים הביתה? ד"ר רודריגז מסביר איך מסיגים את התהליך הסוכרתי לאחור

צילום: pixabay

Nadar_IN

"מה הגורם המשותף לעודף משקל, סכרת, מחלות לב וכלי דם, אלצהיימר, סרטן, מחלות כבד וכיס מרה, אוטיזם ומחלות הקשורות למצב הרוח "?

כך פתח ד"ר רודריגז את הרצאתו במסדרת סדרת "הבריאות בידיים שלך".והתשובה המפתיעה :  עמידות לאינסולין !

רודריגז, M.D, בוגר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א, בניגוד לעמיתיו, הרופאים הקונבנציונאלים, אינו מתייחס בנפרד לכל מחלה, אלא קושר ביניהן.

ד"ר ראול רודריגז מחזיר אותנו אל המהפכה החקלאית שלפני 10,000 שנה, שם מצוי לדידו שורש הבעיה !

קורנפלקס

צילום: sxc

קודם למהפכה, כדי להשיג מזון היה צורך לצוד, ללקט ולנדוד בעקבותיו. תזונת האדם התבססה על מעט בשר ציד שגדל פרא בטבע, שורשים, מעט אגוזים ופירות שונים בהתאם לעונה ולסביבה.

לפני כ-10,000 שנה התחולל השינוי הגדול. האדם עבר האדם לגור במגורי קבע, החל לגדל בעלי חיים, לאגור זרעונים, לשמר פירות, שם החל התהליך שהגיע לשיאו בימינו אנו, בה תאגידי מזון אדירים מציפים אותנו במזון עתיר במרכיב זול, ממכר, המעניקים לנו סיפוק מיידי, הלוא הוא הסוכר.

ברם, הגוף שלנו מותאם פיזיולוגית עדיין לאותה תקופה קדומה של נדודים ולא למזון המתועש והמעובד שאנו צורכים היום, ללא כל מאמץ. כיום אנו מוצפים במזון עודף אבל חסר. המזון עודף בקלוריות וחסר בסיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ומיקרונוטריאנטים מן הצומח.

ילדים מוכי אלכוהול

דוגמה מקוממת היא ארוחת הבוקר הטיפוסית של ילדי ישראל. אלה אוכלים קערית קורנפלקס עתיר סוכר, השוחה בחלב (מכיל את הלקטוז – סוכר החלב) וכדי להמתיק מוסיפים להם כפית או שתיים של סוכר. לקינוח הם אוכלים פרוסת לחם מרוחה בשוקולד. הילדים חווים עלייה חדה ברמת הסוכר, הגורמת להיפראקטיביות ואחר כך נפילת סוכר הגורמת לעצבנות וחוסר ריכוז. יותר מזה, מאחר ומרביתנו גדלנו על ברכי האנטיביוטיקה, אוכלוסיית הקנדידה במעיים שלנו מקבלת את שפעת הסוכר בשמחה, מפרקת אותה ומייצרת אלכוהול.

הילדים שלנו, אומר רודריגז, יושבים בכיתה מוכים אלכוהול ! רבים מהילדים שמקבלים רטלין להפרעות קשב וריכוז יכלו להימנע מנטילתה (מולקולה הדומה בהרכבה הכימי לקוקאין) ע"י שינוי תזונתי.

אנחנו מותקפים בסוכר, אומר רודריגז, "האם הייתם משכירים חדר לפדופיל בבית שלכם ?" "אם לא, מדוע את הסוכר אתם מכניסים הביתה ?"

מלחמה אבודה?

הגוף שלנו מכיל מנגנון שנועד להגן עלינו מפני רמות גבוהות מדי של סוכר בדם:  הלבלב מפריש אינסולין, אשר נקשר לקולטנים (רצפטורים) על קרום התא, "שפותחים את שערי התא" לכניסת סוכר.

הסוכר נכנס לתא ואנחנו מרגישים נפלא ! כל עוד זה מתקיים במינון נמוך ולעיתים רחוקות, הגוף מתמודד היטב עם העלייה ברמת הסוכר. אם זה קורה בתדירות גבוהה, התאים מתמלאים בסוכר. ומאחר ועודף סוכר עלול להרעיל אותם, הם "מתגוננים" ע"י הכנסת קולטנים לאינסולין לתוך התא , ואלה הנותרים על קרום התא הופכים להיות עמידים לאינסולין.

כלומר כעת כבר נדרשת נדרשת רמה גבוהה של אינסולין על מנת שיאפשרו לסוכר להיכנס לתוך התא. מאחר ויש מעט קולטנים על קרום התא והם עמידים לאינסולין, רמות הסוכר בדם נשארות גבוהות והלבלב "סוחט את עצמו" במאמץ לייצר עוד ועוד אינסולין. רמות האינסולין הולכות ועולות ורמות הסוכר בדם נשמרות קבועות.

ומה הבעיה עם רמת אינסולין גבוהה בדם?

רודריגז מונה מעט מתפקידיו הפחות מוכרים של האינסולין :

• האינסולין מדווח לכבד על עודף סוכר וזה הופך את תועפות הסוכר לטריגליצרידים ובהמשך הופכים עודפי הסוכר גם לכולסטרול.

• האינסולין, בהיותו הורמון אנאבולי (הורמון "בונה"), גורם גם לעודפי הסוכר לבנות רקמת שומן. רקמת שומן עודפת אינה רק מפגע אסתטי, אלא גם רקמה המייצרת הורמונים כמו אסטרוגן, הורמוני גדילה, חלבוני דלקת המגבירים את הסתיידות העורקים, מעודדים את ייצור התאים הסרטניים ועוד.

• האינסולין שמגוייס כולו להכנסת הסוכר לתאים, לא מתפנה לתפקידו כמפרק העמילואיד, תוצר הפסולת של מערכת העצבים. העמילואיד מצטבר וגורם למחלת האלצהיימר.

• רמות האינסולין הגבוהות מעודדות גם את התפתחות תאי הסרטן, בכך שהאינסולין בולם את האפופטוזיס (המוות התאי המתוכנן של תאים חולים, זקנים וסרטניים). תאי סרטן אגב, בעלי חילוף חומרים מאוד גבוה ולכן צורכים הרבה סוכר. לפיכך תזונה עשירה בסוכר תורמת להאצת גידולים סרטניים.

• אוטיזם – שיעור האוטיזם קפץ בשנים האחרונות. אחת ההשערות לתופעה זו מדברת על כך, שבעת היווצרות המוח בעובר יש בניה והרס ממש כמו בתאי עצם. מאחר ורמות סוכר גבוהות בדמה של האם פוגעות באפופטוזיס, יש אזורים במוח שמתפתחים יתר על המידה.

איך מאבחנים מצב של טרום סוכרת?

רודריגז מתאר את הסימפטומים :
• תשישות ועייפות, לא משנה כמה נחים.

• המוח מעורפל, קשה להתרכז – מוצף באלכוהול, חומרים עם פעילות מורפינית, תאי המוח אינם מקבלים הזנה טובה.

• גזים – עם עליית רמת הסוכר בדם, אוכלוסיית החיידקים משגשגת גם היא ותוצרי הפירוק מתבטאים בגזים. תזונה עתירת סוכר מעודדת היווצרות קנדידה, פטריות, שמרים, שמפרקים את הסוכר לאלכוהול ויוצרים תחושת ערפול.

• השמנה ובעיקר השמנה בטנית – יצירת רקמות שומן בישבן, בחזה, ירכיים, השמנה בגב, בעורף. מחסני שומן אלה "מסרבים" להתפרק ולהיפרד מאיתנו.

• דיכאון

• אקנטוזיס ניגריס – כתמים כהים על העור – תוצאה של רמות סוכר לא מאוזנות.

• עלייה בחומצה אורית – הכבד עמוס בפינוי סוכר וחומצות שומן עודפות ולא מפנה מספיק חומצה אורית שעלולה להצטבר במפרקים ולגרום למחלת הגאוט.

תמונת הדם מראה עלייה בלחץ הדם ושינוי בפרופיל השומנים עלייה בטריגליצרידים, עלייה בכולסטרול הרע וירידה של הכולסטרול הטוב.

 

איך מסיגים את המצב לאחור?

ד"ר רודריגז צייד אותנו במספר המלצות:
• צריכת מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך. אותו כלי רב חשיבות בבחירת המזונות שלנו. אינדקס גליקמי מודד בכמה יחידות עולה רמת הסוכר בדם עם צריכת פריט מזון.

• להפסיק לצרוך "דבק נגרים" – הלא הוא הקמח הלבן. אשר משמש שנים כדבק לטפטים. הוא נדבק לדופן המעי והמצבורים שלו לאורך השנים גורמים לעצירות, דיברטיקוליטיס, חולשה, ריח רע, גזים ועוד.

• להעדיף תזונה צמחית, שעל פי מחקרים מדעיים שניתן לקרוא בהרחבה בספר "מחקר סין" סייעה לחולים במחלות לב את ההיצרויות בכלי הדם הקורנריים – המזינים את הלב.

• לצרוך תוספי תזונה בצורה מושכלת. לא לצרוך נוגד חמצון אחד או שניים, נדרשת כל המשפחה והסינרגיה ביניהם.

• לצרוך חומצות שומן אומגה 3. היחס בין אומגה 3 ל – 6 שאמור לעמוד על 1:2, עומד בתזונה המערבית על 1:40-50 זרעי צ'יה נחשבים ל"סופר פוד" – מכילים חומצות אומגה 3 בכמות גדולה, תועפות חלבון וסיבים תזונתיים ואין צורך לטחון אותם. עוד על זרעי צ'יה תמצאו כאן.

• לצרוך חומצות שומן אומגה 6 ממקור איכותי, כמו שמן הקצח, העשיר בחומצה גמא לינולנית, היוצרת פעילות אנטי דלקתית .

• לצרוך ויטמין C – נוגד חמצון שמונע את נזקי הסוכרת. מינימום 1,000 מ"ג ביום, מומלץ לכולם למעט אנשים החסרים את האנזים G6PD.

• ׂרודריגז ממליץ על שמן קוקוס בכבישה קרה. שהינו שומן  רווי. אולם אלה שרשראות פחמן באורך בינוני ולכן בניגוד לחומצות שומן ארוכות שרשרת משומן רווי שמקורו בחי, נכנסות ישר לתאים ומורידות רמות סוכר ושומן בדם.

• לא לצרוך שומן טראנס שלגוף אין את האינזימטיקה הנדרשת כדי לפרקו. שומן זה נתקע ברקמות התא, סביב הרצפטורים ומשבש את פעילותם.

• במטבח ממליץ רודריגז על שימוש בשמן זית, שמן זרעי ענבים, שמן קצח ושמן קוקוס לטיגון.

קופת הבריאים

ד"ר רודריגז חתם את ההרצאה שהשאירה בהחלט טעם של עוד, בקריאה להקים את "קופת הבריאים!" במקום קופת החולים. כיצד? להעשיר את ידיעותינו בתחום התזונה ואורח חיים בריא ולעסוק במניעת המחלה.

עם שינוי אורחות חיים ניתן גם לזנוח את התרופות. אלה מייצרות לנו "קביים" כדי להמשיך לתפקד ומלוות בשלל תופעות לוואי חמורות יותר וחמורות פחות.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. ההה

    זה ממש לא קשור כמה שני חומרים הם דומים מולקולרית. לא חסרים מולקולות דומות (חמצן ורדיקלים של חמצן לדוגמא) שתי מולקולות כמעט זהות אחת חיונית לחיים ואחת רעל.
    השימוש בדמיון מולקולרי הם דמגוגים ומי שנאלץ להשתמש בהם בדרך כלל אין לו מספיק טיעונים חזקים, למרות שפה זה כנראה לא המקרה אז חבל.

  2. יוסי שדה

    היה כיף לשמוע אותו מסביר בצורה כל כך ברורה שמחזקת ידע שידעתי. בקשר להשוואות לקוקאין או סוכר לפדופיל זה כדי להדגיש עד כמה הסוכר לא בשבילנו!!! ועד כמה שניתן חשוב להימנע ממנו כי זה מקפיץ את רמת הסוכר ברמות מאוד גבוהות וכדאי לאכול לרוב אוכל עם ערך גליקמי נמוך.
    ובקשר לדבריו שהשפעת הסוכר הגבוהה שעובר תהליך של התססה ונעשה אלכוהולי-לא נורא אם השווה לקוקאין – ושוב כדי להדגיש עד כמה רמה גבוהה של סוכר לעתים קרובות איננה בריאה לאדם.

  3. ד"ר נכבד,שלום

    ד"ר,שלום לך
    הרצאה בהחלט מענינת,כאחת שבאה ממשפחה של סכרתיים למדתי כאן לא מעט,ועל כך תודה רבה.

    *אני סובלת מטלסמיה מיינור וחסרת אנזים G6PD רציתי לדעת מדוע עלי להזהר בשימוש ב-VIT C? מעולם לא הוזהרתי בשל כך.

    אני מודה לך מאוד לתגובתך
    אלמונית

  4. חיים

    נהניתי לקרוא בכתבה על המלצת הד"ר להוסיף קופת בריאות במקום קופת חולים הרבי מלובביטש יצר את המהפך בחשיבה לפני כ -20 שנה והמליץ בפומבי לשנות את השם בית חולים ל- בית רפואה וקופת חולים למרכז בריאות אני למדתי מספר שנים רפואה סינית וזו אכן גישה חיובית שגורמת לחולה להרגיש טוב ולהבריא יישר כח מאמר מרתק