eat well


הרשמו לניוזלטר שלנו ותקבלו בדואר אלקטרוני מהדורה עשירה במידע חם ובטיפים אודות תזונה בריאה

*email:
*
 

לעולם לא נשתמש בכתובת הדואר האלקטרוני שלכם חוץ מאשר לצורך משלוח הניוזלטר שלנו!


 

טעויות תזונתיות נפוצות שרבים מאתנו חוטאים בהן

Bookmark and Share
נכון, כולנו היום מודעים יותר לבחירות התזונתיות שלנו, קיים שפע של מידע ורובנו שואפים לאכול "בריא" יותר, אז איך זה שמרב כוונות טובות אנחנו "נופלים בין הכיסאות" והבחירה שלנו היא לעיתים בעוכרינו?
מה אתם מספספים? (123RF)
מה אתם מספספים? (123RF)

טעויות תזונתיות נפוצות שרבים מאתנו חוטאים בהן

במיוחד עבורכם אספתי כמה טעויות תזונתיות שכדאי לתת עליהן את הדעת:

מדלגים על ארוחת הבוקר

לא פעם אני פוגשת אנשים שמתלוננים שפוסחים על ארוחת הבוקר כיוון שהיא "פותחת להם את התיאבון". אך המחקר דווקא מלמד שלארוחת הבוקר קיימת חשיבות רבה. ע"פ אחת התאוריות, ארוחת בוקר מאוזנת (המבוססת בין היתר על חלבון ודגנים ולא עתירת שומן וקלוריות) מסייעת בהפחתת הרעב בהמשך היום ומסייעת לאנשים לעשות בחירות תזונתיות טובות יותר. אולי זה נדמה שבעצם הדילוג על הארוחה אנחנו "חוסכים קלוריות", אבל מתברר כי הדבר גורם לנו דווקא "לפצות" את עצמנו בהמשך היום. זאת ועוד, ארוחה מזינה נמצאה כמסייעת בשיפור הריכוז והביצועים הקוגניטיביים (ואף הפיזיים), מסייעת בהפחתת רמות הכולסטרול, עשויה להפחית את הסיכון בתחלואה במחלות לב וסוכרת סוג 2 ומספקת כמובן אנרגיה.

אוכלים את ארוחה המרכזית של היום בשעות הערב

ע"פ האיורוודה נחשבת ארוחת הצהרים לארוחה המרכזית של היום, הן בהיבט של כמות והן מההיבט של איכות המזון (חלבונים למשל שדורשים כוח עיכול חזק יותר). מאידך, ארוחת הערב צריכה להיות קלה לעיכול ומומלץ לסיימה כשעתיים וחצי עד שלוש שעות לפני השינה, בכדי לאפשר לגוף לעכל את המזון שאכלנו במלואו ולמנוע פגיעה ב"אגני" ("אש העיכול") והיווצרות "אמה" (פסולת, רעלים, מזון לא מעוכל), שהיא הבסיס למחלות רבות, בראייה של הרפואה ההודית המסורתית. זאת ועוד, מה שהבינו באיורוודה כבר לפני 5000 שנה, מקבל היום גם תוקף מדעי:

הימנעות מאכילת לילה, עשויה להקטין את הסיכון לתחלואה בסרטן השד – במחקר שנערך בביה"ס לרפואה בסן דייגו, אוניברסיטת קליפורניה, נמצא כי נשים שאכלו 5 ארוחות לאורך היום, אבל נמנעו מאכילה בשעות הלילה (צום של 12 שעות מהערב עד הבוקר למחרת) לאורך תקופה ארוכה, הפחיתו את רמות הסוכר בדמם לאחר הארוחה, ללא קשר לכמות המזון שנאכלה. מגמה זו חשובה, כיוון שקיים קשר בין רמות אינסולין נמוכות בדם ("שמרעיבות את תאי הסרטן") להפחתת הסיכון לתחלואה בסרטן.

ארוחת בוקר
לארוחת הבוקר חשיבות רבה ליכולת לבחור נכון בהמשך היום (123RF)

עשו לנו לייק וקבלו את מיטב כתבות "Eatwell" ישירות לפייסבוק שלכם

חיזוק מערכת החיסון – תאי Natural Killer תאי דם לבנים שתפקידם בין היתר לזהות תאים שעברו התמרה לפני שהפכו לסרטניים, פעילים בעיקר בזמן השינה. במידה ואוכלים סמוך למועד השינה, חלק ממשאבי האנרגיה של הגוף מתועלים למערכת העיכול, על חשבון פעילות מערכת החיסון.

ייצור אנזימי העיכול פוסק סביב 20:00 ומזונות כבדים (במיוחד חלבונים שקשים יותר לעיכול), הדורשים עיכול של 4-7 שעות עשויים להישאר בקיבה עד שעות הבוקר, להירקב, לתסוס ולגרום לבעיות שונות במערכת העיכול, כמו במערכות נוספות.

ויש אפילו בונוס נוסף... צום של 12 שעות, מסייע לגוף להמיר גליקוגן ולשרוף שומן. בשורה התחתונה... אפילו תוכלו להפחית במשקל.

שותים מים או נוזלים אחרים בכמות גדולה לפני, אחרי או במהלך הארוחה

שתיית מים לפני הארוחה מדללת את מיצי העיכול ומשפיעה לרעה על ה"אגני" (אש העיכול) או במילים אחרות, פוגעת ביכולת שלנו לעכל את המזון שאנו אוכלים ומחלישה את הגוף. ע"פ האיורוודה,  שתיית מים לאחר הארוחה – גם היא עשויה לפגום בעיכול להחליש אותו ואף לגרום למשקל עודף.  שתיית מים במהלך הארוחה מסייעת לרכך את המזון ולתת לו מעט לחות, מה שמאפשר פירוק מזון טוב יותר. אולם יש לשתות לגימות ספורות במהלך הארוחה ולא כמות מוגזמת. באופן כללי כדאי לשתות מים שעה לפני הארוחה או שעה וחצי לאחריה.

פוחדים לאכול שומן 

אין יום שאני לא משלבת שקדים, אגוזים ואבוקדו (בעונה) בתפריט שלי ותמיד נתקלת בהרמת גבה. הללו עשירים במגוון רחב של ויטמינים ומינרלים כדוגמת ויטמיני B, C, E, K, סידן, אשלגן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אבץ, בשילוב עם חומצות שומן רב בלתי רוויות (אומגה 3, 6 ו-9) וסיבים תזונתיים. מה שהופך אותם  למרכיבים חיוניים בשמירה על בריאות הלב וכלי הדם, המוח ואף בשמירה על המשקל. כך למשל נמצא כי צריכת 4-5 אגוזי מלך ביום, לא רק שאינה גורמת להשמנה, אלא אף מסייעת לירידה במשקל זאת בשל תחושת השובע שהם מעניקים וכן טומנת בחובה יתרונות כגון העלאת ה HDL ("הכולסטרול הטוב").


שומנים טובים הכרחיים לבריאות טובה (tookapic_pixabay)


שותים הרבה מיצי פירות

בשונה משייקים למשל, מתברר כי על אף יתרונותיהם הבריאותיים לכאורה, מיצי פירות עשירים בסוכר ומאידך דלים בסיבים תזונתיים, בהשוואה לפירות שלמים. לכן עשויים לגרום לעלייה ברמות הסוכר בדם ואף בלחץ הדם. ע"פ ההערכות, כוס של 250 מ"ל מיץ פירות בערך של 115 קלוריות עשויה להכיל כמות הזהה לזו שיש ב-7 כפיות סוכר. לכן ההמלצות כיום מדברות על צריכה יומית של לא יותר מ-150 מ"ל מיץ פירות. מסקנה: העדיפו לאכול את הפירות בשלמותם או שתו מיצי פירות במתינות.

נמנעים משימוש בעשבי תיבול 

אחד היתרונות הקולינריים והבריאותיים באזורנו, הוא החשיפה לשלל עשבי תיבול. הללו, לא רק שמוסיפים טעם, ארומה וצבע לתבשילים, אלא אף מסייעים לעיכול ואף טומנים בחובם שלל יתרונות בריאותיים והשפעתם התרפויטית רבת עוצמה. הפכו את הכוסברה, שמיר, פטרוזיליה, זעתר, בזיליקום, רוזמרין, תימין ויתר חבריהם לאורחי קבע במטבח שלכם.    

לא קוראים תוויות

אם גם אתם הולכים שולל אחרי כותרות כגון: "מופחת שומן", "ללא כולסטרול", "מכיל אומגה 3", "אורגני", "מרכיבים טבעיים בלבד" – כדאי שתתחילו לקרוא תוויות. לעיתים קרובות היצרנים בוחרים להאדיר מרכיב אחד מסוים על חשבון שימוש במרכיבים פחות איכותיים שעשויים להימצא במוצרים בכמות גדולה (סוכר, נתרן, שומן טראנס, שומן רווי ועוד). הדבר נכון במיוחד בכל הנוגע למזון מעובד. 

מחשבים קלוריות

חישוב קלוריות הוא כבר מזמן לא הדרך היחידה לחישוב "רווח והפסד" על מד המשקל. לסוג הקלוריות שצורכים יש משמעות גדולה יותר לא פעם מאשר לערך הקלורי. למזונות שונים יש נוטריינטים שעוברים תהליכים מטאבוליים שונים בגוף ומשפיעים עליו באופן שונה – הן בהיבט של ספיגה והן בהיבט של השפעה על מנגנון הרעב והשובע וההורמונים השונים בגוף.          


חישוב קלוריות הוא לאו דווקא הדרך הנכונה לחשב את מה שאתם אוכלים (123RF)                               

למחשבון הקלוריות קם מתחרה נוסף – ANDI או בשמו המלא: AGGREGATE NUTRITION DENSITY INDEX – מדד המבוסס על 34 פרמטרים תזונתיים חשובים, המדרג מזונות על סקאלה שנעה בין 1 ל-1000, בהתאם לרמת הפיטוכימיקלים, ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים שבהם. כדי ליהנות מתפריט מאוזן, חשוב לשלב בין שני המדדים בתבונה.
האיורוודה, מספקת זוויות ההתייחסות נוספות לתזונה באמצעות פרמטרים כגון:  יכולת עיכול, התאמה לטבע המולד / דושות (ואטה, פיטה וקאפה – מאפיינים פיזיולוגיים ונפשיים שמלווים את תהליכי החיים השונים), טעמים, איכויות המזון (קל, כבד, מזין, מייבש וכד'), השפעה על המיינד, עונות השנה גיל ומצב פיזיולוגי ועוד.

נוטלים ויטמינים ומינרלים כתחליף לתזונה

תוספי תזונה ובכללם מולטי ויטמינים, נועדו לסייע לנו להשלים צרכים תזונתיים, אבל לא להוות תחליף לדבר האמיתי. הבסיס לתזונה מאוזנת ובריאה הוא תפריט עשיר בכל הטוב שמעניקה לנו "אמא אדמה"- ירקות, פירות, דגנים, קטניות וכד'. במידת הצורך ובעתות משבר וחסרים תזונתיים ניתן להיעזר בתוספי תזונה לצורך תמיכה והשלמה תזונתית.

חובבי טרנדים

אין כמעט שבוע שלא מתפרסמים בהם מחקר או כתבה המדברים בשבחם של מזון או משקה כזה או אחר שעשויים לשנות חיינו מהקצה לקצה ולסייע לנו לחיות חיים נטולי מחלות. אולם חשוב לזכור כי לא כל דבר שמשפיע לטובה על חייהם של אנשים אחרים, בהכרח יתאים גם לנו. אחרי הכול, חשוב להיות בראש ובראשונה קשובים לפיסיולוגיה שלנו ולבדוק מה מתאים ונכון לנו באופן ספציפי. הקפידו לאכול מזונות טריים, מגוונים, בשיטות הכנה שונות, לאמץ הרגלים שתוכלו לדבוק בהם לאורך זמן והימנעו מהרפתקאות לטווח קצר.       

חגית אריאלי-שיינפלד, מטפלת מוסמכת באיורוודה

 

הדפסשלח לחברהוסף תגובה
דרונט בניית אתרים