Nadar_Fly
Sunrider_Fly

מזונות מרזים מפתיעים

מאת: יעל דרור
זמן קריאה: 2 דקות
בדיאטה צריך לדעת מה לאכול, נקודה. ידעתם שמשקאות דיאטטיים ולחם קל יכולים דווקא להפריע בתהליך ההרזיה, ושהקליפה של הירקות עוזרת לשרוף יותר קלוריות ומקנה תחושת שובע לפרק זמן ארוך יותר?

מפתיע ומשביע (123RF)

Thymoquin_In

דיאטה היא תהליך של שינוי הרגלי אכילה שנועד לאפשר ירידה במשקל. כדי להצליח בתהליך יש אנשים שסופרים קלוריות, אחרים מפזרים ארוחות ויש כאלה שמנסים לא לאכול משעה מסוימת בערב. ואולם, מה לגבי המזונות שאנחנו בוחרים לאכול במסגרת התפריט? הפעם אציג חמישה מאכלים ומשקאות שיכולים לעזור לנו בתהליך ההרזיה. בפעם הבאה אציג חמישה מאכלים ומשקאות שעלולים להפריע לנו.

חמשת המופלאים

1. לחם מלא. מפתיע, אבל כמות הקלוריות שיש בפרוסת לחם מלא זהה לזו שבפרוסת לחם לבן. אז למה ממליצים על לחם מלא? יש שלוש סיבות טובות לבחור בלחם המלא ולשלב אותו בתפריט היומי כחלק משגרת האכילה בזמן הדיאטה ולאחריה.

הקליפה של נבט החיטה שנמצאת בקמח המלא מכילה כמות גבוהה של ויטמינים, במיוחד ויטמינים מקבוצה B, ואף מינרלים חיוניים כגון אבץ ומגנזיום.
הסיבים התזונתיים שבלחם המלא מעלים את כמות הקלוריות שהגוף מוציא על עיכול הלחם. לפיכך, אף שיש אותה כמות קלוריות בפרוסה של לחם מלא ובפרוסה של לחם לבן, בפועל הגוף שלנו מקבל פחות קלוריות מהלחם המלא מכיוון שהוא שורף קלוריות בשל תהליך העיכול. העיכול הממושך של הלחם המלא מקנה לנו תחושת שובע לפרק זמן ממושך יותר לאחר האכילה.

2. ירקות עם הקליפה. הקליפה של הירקות עשירה בסיבים תזונתיים. כמו בלחם המלא, הסיבים התזונתיים מאפשרים לנו לשרוף יותר קלוריות בתהליך העיכול ומקנים לנו תחושת שובע ממושכת יותר לאחר הארוחה. אז בפעם הבא שאתם חותכים סלט, אל תקלפו את המלפפון למשל, ובבישול אל תקלפו את העגבנייה ואת הפלפל.

מתכון לדלעת ערמונים

דלעת ערמונים (123RF)

3. בטטה. אחת הבעיות בדיאטה היא שמנסים להפחית בה את כמות הפחמימות וזה רק גורם לנו לחפש אותן יותר. בטטה היא אחד הפתרונות הטובים לבעיה. הבטטה עשירה בפחמימות מורכבות, שנספגות לאט יחסית ומשרות תחושות של מלאות ושובע לאורך זמן, למשל בהשוואה לאכילת אותה כמות של תפוח אדמה. הבטטה גם עשירה בוויטמינים מקבוצת A (קרוטנואידים), שמסייעים לתפקוד מערכת החיסון ולשמירה על בריאות העור. גם טעים, גם בריא וגם טוב לדיאטה.

4. דלעת ערמונים. מבחינה בוטנית זהו פרי השייך למשפחת הדלועים, בעל טעם נפלא וסיבים תזונתיים (שנראים כמו "חוטים" דקים). לדלעת הערמונים יש צבע ירוק=שחור=צהוב חיצוני וגוון צהוב=כתום מבפנים. היא עשירה בוויטמינים מקבוצת B ובמינרלים חיוניים (אשלגן, מגנזיום, מנגן ועוד) ויכולה להשתלב נהדר בדיאטה בצורת הכנה פשוטה וממלאת. קחו את דלעת הערמונים, חצו אותה לחצי ורוקנו את הגרעינים. הכניסו לחימום במיקרוגל או בתנור, ללא תבלינים, ואכלו עם כפית כשהיא מתרככת. חצי דלעת ערמונים חמה וטעימה מספקת טעם נהדר, ממלאת, משביעה ויכולה להיות נהדרת כארוחת ביניים או כחלק מארוחה מרכזית. אפשר למשל למלא אותה בירקות, בבשר ועוד.

תה יסמין

אפשר חם או קר. תה ירוק (123RF)

5. תה ירוק. הקפדה על שתייה חשובה מאוד לגוף. יש כמה סוגי משקאות שלא רק שומרים לנו על הבריאות, אלא יכולים גם לסייע לנו בתהליך הירידה במשקל. כזה הוא התה הירוק. כנראה שלמרכיבים השונים בתה הירוק כגון GTCs, EGCG ועוד יש השפעה סינרגטית מיטיבה שמעלה את כמות הקלוריות שמוציאים ביום ומשפיעה על מנגנון שריפת השומן. מחקרים הראו ששתיית תה ירוק לאורך זמן יכולה לעודד ירידה קלה במשקל, ב=BMI ובהיקף הבטן גם ללא דיאטה. מכאן הפוטנציאל הגדול של התה הירוק בשילובו בדיאטה לעידוד ולתמיכה בתהליך. את התה הירוק אפשר ומומלץ לשתות לא רק בצורה החמה, ואפשר לשתות תה ירוק קר כחלק מהשתייה הקבועה לאורך היום.

יעל דרור היא דיאטנית קלינית וספורט M.Sc, מנהלת התזונה במרכז רפואי מדיקס בתל אביב

הכתבה פורסמה ב"חיים אחרים", הירחון האלטרנטיבי הישראלי

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו