Sunrider_Fly
Nadar_Fly

להשמין בגמילה מעישון?

מאת: גיל שגב
זמן קריאה: 3 דקות
פעמים רבות הפסקת העישון מלווה בעלייה רבה מאד במשקל הנובעת מאכילת יתר, המחליפה את העישון עצמו ומפצה את המעשן הנגמל בפעילות אחרת. מה קורה במקרה כזה? האם ניתן להפסיק לעשן בלי להשמין?
Nadar_IN

איך להפסיק לעשן בלי להשמין

העישון מזיק לבריאות. זו עובדה שידועה לכל, ובכל זאת, ישנם אחוזים גבוהים מהאוכלוסייה שעבורם העישון הוא כבר הרגל, והפך לחלק מההתנהלות היום יומית. מעטים מצליחים, ובעזרת לא מעט כוח רצון וגם בעזרת עזרה חיצונית, להפסיק לעשן ולהיגמל מההרגל הנורא הזה. אולם, גם פעמים רבות הפסקת העישון מלווה בעלייה רבה מאד במשקל הנובעת מאכילת יתר, המחליפה את העישון עצמו ומפצה את המעשן הנגמל בפעילות אחרת. מה קורה במקרה כזה? ובכלל, האם ניתן להפסיק לעשן בלי להשמין? על כך ועוד, במאמר הבא.

על הקשר שבין השמנה לגמילה מעישון

על פי לא מעט מחקרים שבוצעו בתחום וגם על פי עדותם של נגמלים רבים מעישון, גמילה מעישון מלווה פעמים רבות בעלייה דרסטית במשקל. בבדיקת קבוצת מעשנים לשעבר, נמצא כי במהלך העישון העלו חברי הקבוצה יותר משני קילוגרמים במהלך שבעת השבועות הראשונים בתקופת הגמילה וכן צריכת הקלוריות שלהם עלתה ביותר מ – 200 קלוריות בממוצע בכל יום. כשבדקו לעומק את העניין הועלו מספר סברות, שהוכחו כנכונות: ראשית, הניקוטין משפיע באופן ישיר על המעשן ועל התנהלותו. מעשן זז יותר וישנם שינויים רבים יותר בשרירי הגוף שלו. עובדה זו גורמת לו לשרוף כמות רבה יותר של קלוריות ולכן גם אם הוא צורך יותר, הוא איננו מעלה במשקל. בנוסף, נמצא כי העישון משפיע על קצב חילוף החומרים. חילוף החומרים אצל המעשנים מהיר יותר, בהשוואה ללא מעשנים, ולכן עם הפסקת עישון ישנה השפעה ישירה על כך ועלייה במשקל.

בל נשכח גם את השפעתן של הסיגריות על חוש הטעם והריח. על פי לא מעט מחקרים נמצא שמעשנים רבים פחות נהנים מאוכל, פחות חשים את מרקמו ואת מגוון הטעמים שלו. בלוטות הטעם שלהם נפגעות לאור העישון והם פחות נהנים מהאכילה עצמה. העובדה גם שהם עסוקים בעישון מונעת מהם התעסקות אחרת, כמו אכילה למשל, שעבור אחרים מספקת תעסוקה במצבים של שעמום, תסכול, עצב או תחושות אחרות. עם הפסקת העישון, במהלך הגמילה, נאלץ המעשן לשעבר לחפש תעסוקה אחרת ולהתמודד עם תחושותיו באמצעות פתרונות אחרים. הבריחה אל האוכל מהווה תחליף לעישון ומובילה, בסופו של דבר, לעלייה במשקל.

אז, מה עושים?

ישנן לא מעט דרכים לשמור על המשקל, וגם כשמפסיקים לעשן. אם עישנתם שנים רבות והחלטתם להיגמל מהעישון, תוכלו להישאר במשקל הרצוי אם תקפידו על כמה כללים בסיסיים:

• הכלל החשוב מכל הוא אורח חיים בריא. הפסקת עישון היא הצעד הראשון באימוץ התנהלות בריאה יותר. כדי לא לעלות במשקל במהלך תקופת הגמילה וגם לאחריה מומלץ להקפיד על תפריט מאוזן, הכולל את כל הרכיבים הנדרשים לגוף, לרבות וויטמינים ומינרלים.

• במקביל, מומלץ לעסוק בפעילות גופנית לפחות שלוש פעמים בשבוע וגם להרבות בשתיית מים (בין 8 ל – 12 כוסות מים בכל יום).

• מומלץ גם להימנע, ולפחות בשבועות הראשונים, מאירועים חברתיים בהם נהוג לעשן בחברותה וגם לשתות אלכוהול, וכן מאירועים בהם נוהגים להגיש מנות עתירות בקלוריות.

• חשוב במיוחד להעזר באנשי מקצוע וגם לפנות לקבוצות תמיכה של נגמלים מעישון. זוהי דרך מצוינת להתמודד עם הקשיים והאתגרים השונים הניצבים בפני כל הנגמלים מעישון וגם דרך להכיר חברים חדשים, המתמודדים גם הם עם מצב דומה וזקוקים לעזרה.

• מכון אברהמסון הוא כתובת נוספת שיכולה לעזור בכך. המכון עוזר לפונים אליו להיגמל מעישון, מסוכר ומגלוטן ובכך לסגל אורח חיים בריא ונקי מרעלים. הפונים אל המכון נהנים מליווי צמוד החל מפנייתם הראשונה ומתמיכה מלאה של צוות המקום, לרבות יועצי תזונה מקצועיים ויועצים לפעילות גופנית. ניתן להשתתף בסדנאות תמיכה ולקבל טיפים חשובים וגם לא מעט כלים שיכולים לעזור בירידה במשקל ובשמירה על אורח חיים בריא ונכון יותר.

חשוב לזכור

תקופת הגמילה מהעישון איננה תקופה קלה, אולם אפשר לעבור אותה בעזרת אנשי מקצוע, המתמחים בכך, ובעזרת לא מעט כלים חשובים, העוזרים לשמור על אורח חיים בריא. העישון מזיק לבריאות ומלווה בסימפטומים רבים. הגוף מתמלא ברעלים, מערכותיו נחלשות ואיכות החיים נפגעת באופן משמעותי. הפסקת עישון יכולה להציל רבים ממחלות חשוכות מרפא וגם מהשפעותיו הנלוות של העישון על הגוף עצמו. לא מוכרחים לעלות במשקל לאחר הפסקת העישון. אפשר לשמור על המשקל וליהנות מכל העולמות!

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו