PassoverFocus_Fly
supherb_Fly

ניקוי הגוף מרעלים

מאת: תמיר גרבי, נטורופת ND בגישה הוליסטית
זמן קריאה: 3 דקות
משועבדים למחלה או למצב בריאותי מציק? ניסיתם כבר הכל? ייתכן והצטברו בגופכם רעלים שהגוף לא מצליח לשחרר ללא עזרה. הצטברות רעלים בגוף מתרחשת בשל סיבות שונות וגורמת לשלל מחלות. אז איך עושים 'פסח' לגוף?

ניקיון לבריאות הגוף (123RF)

Laisha_In

תקופת האביב והפסח היא תקופת ניקיון והתחדשות של הבית, של הגוף ושל הנפש. בדק הבית מאפשר לנו לבדוק פינות חשוכות שהחמיצו, ושלא התפנינו לטפל בהן זה זמן רב. הניקיון מאפשר לנו התחדשות לצאת ממיני שעבודים בהם אנו נתונים. במאמר זה אדון בניקוי הגוף, אשר הוא הכרחי כדי לחדש את הגוף ולהניע תהליכי בריאות.

ניקוי הגוף מרעלים חיוני למניעה וטיפול במחלות. הצטברות רעלים בגוף נוצרת כתוצאה מתזונה לקויה, תרופות, עיכול לקוי של חלבון, עצירות וחוסר פעילות גופנית. התסמינים והסימנים של הצטברות רעלים בגוף יכולים להיות: השמנה, כאבי ראש, עייפות, ערפול מחשבה, מצב רוח ירוד, פריחות בעור, אלרגיות, מחלות אוטואימוניות, כאבים במפרקים, כבד שומני, אבנים בכליות, אבנים בכיס המרה וסרטן. להלן אסביר כיצד מצטברים הרעלים ומה מומלץ לעשות כדי לנקותם מהגוף.

תזונה לקויה

מכילה הורמונים, אנטיביוטיקה, פוספטים, ניטריטים, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח. אלו חומרים שהגוף לא משתמש בהם לצורך קיומו ובעלי פוטנציאל רעילות ולכן מנוטרלים ומפונים מהגוף על ידי הכבד, הלימפה והכליות. אכילה מוגברת של חומרים אלו גורמת לעומס בכבד, בלימפה ובכליות ולירידה ביכולת לפנותם מהגוף וכתוצאה מכך שאריות שלהם מצטברות בכבד, בכליות, ברקמת השומן ובמפרקים. חומרים אלו נמצאים בחלב ומוצריו, בקר, חטיפים, ממתקים, מזונות מעושנים ומזונות תעשייתיים בכלל. בנוסף, אכילה מוגברת של תזונה בעלת אינדקס גליקמי גבוה כמו חיטה, תפו"א וסוכר גורמת להצטברות פסולת שומנית בכבד.

תרופות

שימוש מוגבר וכרוני בתרופות גורם לעומס על אנזימי CYP 450 בכבד (קבוצת אנזימים בכבד שמנטרלים תרכובות בעלות פוטנציאל רעילות). כתוצאה מכך חלה ירידה ביכולת שלהם לנטרל ולפנות את החומרים הרעילים שבתרופות ובמזון בכלל והם מצטברים בכבד, בכליות, ברקמת השומן ובמפרקים.

עיכול לקוי של חלבון

חלק מהאנשים לא מעכלים טוב חלבון בגלל נטייה מולדת, אכילה מוגברת של חלבון, שימוש מוגבר וכרוני באנטיביוטיקה וסטרס. גורמים אלו מפחיתים את כמות האנזימים והפלורה שמעכלים את החלבונים וכתוצאה מכך יש תסיסה וריקבון של החלבון במעי הגס ונוצרת פסולת חנקנית שמפעפעת מהמעי הגס לכבד ולמוח.

עצירות

עצירות גורמת להצטברות של צואה בסיגמואיד וברקטום, מצב זה גורם להדבקות של צואה בדפנות הסיגמואיד והרקטום, להתרבות של חיידקים פתוגנים ולתסיסה.

חוסר פעילות גופנית

גורם לירידה בתפקוד של הכבד, הלימפה והמעי הגס וכתוצאה מכך לירידה ביכולתם לנטרל, לסנן ולפנות את הרעלים מהגוף.

 עלים ירוקים

עלים ירוקים מעודדים פינוי פסולת מהגוף (123RF)

כחלק מתהליך הניקוי יתכנו ריאקציות של החמרת התסמינים והסימנים הקיימים כתוצאה ממעבר של הפסולת הרעילה מהתאים למחזור הדם והלימפה בדרכה החוצה דרך השתן, הצואה וההזעה. ככול שבגוף ישנה הצטברות רעלים גדולה יותר כך יתכנו ריאקציות חריפות יותר וזה מעיד על תהליך ניקוי יעיל. כדי להפחית את הריאקציות ניתן לעשות תהליך ניקוי הדרגתי ומבוקר שבו מפחיתים בהדרגה את התזונה הלקויה ועודפי החלבון ומעלים מזונות, צמחי מרפא ותוספי תזונה שמשפרים את פעילות מערכות נטרול הרעלים ופינוי הפסולת מהגוף.

לניקוי הגוף כמה היבטים, ששילובם יחד מאפשר תוצאה אפקטיבית, והם: מזונות ותוספי תזונה ספציפיים, צמחי מרפא ופעילות גופנית.

מזונות עיקריים לניקוי הגוף

ירקות עליים בצבע ירוק כהה (קייל, רוקט, גרגיר הנחלים, מנגולד, תרד, פטרוזיליה וכוסברה) ואצת כלורלה ואצת ספירולינה. עשירים מאוד בפיטוכימיכל כלורופיל אשר מגביר את יכולת הכבד לסנן ולנטרל רעלים ואת פינוי הפסולת החנקנית והדבקות הצואה במעי הגס.

ירקות ממשפחת המצליבים (ברוקולי, כרוב, כרובית, רוקט, קולורבי וזרעי חרדל) מכילים תרכובות גופרית, תרכובות אלה מגבירות תהליכי מתילציה שמהווים חלק חשוב בנטרול רעלים, חיוניות לייצור גלוטטיון שמהווה קו הגנה עיקרי בגוף לנטרול רעלים ובעלות יכולת כניסה לתאים וספיגת הרעלים מתוכם.

שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה בחמיצות 0.5%. משפר את פעילות הכבד וכתוצאה מכך את יכולת נטרול וסינון הרעלים.

לימון. משפר את פעילות הכבד וכתוצאה מכך את יכולת נטרול וסינון הרעלים.

סיבים בלתי מסיסים מירקות ודגנים בעלי אינדקס גליקמי בינוני (אורז בסמטי, כוסמת, גריסי פנינה). סיבים אלו מתנפחים במעי ומקבלים מעין צורה של שערות מטאטא וכך מגרים את הפריסטלטיקה במעי הגס ומשפרים את היציאות ואת ניקוי הפסולת הצואתית שדבוקה לדפנות המעי.

נוזלים. שתיית כמות מספקת של מים (1.5-2 ליטר) משפרת את היציאות ואת פעילות מערכת הלימפה בהובלת פסולת מהתאים למחזור הדם, לכליות ולפינוי בשתן.

עיסוי לימפתי

מנוחה טובה ועיסויים מעודדים ניקוי לימפתי (123RF)

תוספי תזונה המסייעים בתהליך ניקוי הגוף

פרוביוטיקה משפרת את היציאות, מונעת תסיסה של חלבון והצטברות פסולת חנקנית, מפחיתה התרבות של חיידקי ריקבון ומנקה את דפנות המעי הגס מפסולת צואתית. לקריאה נוספת על פרוביוטיקה.

לציטין ואינוזיטול סופחים פסולת שומנית מתאי הכבד.

צמחי מרפא המסייעים בתהליך ניקוי הגוף

מיני ארטישוק, גדילן מצוי, כורכום, סכיסנדרה סינית, שורש שן ארי וקופטיס סיני – משפרים את פעילות אנזימי CYP 450, מגבירים הפרשה של אנזימי עיכול ומיצי מרה, מגבירים הגנה והתחדשות של תאי הכבד, מגבירים פינוי של פסולת חנקנית מווריד השער בכבד ומשפרים את היציאות.

לפה גדולה וקיסוסית מגבירים את פעילות מערכת הלימפה להוצאת רעלים מהתאים והעברתם למחזור הדם ופינוים בשתן.

פעילות מומלצת לניקוי הגוף

הליכה בקצב מתון, עיסויים וסאונה מעודדים את הניקוי הלימפתי והוצאת הרעלים דרך השתן וההזעה.

מנוחה מייעלת את האנרגיה לצרכים הפיזיולוגיים של ניקוי הגוף מהרעלים.

נצלו את האביב

לתזונה ולאורח החיים יש קשר ישיר להצטברות פסולת רעילה בגוף, לירידה באיכות החיים, למחלות ולשימוש בתרופות. ניקוי הגוף מרעלים מהווה כלי יעיל לעצירת מעגל הרסני זה. תהליכים פיזיולוגיים מושפעים מתהליכים בטבע ולכן האביב הוא זמן מתאים לניקוי הגוף בשל ההשפעה של תהליכי ההתחדשות והצמיחה של העונה על מערכות הניקוי של הגוף.

תמיר גרבי, נטורופת ND בגישה הוליסטית

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו