Laisha_Fly
Thymoquin_Fly

אכילה רגשית – דרך האמצע

מאת: אנה נווה-לדרמן, מפתחת שיטת "מעגלים" - אימון רב תחומי לבריאות ואיכות חיים
זמן קריאה: 3 דקות
לא מרוצים ממה שיש? לא נוח לכם איפה שאתם נמצאים? יש לכם עניינים עם אוכל? חוסר קבלה של חוויות ותחושות לא נעימות הן הבסיס לאכילה רגשית. קבלו את התרגיל שיעזור לכם לעצור בדרך למקרר

הזנה רגשית במקום אכילה רגשית (123RF)

Laisha_In

האכילה הרגשית היא רק עוד דרך ביטוי לסבל האנושי, לקושי לחוות אי נחת ולרצון להימלט ממנה. הדרך לשחרור היא למעשה בחירה בדרך האמצע – שינוי בסיסי בהיבטי האישיות, בהרגלים ולא פחות חשוב מכך – במחשבה ובגישה הפנימית.

האכילה הרגשית מזמינה אותנו להתבונן לעומק ובתשומת לב בכל אחד מההיבטים של חיינו ולא רק באוכל שבצלחת. תבונת דרך האמצע היא התנועה בין היאחזות במה שנעים לבין הימנעות ואפילו סלידה ממה שלא נעים, אותה הימנעות המובילה לאכילה הרגשית.

האוכל כעולם מושלם

דרך האמצע היא הזמנה לחקור ולגלות אלפי הגוונים של האפור שבין הקצוות. בין התמסרות לתשוקות, לאכילה חסרת הגבולות, לבין התעלמות והימנעות מחוויות החיים, מהעצב, הצער והכאב.

דרך האמצע מזמינה אותנו להיפתח לחוויה הנוכחת תהא אשר תהא: בין אם המפגש עם המציאות מעורר בנו תחושות ורגשות נעימים כמו שמחה, סיפוק, הנאה ובין אם הוא מעורר בנו עצב, כאב, בלבול, אכזבה, דאגה. ההתמסרות לדרך האמצע דומה לאפשרות להיות מונחים פרושי זרועות על פני המים ולבטוח שהם יישאו אותנו, יכילו אותנו ונוכל לצוף .

בואו נשים לב למחשבות על איך הדברים צריכים להיות. נניח לניסיון "לפרמט" את המחשבות לכאלה שהן חיוביות ונעימות בלבד. דה-לגיטימציה לתחושות לא נעימות הוא הבסיס לאכילה הרגשית. הרצון להימלט ממה שלא נעים אל הנעים שמספקים לנו האוכל, העישון, האלכוהול, הבילויים וכו'.

אכילה רגשית היא פעמים רבות גם חיפוש אחר בטחון ועולם מושלם. דרך האמצע מזמינה אותנו לבטוח העולם כפי שהוא. גם כשאינו מושלם. לבטוח בעצמנו ולא להאביס את התסכול באוכל, גם כשאנחנו לא מושלמים. אין לנו אפשרות אמתית לשלוט בעולם ולכוון אותו כך שיספק את צרכינו. פעמים רבות האכילה באה לפצות על המפגש החוזר ונשנה עם העובדה המתסכלת הזו. דרך האמצע מזמינה אותנו לשנות את עצמנו ולהשתחרר מהכבלים האוחזים בנו כשאנו מצפים שה"עולם" יספק לנו את האושר הנכסף, וכשהוא לא עושה זאת – האוכל הוא המפלט המיידי המספק את הנחת, ולו לרגע. כאשר המקור לאושר יעבור פנימה ויושתת על דרך האמצע, הדרך המזמינה אותנו להישאר פתוחים לכל חוויה באשר היא (מבלי להיאחז בנעים ובחיובי ומבלי להימנע מהלא נעים וה"שלילי"), האוכל יאבד את תפקידו לטשטש רגשות לא נעימים.

הדרך להשתחרר מאכילה רגשית מתחילה בתהליך הפנימי הזה. דיאטות למיניהן מקבעות את הנתק מהגוף ומהחכמה הפנימית. הדרך לשחרור מחייבת עצירה והקשבה פנימית.

להלן כמה כיוונים ותרגילים, אך עדיין כל אחד צריך למצוא את הדרך המתאימה לו.

אכילה רגשית

גלגל החיים. ממה אתם לא מרוצים? (אנה נווה לדרמן)

גלגל דרך האמצע

התרגיל מבטא את האופן שבו עגלת חייכם מתנהלת. כמובן שככל שהגלגל יותר גדול ויותר עגול כך חייכם מתנהלים באופן רך ומיטיב יותר. העלאת שביעות רצון יכולה לנוע באחד משני הכוונים:

1. להגדיר מה המטרה, מה הרצוי ולנוע לשם
2. לראות את המצוי באור חדש

האכילה רגשית מקורה באותם פלחים בהם שביעות הרצון שלכם נמוכה. מהו הפלח שזיהית שאי שביעות הרצון בו היא המקור לאכילה הרגשית?

1. יצירת מציאות חדשה – לדעת לאן רוצים להגיע ולהתחיל ללכת

• איך יראו חייך בפלח הזה כאשר יהיה '10'?
• מה העוצמות שלך שתוכל לרתום לטובת הדרך הזו?
• לבנות תכנית פעולה מפורטת עד לרמה של action item למחר בבוקר.
• להתחיל לפעול!

2. לראות את המצוי באור חדש, ביחד עם יצירת המציאות החדשה

• לעיתים נגיע למסקנה שהדברים לא בשליטתנו. אנחנו יכולים לעשות כמיטב יכולתנו בכוון יצירת המציאות ועדיין, התוצאה לחלוטין לא בשליטתנו, למשל זוגיות.
• האם נרצה לשעבד את האושר של היום למען העתיד? ובינתיים עד שיגיע האושר נמלא את החסר באוכל?

כמובן שהתשובה היא לא!!! ולכן מוטב למצוא את הדרך להעלות את רמת שביעות הרצון כבר היום.

איך להגיע לאושר כאן ועכשיו?

1. לנהל יומן הוקרות. פנקס שבו נכתוב בכל יום את הדברים הטובים, על מה אנחנו מודים ומברכים. עצם ההתכוננות כבר משנה את איכות החוויה. יש היום אפליקציות. פשוט תעשו gratitude journal ותתחילו לכתוב.
2. נתינה. אין כמו נתינה להעלאת שביעות הרצון: ברוח יומן ההוקרות נהלו יומן נתינה. נתינה יכולה להיות התנדבות ויכולה להיות גם מודעות בחיי היום יום להלוך נפש של נדיבות והתחשבות באחר. אין כמו נתינה כדי לעסוק פחות במצוקות שלנו = אותם מצבי רוח המובילים למקרר.
3. פעילות גופנית. גם כאן אני בעד צעד קטן לשינוי גדול: התחילו בלחנות קצת יותר רחוק, לעלות קומה ברגל, ובלבד שכל יום הגוף ינוע. מצאו פעילות נעימה לכם, גם ריקוד נחשב ואפילו מומלץ.
4. לרקוד!! אפילו בבית. לשים מוזיקה ולרקוד בסלון.
5. תרגול מיינדפולנס. היכולת להפנות תשומת לב לחוויה הנוכחת ברגע הווה. שהרי האכילה היא תמיד מתוך מחשבות על מה שהיה או מתח ממה שאולי יהיה.

כפי ששמתם לב אני לא נוגעת בשלב זה בכלל באוכל שבצלחת. כי כל עוד מה שאוכל אתכם מנהל אתכם – מה שאתם אוכלים הוא ממש משני.

במאמר הבא נגיע גם לזה. לתזונה שמסייעת ותומכת בשחרור מהאכילה הרגשית.

בקצרה

הדרך לשחרור היא דרך האמצע. דרך שבה לא קורסים למשמעת קיצונית של דיאטות, גזירות ואיסורים. דרך הסגפנות והדיאטות משמרת את ההתעסקות באוכל כמרכז החיים ולמעשה אין כל הבדל בין אכילת יתר לדיאטה מבחינת המקום של האוכל כאויב בחיים והתעלמות מצרכי הגוף.

דרך האמצע מציעה תשומת לב לכל הפלחים של החיים מתוך חמלה והוקרה. המיקוד הוא בשני הכוונים: צעידה לעבר רצוי חדש כמו גם קבלה פתוחה והוקרה של היש ברגע הזה.

אנה נווה-לדרמן, מפתחת שיטת "מעגלים" – אימון רב תחומי לבריאות ואיכות חיים

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו