eat well

תזונת תינוקות ותזונת מבוגרים להתמודדות עם סרטן

Bookmark and Share
כשנתקלים באבחנה של סרטן אוכלים ירוק, בולעים כורכום, מורידים סוכר וקמח לבן ואז... זה לא תמיד עובד. התזונה האינטגרטיבית מציעה מודל אחר ומיוחד לכל שלב של ההתמודדות
לפנק את הגוף, צילום: Pixabay
לפנק את הגוף, צילום: Pixabay

תזונת תינוקות ותזונת מבוגרים להתמודדות עם סרטן

הפעם אני רוצה לספר לכם על כנס למתמודדים עם סרטן שנערך במרכז שנחשב היום כחוד החנית לרפואה משולבת משלימה במרכז הרפואי תל אביב. בכנס הציגו את נושא התזונה והרפואה המשולבת אנשי מפתח בתחום ותיבלו את הכנס ברגעים מצחיקים, רציניים ובטיפים רבים שאשתף אתכם.

ד"ר שחר לב ארי, מנהל המרכז לרפואה משולבת משלימה למטופלים אונקולוגיים, ומנהל המעבדה לצמחי רפואה וחקר הסרטן, מרצה בכיר בפקולטה לרפואה, החוג לקידום הבריאות באוניברסיטת תל-אביב התחיל בחזון: להתמקד בבריאות במקום להתמקד במחלה, יצירת הבריאות הופך לנושא מרכזי בכל המרכזים הרפואיים בעולם.
 
במרכז לרפואה משולבת משלימה, שאותו הוא מנהל, טופלו למעלה מ-30,000 אנשים ונשים. במרכז הזה מודל יצירת הבריאות הופך מהלכה למעשה.
במרכז יש כמה אסכולות טיפול: דיקור סיני, תזונה אינטגרטיבית וטיפולי גוף נפש.

דיקור נחשב היום לרפואה מבוססת הוכחות עם יותר מ-25,000 ניסויים שפורסמו בתחום. לדיקור יש יכולת להקל במצבים רבים הקשורים לסרטן, כגון בעיות שינה, חוסר תיאבון, בחילות, דיכאון, עייפות ותשישות, נוירופטיה וכאבים. אודות התזונה ארחיב בהמשך.  טיפולי הגוף-נפש או במילה אחרת הרחבת המודעות העצמית. וזה בדיוק הנושא שבו פתח ד"ר לב-ארי את הרצאתו – מודעות!

תשומת הלב המופנית רוב הזמן כלפי חוץ גורמת לכך שאנשים רבים לא שמים לב למה שקורה אצלם בפנים – בראש ובלב. ד"ר לב-ארי, כמו תמיד, תיבל את הטענה במחקרים שהראו כיצד עבודה אישית, מודעות או המונח המקצועי mindfulness, משפר את איכות חייהם של אלו הסובלים מבעיות שינה, תסמונות אנדוקריניות, גלי חום, מערכת החיסון חלשה, וסרטן.


להעביר את הפוקוס פנימה ולהתאמן במיינדפולנס, צילום: pixabay

עשו לנו לייק וקבלו את מיטב כתבות "Eatwell" ישירות לפייסבוק שלכם

תזונת תינוקות ותזונת מבוגרים

תשומת הלב לתזונה, הופכת את התזונה לכלי ריפוי שזמין עבור כל אחד היום.

אודות תזונה נכונה הרחיב והעמיק אייל שפרינגר, שמרכז תחום התזונה האינטגרטיבית במרכז ומנהל את המרכז לרפואה מסורתית. שפרינגר מלמד תזונה אינטגרטיבית וכותב בימים אלה ספר מתכונים למטופלים אונקולוגיים. שפרינגר הביא גישה רעננה ואישית שעוזרת למתמודדים עם סרטן ועם הטיפולים לסרטן.

מה עושים בדרך כלל כשנתקלים באבחנה של סרטן? אוכלים ירוק, מתחילים להכין שייקים, בולעים כורכום, מורידים סוכר וקמח לבן ואז... אז מגיע הרגע שבו התזונה הזו לא עובדת, וזה קורה בדרך כלל כשהטיפולים מתחילים. המשקל יורד, והאוכל לא נוח למערכת העיכול. איך מתייחסים גם למחלה וגם למצב הרפואי הכללי? הרעיון הוא להתייחס גם לעולם הרגשי וגם לעולם התזונתי.

בזמנים שבהם קשה להתמודד עם החיים, עם הטיפולים ועם הקושי דרושה תזונה פשוטה, מתקתקה, כמו תזונה שפעוטות מקבלים... במצבים שבהם דרושה עליה במשקל, בתקופה של ההקרנות והכימותרפיה צריך לאכול תזונה שדומה יותר לתזונת תינוק. תזונה שמפנקת את הגוף כדי לשמור על ערכים בבדיקות דם, על המשקל ועל רמת האנרגיה.

זו תזונה בצבע לבן, כתום או חום. הטעם יהיה מתון, מתקתק או תפל או מלוח. בדרך כלל כמות גדולה של חלבון. נגדיל את כמות השומן, נעלה את צריכת הפחמימות גם פסטה ואורז לבן העיקר להעלות את צריכת הקלוריות. במצב הזה נשתמש בצמחי מרפא מחזקים. ואגב צמחי מרפא ד"ר לב-ארי הציג את הטיפ הבא: 30% מהתרופות מקורן בצמחי מרפא, ההבדל הוא ריכוז החומר הפעיל, חשוב מאד להתייעץ עם גורם מוסמך על מנת להשתמש בצמחי מרפא.

כשמתאוששים מהטיפולים עוברים לתזונה מורכבת יותר שאותה ניתן למצוא בתזונה מסורתית בסין, מקסיקו, הודו ועוד. אייל קורא לה 'תזונת הבוגר' שמשמעותה חשיפה לעולם, לחוויות שונות, גם חוויות קשות.

בצד הזה של התזונה יש מזונות שלא נעימים כל כך למערכת העיכול. מזונות עשירים בסיבים, בנוגדי חמצון, באנזימים, בחומרים פעילים. אלה מזונות יותר צבעוניים, פחות מבושלים עם ריחות חזקים ומרקמים מגוונים.  זו תזונה שגורמת לגירוי, לחוויה מטלטלת, זה אוכל שחושף אותך לחוויית החיים המלאה.

לצפייה בהרצאה של אייל שפרינגר:


ואחרי הקדמה כל כך יפה על תזונה, אני רוצה לסכם בהמלצות למטבח ולבישול שנתן בטוב טעם סמי דהן, מנכ"ל מיקוליביה פטריות מרפא, שדיבר על החיים הפשוטים במטבח הבריא:

  1. כשנכנסים למטבח מחייכים חיוך גדול
  2. כמה שיותר טבעי וכמה שפחות מעובד – רטבים ומוצרים תעשייתיים רבים אפשר להכין בפשטות בבית (הרי הם נולדו במטבח של מישהו ולא במעבדה). 
  3. לא כולם יכולים להיכנס למטבח ולבשל ולעשות, ומותר לבקש עזרה בלחתוך ירקות או בלאסוף מהסופר. לא הכל אתם חייבים לעשות. ואם עושים, איך לעשות את זה פשוט?
  4. הכינו דברים מראש כך מלאכת הבישול תהיה מהירה ופשוטה, למשל:
    ירקות מעורבים וחתוכים בשקיות  ל-4  ימים
    פסטה מלאה מבושלת ועטופה בשמן זית טובה לשבוע ימים
    קינואה מבושלת ללא תיבול טובה ל 4 ימים.

    עם טופו אפשר לעשות המון דברים, הנה שלוש דוגמאות:
    מגורר בפומפיה עם בצל מטוגן, ירקות גינה, שום ותבלינים לשווארמה על אורז
    בפרוסות עבות עם חלב קוקוס, קארי תאילנדי ואטריות אורז
    ברוטב אדום עם אפונה ובמיה

    ירקות חתוכים עם שמן זית וחומץ בלסמי לאנטי פסטי (לאפות ב 250 מעלות),
    חומוס מושרה, פטרוזיליה, כוסברה בצל ושום וסודה לשתייה ואפשר לעשות פלאפל אפוי.
  5. וטיפ לסיום: אוכל יפה יותר טעים  ויותר בריא!

    אני בטוח שנשארתם עם טעם של עוד... לייעוץ עם ד"ר לב-ארי, אתם מוזמנים לפנות למרכז לרפואה משולבת משלימה, מיקוליביה מחזיקה פורטל לנפגשים עם סרטן עם טיפים, המלצות וסדנאות.

בברכת בריאות ואריכות ימים,

מורן אבן, מטפל ברפואה סינית ובגלים מגנטיים.
מטפל במרכז לרפואה משולבת - משלימה למטופלי סרטן


הדפסשלח לחברהוסף תגובה
תגובות
1. 
כתבה מרתקת והרצאה מדהימה ומרחיבת אופקים, תודה!
מ' (18/11/2016 12:40:55)
2. זה אף לא עובד (22/11/2016 16:15:15)
3. זה אף לא עובד (22/11/2016 16:15:29)
דרונט בניית אתרים