bari14_Fly
Thymoquin_Fly

לצמחונים לא חסר אומגה 3

מאת: ד"ר מרדכי הוכברג, תזונאי ומחבר כתב העת "תזונה פלוס"
זמן קריאה: < 1 דקה
מחקר בריטי שבדק כ-5000 אוכלי דגים, אוכלי בשר, צמחונים וטבעונים חשף תוצאות מפתיעות: אצל צמחונים וטבעונים לא נמצא מחסור בחומצות שומן אומגה 3. הכיצד?
Nadar_IN

חוקרים ממספר אוניברסיטאות ומוסדות מחקר בבריטניה ערכו מחקר השוואתי בנושא רמות חומצות שומן אומגה-3 בדמם של גברים ונשים שניזונו מתפריטים שונים: אוכלי דגים, אוכלי בשר, צמחונים וטבעונים שאינם אוכלים שום מזון מן החי. במחקר השתתפו 14,422 בני אדם בגילאי 39-78. הרכב תזונתם נרשם במשך 7 ימים עוקבים ובדיקות דם נערכו אצל 4,902 מתוכם. נבדקו רמות חומצות השומן השונות בפוספוליפידים שבפלזמה שלהם, הכמות של חומצות שומן אומגה-3 והיחס בין צריכת חומצת שומן אלפא-לינולאית (ALA) לבין רמת  חומצת השומן אומגה-3 בדם.

התוצאות היו מפתיעות:

מרבית הכמות של חומצות השומן EPA ו DHA סופקה מדגים. אצל אוכלי בשר, מזון זה סיפק אף הוא מידת מה של חומצות שומן אלו. אצל אוכלי דגים, כמות חומצות השומן שהם קיבלו ממזונם הייתה ב- 57-80% גבוהה יותר מאשר אצל האחרים. אולם בבדיקות דם לא נמצא הבדל משמעותי בין כמויות אומגה-3 לסוגיה בקרב קבוצות האכילה השונות.

המסקנות?

למרות ההבדל הניכר בצריכת חומצות שומן  EPA ו-DHA על ידי אוכלי דגים לבין  האחרים, בבדיקות הדם המצב של הקבוצות השונות היה מאוד דומה. זאת מכיוון שחומצת השומן ALA, שנמצאה יותר בתפריט צמחוני או טבעוני, הופכת בגוף, במידה מספקת, לחומצות השומן ארוכות השרשרת כמו אלו המצויות בדגים, קריל ואצות ים מיקרוסקופיות מסוימות, כלומר הופכת ל-EPA  ול-DHA.

מקור:
Am J Clin Nutr  November 2010, vol 92. no. 5: 1151-1156

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. ישראל

    גם שם הוכח שחומצת אומגה 3 מסוג ALA הופכת בגוף האדם ל EPA ו DHA.
    נוסיף לזה את הזיהום שיש במי הים + אסון אקולוגי של דייג יתר, ונבין את הבשורה של מכון וולקני על "אומגה 3 הדור החדש"